Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość FrancjaCZYPolska

Studia informatyczne w Polsce

Polecane posty

Gość FrancjaCZYPolska

mieszkam za granicą już 8 lat a tak dokładnie to we Francji za niedługo bedę zdawał (Maturę) po maturze interesuje mnie pójśćie na studia informatyczne do Polski, dużo czytałem no i dużo osób mówi że nie ma poco, zaczym itp. Warto mi wrócić do Polski na studia lub zrobić tutaj studia i dopiero po studiach wrócić!???

Gość gość
Nie! Studia w Polsce sa na nieporownywanie nizszym poziomie. Polscy wykladowcy czesto sa na poziomie zachodnich studentow 3 roku. Wiem z wlasnego doswiadczenia. Oczywiscie zdarzaja sie wyjatki. Ale naprawde nie ma po co.

Gość gość
Ziomek czegos moze sie nauczysz skoro wiekszosc swiatowych konkursow w tej dziedzinie wygrywaja polacy co nie jest nowoscia

Gość gość
ciekawe czy bys sie dostal na jakas renomowana uczelnie z francuska matura :D

Gość gość
P.s dowod np wiedzmin3 najlepsza gra roku watpie zeby wszyscy byli samoukami w tej firmie;) jesli komputery sprawiaja ci frajde I faktycznie oprocz papierka bedziesz sie chcial sie czegos nauczyc to dobry pomysl nie sluchaj tego dekla co mowi ze wykladowcy sa na poziomie it'd... Tak pisza osoby po turystyce lub jakis pseudo uczelniach kiedys jedna osoba procujaca w polskim oddziale intelu odpowiedziala mi na pytanie po co Intel ma tu placowke- no robimy wszystko to czego oni tam nie potrafia

Gość gość
To ja -- 'dekiel'. Nie jestem po turystyce, tylko po obleganym kierunku na jednej z lepszych uczelni w kraju. Ktora tak notabene mowiac w swiatowym rankingu jest w w pietej setce. Mam porownanie z uczelniami, ktore sa w pierwszej swiatowej dziesiatce. Ale przeciez nie musicie mi wierzyc, w koncu na kafe to sami mitomani pisza. Tylko nie placz potem, ze dyplom jest bezwartosciowy.

Gość gość
W 5 setce? To po co to podkreslasz.. Gdyby byla w pierwszej20 to rozumie buhaha Obleganym kierunkiem bylo kiedys zarzadzanie I marketing teraz spora grupa osob po tym kierunku pracuje na stacjach paliw robiac hotdogi za 3.20 Najlepsze as kierunki niszowe architektura medycyna itd a nie oblegane przez masy...

Gość gość
Jak widac nie zrozumiales na czym polega ranking swiatowy w przeciwienstwie fo polskiego. Pozwól, ze wytłumaczę prosciej. Jest kilka uczelni, ktore w ogolnopolskim rankingu zajmuja zawsze pozycje w pierwszej piatce. Wynika z tego, ze w kraju uwazane sa za najlepsze. Jednak na tle uczelni z calego swiata, czyli w rankingach swiatowych te najlepsze polskie uczelnie zajmuja najwyzej miejsca w 5 setce. Wynika z tego, ze nie sa dokladnie w tej samej lidze co np Oxford, Harvard, Imperial, Sorbonne itd. Czy teraz juz jasne? Co, polskie studia nie nauczyly myslenia i odczytywania implikacji z wypowiedzi? Quod erad demonstrandum.

Gość truskawa przesmaczna
"P.s dowod np wiedzmin3 najlepsza gra roku watpie zeby wszyscy byli samoukami w tej firmie" Bardzo zły przykład- zapomniałeś wspomnieć że: 1.Polska nie ma aż tak dużo topowych gier (dużo mniej niż np. amerykaniw), Wiedzimin to wyjątek wraz z kilkoma innymi tytułami 2.Na uczelni (kier. informatyka) de facto nie uczą programowania aż tak dogłębnie, więc tak naprawdę samoukami w większości są...Na informatyce opanujesz tylko podstawy programowania a i tak 70% musisz sam opanować Wracając do tematu ja sama nie kończyłam informatyki ale inny kierunek+podyplomowe na innym kierunku z innej dziedziny. Z moich doświadczeń wynika że studia w pl są niebywale teoretyczne. Czyli w większości przypadków przedmioty prowadza stare pryki a wygląda to tak: Facet "uświęca" sobie jakąś bardzo teoretyczną, najlepiej grubaśną księgę/i na podręcznik/i przedmiotu sam omawia to na zajęciach, najczęściej w powerpoint a ty masz to wkuć na pamięć i zdać (stosując przy tym najlepiej zasadę "zakuć, zdać ,zapomnieć i zapić") i tyle. Z prawdziwą pracą ma to niewiele wspólnego i nijak takie studia Ciebie przygotują do życia/pracy. Oczywiście zdarzają się wyjątki ale nieliczne. Generalnie polskie uczelnie są dużo mniej poważane na świecie ale mają jeden zasadniczy plus- są ZA DARMO dla obywateli polski(dzienne na państwowych uczelniach;)). Wybór należy do Ciebie

Gość TezLubiePowedrowac
Nie wiem jak wygladaja studia w Polsce, w Polsce skonczylam tylko 2 letnie studium, ale francuskie studia informatyczne daly mi ostro popalic :P Wszystko zalezy od tego gdzie widzisz swoje zycie. Jesli w Polsce to moze polska uczelnia bedzie ok ? Ja chcialam zyc we Francji wiec tutaj poszlam na studia. Obawiam sie ze dyplom z Polskiej uczelni nie pozwolil by mi na podjecie takiej pracy jaka mialam po francuskich studiach, a przynajmniej nie od razu. Dzis ciesze sie ze tak sie ulozylo, pracuje w zawodzie i o powrocie do Polski nie mysle. Jedno czego odrobine zaluje to to ze poszlam na uniwersytet a nie do szkoly inzynierow. Doszlam do DEA i musialam pozniej robic dodatkowo inzyniera w CNAM. Ale przyjezdzajac do Francji nie znalam dobrze tutejszego systemu.

Gość TezLubiePowedrowac
I uniwerytet we Francji tez jest za darmo :)... oczywiscie nie liczac wpisu, czasami oplaty za biblioteke i mutuel. Szkoly inzynierow to juz inna bajka...

Gość gość
Wyjatek... Ale za to jaki wyjatek wszystkie mozliwe nagrody na rynku kasuje w swiatowych magazynach o grach zdobywa 10/10 co zdarzylo sie wczesniej moze 2-4 razy wiec nie pisz o tym wyjatku tak jakby byl to przypadek mamy cd action ci games vivid w kazdej z tych firm powstaja znane tytuly to dopiero poczatek na tle stanow wypadamy slabo bo u nas postep technologiczny praktycznie nieistnial do tej pory o polskich produktach bedzie ciraz glosniej wiadono ze ci ludzie czuja chemie do komputerow od dziecka ale pewnie wiekszosc z nich skonczyla jakies uczelnie w pl fajnie byloby sie podpytac ich a nuekolesia ktory studiowal zupelnie inny kierunek i przypuszcza ze 70% z ich wiedzynie jest wyniesiona z uczeli nie wiesz tego na pewno...

Gość gość
Nie jest*