Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy szczepiłyście niemolaki przeciw pneumokom i meingokokom?

Polecane posty

Gość gość

Koszt jednej dawiki to 320 zł od 2 mies więc potrzebne są 3 dawki, warto zaszczepić?

Gość gość
Ja szczepilam na pneumokoki. Pediatra zalecala. Nad meningokokiem się zastanawiam nie wiem czy warto. Mam jeszcze trochę czasu

Gość gość
Pneumokoki szczepilam. Meningokoki nie bo to raczej na choroby nie występujące w Polsce a nie mam zamiaru wyjeżdża w obecnych czasach poza region europejski. Żadne azje afryki

Gość gość
Czyli co to za choroby te meningokoki? Bo u mnie jedna dawka tej szczepionki to 420.złotych :/

Gość gość
tak i teraz mam syna z autyzmem i latam od poradni do poradni, z terapii na terapię i od lekarza do lekarza. w ciągu roku wydałam 13 tys zł na badania, zajęcia i cały cyrk z tym związany drugi raz bym juz nie zaszczepiła

Gość gość
Nie ale nie przez względy finansowe. Za to zaszczepiłam na rotawirusy.

Gość gość
Po co pytasz na forum? Wejdź w internet to się dowiesz na jakie choroby

Gość gość
neumokoki szczepilam. Meningokoki nie bo to raczej na choroby nie występujące w Polsce a nie mam zamiaru wyjeżdża w obecnych czasach poza region europejski. Żadne azje afryki x Ale bzdury...

Gość gość
nie szczepiłam ani na pneumokoki ani na rotawirusy. Poczytaj o możliwych działaniach nieporządanych zanim się zdecydujesz.

Gość gość
Nie szczepiłam. Za to na wszystkie obowiązkowe, plus ospa bo miały za darmo.

Gość gość
jakie są działania niepożądane po tej szczepionce?

Gość gość
w jakim mies szczepiłyście niemowlę? Trochę boję się zaszczepić poniżej roczku, mnóstwo szczepień obowiązkowych, czy to nie osłabi niemowlaka?

Gość MamaMloda39
Nie. Szczepilam tylko obowiązkowe. Niestety wiele dzieci z mojego otoczenia chorowalo na choroby przeciw którym były zaszczepione między innymi rotawirus.mojej cioci córka 2 tygodnie leżała w szpitalu z biegunka. Moja córka w ciągu dwóch dni doszła do siebie bez gorączki, odwodnienia itp. Koleżanka zaś zaszczepila przeciw sespie i zapaleniu opon mózgowo rdzeniowych. Po miesiacu mała zachorowała na grypę i miesiąc była w szpitalu z zapaleniem opon mózgowych. Prawdopodobnie organizm byk osłabiony po szczepieniu a ze miał w sobie szczepy grypy itd to łatwiej doprowadziło to do powikłań. Moja pediatra swoje dzieci również szczepila tylko na NFZ.

Gość MamaMloda39
Na ospe nie szczepilan bo karniac piersią zachorowałam ja. Mała na 90% zarazila sie ode mnie. Miała jedną krostke na głowie w wieku 6 miesięcy :)

Gość gość
ale na pneu szczepi się właśnie 3 razy w pierwszym roku i potem jedna przypominająca, szczepię oczywiście, meningokoki przed nami, ale my to mamy w kalendarzu szczepień obowiązkowych

Gość gość
to po co szczepić jeśli można później można zachorować?

Gość gość
można zaczepić też po 12 m w 2 dawkach, 3 po 2 roku, i jedna dawka w 2 roku,

Gość gość
rotawirusów jest tyle odmian, że nie sposób zaszczepić na wszystkie, ale pneumokoki to zupełnie co innego

Gość gość
oleżanka zaś zaszczepila przeciw sespie i zapaleniu opon mózgowo rdzeniowych. x Nie ma takiego szczepienia ani przeciw sepsie, ani przeciw zapaleniu opon (no chyba że odkleszczowe, ale wątpię żeby ktoś szczepił bardzo małe dziecko). Sepsa to ogólne zakażenie organizmu, kóre moze wywołać mnóstwo drobnoustrojów, tak samo jak zapalenie omz, nie wywołuje go jedna konkretna bakteria, więc nie da się na tą chorobę zaszczepić. Szczepisz na meningokoki, które mogą wywoływać takie zakażenie, ale nie jako jedyne.

Gość gość
Tak, i pneumo i teraz meningokoki. Szczepiłam też na ospę. Zero nopów. Nie wiem czy to zasługa szczepionek czy po prostu córa ma silny organizm, ale do tej pory (14 miesięcy) praktycznie nie chorowała (dwa razy katar i raz gorączka przez 1,5 dnia) - Od kiedy miała 2 miesiące ma regularny kontakt z innymi dziećmi.

Gość gość
U nas w uk szczepie na to wszystko o czym piszecie i tu to wszystko jest obowiązkowe. Nikt nie roztrząsa autyzmu a sa dzieci z autyzmem. Tylko głupie mamuski nie wmawiają tego szczepionkom. Dzicko ma miec autyzm to będzie miało. Z reszta tu szczepienia sa w innych kat. wiekowych.

Gość gość
Ja szczepilam 5w1 ale tylko obowiązkowe. Teraz mala ma 2l.4m i szczepilam ja na ospę. Przed przedszkolem jeszcze pneumokoki bo pediatra ktora mnie jeszcze przerobila polecila.( osoba zaufana swoje wnuki szczepila) . Żałuję ze na rota nie szczepilam a musiało sie skończyć szpitalem i u mnie i u córki jak miała 16msc. Dziękuję za takie atrakcje. Koleżanka u której dziecka niby rotawirus trwal dwa dni i nie szczepila- dam sobie głowę uciąć ze to nie byl rota tylko adenowirus albo inny szczep. Czy to rota to wiadomo dopiero po przebadaniu stolca. Sama biegunka i wymioty to nic nie znaczy. Ja zemdlalam 2 razy i miałam nieppwsciagliwe wymioty plus biegunka w ilości szklanki wody co pól godziny. Do tego oczywiście kroplowa za kroplowa. Córka troche lżej ale biegunka kilkanaście razy na dób goraczka wymioty chlustajace nawet po wodzie kilka razy na godzinę! Na to warto szczepić.

Gość gość
A ja szczepilam na wszystko mimo niedużych dochodow bo warto. Na rotawirus można zachorować po szczepieniu bio nie na każdy patogen jest szczepionka ale warto. Widzialam dzieci odwodnione po rotawirusie w szpitalu, ale nie na każdy patogen jest szczepienie wiec do zastanowienia, ale pneumokoki i meningokoki obowizkowo, a także zoltaczka pokarmowa(poczytajcie!) i ospa wietrzna choć to do zastanowienia bo wiele dzieci ja przechodzi i nic się nie dzieje, ale sa tez przypadki smiertelne. Mnie to zaswsze zastnawia dlaczego na refundowane szczepicie a te płatne sa już wg was "niepotrzebne"? Bzdury, lepiej kupcie dzieciom mniej zabawek a zaszczepcie

Gość gość
Ja na pneumokoki zaszczepiłam za namową pediatry, na rotawirusa tylko drugie dziecko po fatalnych przejściach z pierwszym, a nad meningokokami się jeszcze zastanawiamy, ale wszystko nas pchnie ku pozytywnej decyzji. Jeśli chodzi o pneumo, to na tej stronie można znaleźć jakieś podstawowe odpowiedzi na podstawowe pytania http://szczepimy.com.pl/porady-ekspertow/szczepienia-dla-dzieci/

Gość gość
Po tym jak syn siostry trafił do szpitala przez rotawirusy i ledwo przeżył wolałam swoje dzieci zaszczepić. Miał prawie rok i zaczynal chodzić, a po powrocie ze szpitala ledwo był w stanie usiąść :(

Gość gość
nie szczepiłam

Gość gość
na nic nie szczepie.

Gość gość
Nie szczepilam. Trzeba być naiwny/głupim? Żeby się na to namówić Wiadomo ze lekarz polecają bo są skorumpowani przez firmy farmaceutyczne. Do takiego pediatry średnio raz w miesiącu przychodzi przedstawiciel i daje różne prezenty jak np sprzęty elektroniczne lub wycieczki Dobry lekarz się na to nie nowi ale c***azerni i często kiepscy co mają tylko etat w ośrodku, idą na wszystko.

Gość gość
no popatrz, ja za takie szczepienia nie płacę, bo są refundowane