Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pomocy, polski przysmak dla dzieci w szkole za granica

Polecane posty

Gość gość

Pomozcie, dzieci maja zaniesc do szkoly jakis polski przysmak. Nie ma tu niestety polskich sklepow zeby kupic np krowki. Nie mam pojecia co moglabym im przygotowac. Podobno cos nieduzego, nie chodzi raczej o danie na cieplo itp. Musi byc cos latwego bo mam niemowle w domu.. Podpowiedzcie prosze. W ostatecznosci myslalam o szarlotce...

Gość gość
Szarlotka wg mnie nie bardzo bo to nie jest jakieś typowo polskie danie i nawet polski nie pochodzi ani nie jest z nią kojarzone. A nie ma nigdzie dosłownie NIC by kupić np. pierogi z truskawkami i jagodami? Na zimno jak najbardziej można, a to jedno z bardziej rozpoznawalnych polskich dań. Samemu też można zrobić po 1-2 pierożku na głowę, ale to już zalezy ile masz czasu z niemowlakiem

Gość gość
Albo kremówki - ciasto francuskie kupne, do tego masa i gotowe

Gość gość
bigos? łazanki? barszcz czerwony do picia z pasztecikiem? śledzie? jakaś zupa? większość zup jest typowo polska. z wypieków faworki, pączki, może mazurek? albo najprostsza wersja - herbata z cytryną i cukrem, obok na spodeczku konfitura (chociaż to jest typowo rosyjskie, ale na wschodzie popularne)

Gość gość
racuchy z jabłkami też są chyba polskie, a łatwiej niż szarlotkę. masz kiszoną kapustę albo ogórki?

Gość gość
kopytka, leniwe, kluski śląskie

Gość gość
A może chłodnik? CHociaż to nie ta pora roku. To pierniki albo kutia?

Gość gość
Te male paczki serowe

Gość gość
Zrób sernik, taki nasz, cięzki, nie londynski cheskecakee.. Albo drozdzowke z kruszonka i jakimis owocami, mozesz zrobic to w formie buleczek, ale placek bedzie ci szybciej :) Piernik, tez poza Niemcami nie za bardzo znany.. Albo eklery , ale nie te ichne rozdeptane kapcie, tylko nasze , małe eklerki :) Krucho-drozdzowe rogaliki.. Zawsze na swieta robie pierniczki dla dzieci ze szkoly syna i niezmiennie robia furore :) A na cake sale przewaznie własnie drozdzówki, tu gdzie mieszkam nie znaja ciasta drozdzowego..

Gość gość
Też myślę o pierniku, za granicą robi się ciasta czekoladowe, więc pewnie większość piernika nie jadło. Albo sernik.

Gość gość
Zagranica sernik można kupić w każdym sklepie. Nuda.

Gość gość
u mojej corki tez w szkole temat o kuchniach swiata, ja postanowilam przyniesc mazurka-nasz i zwiazany ze zblizajacymi sie swietami, mozna pokoic tak zeby dzieci sie podzielily i nie jest taki brudzacy, albo babke wielanocna

Gość gość
Bzdury piszesz :) To co mozesz kupic nie stało nawet obok, polskiego, tradycyjnego sernika :P Skąd niby twaróg wzieli ? :) Serwa masa z marscapone i smietanki kremowki z cytryna lub innymi owocami, na spodze z ciasteczek, to nie sernik, tylko ciasto serowe :P Na dodatek mrozone..

Gość gość
piernik ;p

Gość gość
W książce "specjalności kuchni polskiej" wydanej w 1959 roku są babki,mazurki,pączki,strucle i pierniki oraz drożdżowe .Zerknij do www.moje wypieki i na pewno coś tam znajdziesz prostego.

Gość gość
faworki!

Gość gość
schaboszczaki.Zrób takie malutkie kotleciki schabowe,albo normalnej wielkosci które mozna pokroic na mniejsze,do tego musztarda np i chleb.Albo słoiczek swojskiego smalcu np z jabłkiem i ogórki kiszone do tego i świezy chleb,bagietka.

Gość gość
koreczki z kabanosa i kwaszonego ogórka. sernik upieczony wczesniej,zeby nabral troche kwasu i był podobny do sernika Mozesz szybko zrobic polsi smalec z jablkiem, cebulka i majerankiem, znalezc jakis w miare ludzki chleb i ogorek do tego

Gość gość
zamiast szarlotki lepiej placek ze sliwkami, moze byc z mrozonych , wszyscy to lubią

Gość gość
Wątpię czy dzieci skuszą się na chleb ze smalcem i kiszone ogórki ;) To tak jak ja nie mogłam się zmusić do kiszonych śledzi, a dorosła jestem. Mazurek to świetny pomysł, albo faktycznie sernik (tylko na prawdziwym twarogu), babka cytrynowa, drożdżówki.

Gość gość
Dobra rada z mazurkiem- ciasto kruche jest latwe i szybkie. Mozna udekorowac i niedlugo wielkanoc. Ja kiedys za granica zrobilam i wszyscy mnie pytali, co to.

Gość gość
Jejku,kto ci zje paszteciki czycos z kapusty kiszonej lub ogorkow?przeciez to uwazaja za obrzydliwe! Albo pierogi,kompletnie nie rozumieja co to jest.

Gość gość
Co?musztarda/schabowy i chleb?! ogarnij sie .Coz to za zestaw?!

Gość gość
Blok czekoladowy.Jak za komuny. Wrócił teraz jako hit

Gość gość
Nie kombinuj. Sernik jedna Zydowka kiedys u nas zobila i nikt nie tknal. Zrob cos prostego, nie mieszajac zbytnio smakow.

Gość gość
SERNIK ODPADA,nie ma tu sera bialego, ktory by sie nadal... Piernik chetnie ale skad wezme przyprawe do piernika?

Gość gość
tylko nie zupy,kapuchy,pasztety...itp to ma byc dla dzieci. zrob cos prostego, jakis placek lub cistka, moze byc nawet ta szrlotka, najwzniejsze,ze w Polsce w wielu domach czesto gosci np. u mnie.

Gość gość
ja bym na faworki postawila albo pierniczki, nie trzeba tego kroic i bedzie smakowac.

Gość gość
Karpatka chyb jest nasza

Gość gość
A masz dostęp do zwykłych suchych wafli.przesmaruj nutella i gotowanym mlekiem skondensowanym