Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nieśmiałość, nieporadność zyciowa. Proszę o pomoc i rade.

Polecane posty

Gość gość

Mam 20 lat i jestem bardzo nieśmiała mam problemy z kontaktami z ludzi, jak mam załatwić jakas sprawę to mnie to paraliżuje, nawet jak mam cos załatwić przez telefon to strasznie się denerwuje. Mam niewielu znajomych kiedy się spotkamy wole nie odzywać sie szczególnie kiedy mam inne zdanie. Strasznie przejmuje sie opinia innych ludzi, nawet obcych, czuje sie oceniana. Staram nie rzucać się w oczy. Jestem strasznie niepewna siebie. Psycholog nie pomaga. 13 latki sa bardzie zaradne niż ja. Dlaczego taka jestem? Czy da się to zmienić? Komuś z Was się udało? Jak zachowywać się normalnie i być pewna siebie?

Gość gość
Mam tez problem z podejmowaniem decyzji. Nawet takich najprostszych.

Gość gość
wina rodzica / ów

Gość gość
A co mogę z tym zrobić i dlaczego tal uważasz?

Gość gość
Ja mam podobnie, tylko że mam 29 lat. W kontaktach twarzą w twarz jestem pewien siebie, ale boję się wykonywać telefonów w sprawie pracy. Zdecydowanie preferuję kontakt e-mailowy. I również bardzo przejmuję się opiniami innych osób. Jeżeli mam rozmawiać z osobą o której wiem że ma krytyczną opinię wobec mnie, to owszem - porozmawiam, ale serce ściska mi się ze stresu.

Gość gość
9.32 ma racje. Tez mialam ten problem, ale dlugo by opowiadać. Teraz się trochę zmieniłam. Bylo ciężko ale wyszłam do ludzi, poznałam swojego obecnego męża i pomógł mi uwierzyć w siebie. Musisz sobie myśleć jak masz cos załatwić: Wyj****e !! On mnie nie zna i więcej sie nie zobaczymy, mam w d***e co o mnie pomyśli. Poza tym jakiej muzyki słuchasz? Pewnie jakiejś spokojnej, delikatnej? Ja zaczelam slychac hip hopi pelnego nienawiści, wulgaryzmów. Moze to śmieszne ale pomoglo mi to z dystansem podchodzić do otaczających mnie ludzi.

Gość gość
Hip-hop to syf. Ja ostatnio słucham zespołu Santa Hates You.

Gość gość
Akurat słucham rockowej muzyki. Wszyscy znajomi mówią ze nie pasuje zupełnie do mnie.

Gość gość
Moja corka tak ma, ma 14 lat i sie martwie:-o tylko ja taka tez byłam.

Gość gość
Ja mam tak od kiedy pamiętam. I zasadniczo to mi się pogłębia z wiekiem. Musisz pomóc swojej córce. Ja nie powiem jak bo sama chciałabym to wiedzieć żeby sobie pomóc. Kiepska sprawa. Wiem jak ciężko żyje się takim osobom. Wszystko co inni załatwiają bez żadnego problemu dla mnie jest niewykonalne. A ludzie nie lubią takich osób jak ja. Nie traktują poważnie, wykorzystują, albo unikają. Wiele osób śmieje się z tego ze jestem taka nieogarnięta i nieporadna.

Gość gość
@ 9:49 Jakbym czytał o sobie. Co można zrobić ? Napewno nie reagować agresją, bo to prosta droga żeby kogoś pociąć nożem. Trzeba unikać wdawania się w długie dyskusje, ograniczać do krótkich dialogów - na tyle krótkich żeby nie mieć czasu się mocno zdenerwować - i robić swoje.

Gość gość
Ja właśnie nigdy sie nie zdenerwowałam. To znaczy denerwuje się ale nie przyznaje się w tego. Wiele osób mówi że mam anielska cierpliwość. Ale to wcale nie jest takie dobre bo nie potrafię jasno powiedzieć że coś mi się nie podoba.

Gość gość
Więc brakuje ci asertywności. Mi nie brakuje asertywności, ale właśnie bardzo łatwo się wewnętrznie denerwuję.

Gość gość
A jest tu ktos, kto wie jak to zmienić?