Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Oceńcie proszę jadłospis mojego dziecka !

Polecane posty

Gość gość

Domis, 5,5 mca, 8 kg 6.00 - 150 ml mleka modyfikowanego 9.00 - 150 ml mm z kaszka ryżowo jaglana do picia 12.00 - warzywa - papka plus ok 90 ml mm 15.00 - kaszka mleczna bananowa bobowity 100 ml z jakimś owocem/ owocami 18.00 - 150 ml mm 20.00 - 120 ml mm 23.00 - 150 ml mm. Proszę o uwagi, nie wiem, czy dobrze robimy. A zawsze czyjeś sugestie pozwolą mi zwrócić na cos uwagę.

Gość gość
super masz jadłospis. nie to co moja znajoma która daje 08:00 tłuste mleko z cyca 08:30 tłuste mleko z cyca/// i tak do polnocy. dziecko tłuste jak jej wymiona, ledwo na nogach stoi.

Gość gość
Mysle ze jest ok. Zaraz Cie zjada za kaszkę bobowity. Bo tu same Eko nawiedzone mamuśki :D

Gość gość
Dla mnie posilki sa ok tylko jest ich troche za duzo. Prawie 6 miesieczne dziecko powinno (wg mnie) powoli wchodzic na 5 posilkow na dobe.

Gość gość
Uważam, że nieźle. Ja bym tylko do warzywnego obiadu nie dawała już mleka i traktowała go jako osobny posiłek. A co do 5 pełnych posiłków, to mój syn zczął jeść tyle jak miał ponad rok. Wiem, że dość późno, ale to chyba zależy od dziecka.

Gość gość
Tez mi sie wydaje, ze posiłków jest troche za duzo, ale jak narazie nie wiem, jak zredukować. Obiadku daje coraz wiecej, mam nadzieje, ze w koncu sie naje i nie bedzie chciał mleka po. Od początku przesypial całe noce, teraz zaczął wstawać o 4 glodny, wiec chyba jeszcze nie czas na zmniejszenie ilości..

Gość gość
Myślę, że dobrze. Aczkolwiek ja używałam kleiku bobovita, bo ta kaszka jest koszmarnie słodka i w sumie dość droga. Nie jestem eko-terrorystką, ale ja nie byłam w stanie jej zjeść, taka słodzona.

Gość gość
Niemowlak w tym wieku powinien jeszcze pić mm jako główny "produkt". Obiadek to tylko dodatek i jeżeli dziecko jeszcze potrzebuje mm po posiłku to spokojnie możesz dawać. Sprawdzaj raczej ilościowo ile wypija na dobę. Jeżeli wychodzi za dużo spróbuj podawać wodę do popicia obiadku. Co do kaszki, to nie będę się czepiać, ale można wybrać lepszą. Kup którąś z bezcukrowych. Owoce możesz zbendować i dodać sama. Z rad, które mogę udzielić staraj się podawać więcej warzyw niż owoców. Syn w tym wieku lubił np. do kaszki dodawałam zmiksowane gotowane buraki. Tylko oczywiście kaszka bez cukru i dodatków, np. jaglana.

Gość gość
Ty z 16.24 masz jakiś kompleks? Ciekawe czym Cię matka karmiła? A no tak, pewnie krowie od urodzenia, dlatego iloraz inteligencji jak u cielaka

Gość gość
1 i 2 post pisała ta sama osoba a temat to prowo żeby wzburzyć mamuśki ;)

Gość gość
Mam synka w tym samym wieku, który waży 7,5kg, więc napiszę Ci dla porównania, jak ja karmię. Różnica jest taka, że mój jest na "tłustym mleku z cyca" ;) MM nie podaję w ogóle. Oczywiście nie wiem, ile wypija dokładnie z piersi, bo tego się obliczyć łatwo nie da, a nie mam na tyle dokładnej wagi, aby się zważyć przed i po karmieniu, a potem wyliczyć wypitą przez dziecko objętość na podstawie średniej gęstości mleka kobiecego ;) Koniec żartów, do rzeczy: 8 - pierś 11 - kaszka bezmleczna, bezcukrowa z owocami + pierś na popitkę 13 - pierś (po jedzeniu drzemka ok.40-60 min., często podczas spaceru) 15 - obiadek warzywny (na razie zjada zwykle niewiele, czasem odrobinę owocu na deser, tak tylko ze 2 łyżeczki) 16 - pierś (ok.17 drzemka ok.30-40 min.) 19 - pierś 21 - pierś (po kąpieli i przed samym snem) W nocy ok.3 ma pierś. W sumie to sam się na jedzenie już nie budzi o tej porze od niedawna, ale wzięty na śpiocha wypija dużo z obu piersi i śpi do 8. Chciałabym już mu na śpiocha nie dawać piersi, ale już tak się zaprogramowały, że o tej porze są bardzo pełne i jak nie dam małemu to mam wrażenie, że eksplodują ;) Wydaje mi się, że kaszka 2 razy dziennie to za dużo. Ja bym zmieniła u Ciebie tak, że kaszkę z owocami dałbym rano i tyle. Ja bym dała raczej nie Bobovitę, bo akurat jej skład jest bardzo kiepski, ale nie wnikam, czemu ją akurat wybrałaś. No i jeśli dziecko chodzi spać ok.23, to przesunęłabym papkę warzywną na godziny popołudniowe, bo ten posiłek w przyszłości stanie się obiadem, a raczej mało kto jaka obiad o 12. Na temat ilości i częstości podawania MM się nie wypowiem, bo nie mam na ten temat zielonego pojęcia. Myślę, że ogólnie jest chyba dobrze. Nie wydaje mi się, żeby dziecko w tym wieku jadło normalnie 5 posiłków.