Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przepis na rosół drobiowy

Polecane posty

Gość gość

j/w?

Gość gość
Woda, przyprawy, mięso, warzywa. Razem gotować.

Gość Iga158
Ja daje porcje rosołową z kurczaka ze skrzydłami (kurczaka kupiję odcinam udka i piersi ) dodaje jeszcze 2 skrzydła z indyka czasami 2 skrzydła z kurczaka zamiast indyka . Myję, zalewam zimną wodą i zagotowuję do momentu aż burzyny nie wyjdą , zbieram to łyzka cedzakową (ma sie nie zagotowac), dodaję 4 duże marchewki 2,5 duże pietruszki pół dużego selera cały por 2 cebule podpieczone na gazie (jak obgotowuję mięso podkładam cebulę pod garnek i sie podpieka) 4 ,5 liści laurowyych kilka kulek ziela angielskiego lubczyk jak mam świezy to kilka gałązek jak w proszku to płaska łyzka . sól . kilka ziaren pieprzu całego Gotuję na wolniutkim ogniu około 2 -2,5 goddziny

Gość gość
kura czy kurczak - dobrze dodac tez kawalek wolowiny ( ja wyrzucam skore i tluszcz bo nie lubie) wloszczyzna, listek laurowy, ziarnka pieprzu, sol, przypieczona cebula. Nie za duzo wody,powinien byc esencjonalny. Podaję makaronem, pokrajaną w plasterki marchewką ( troche) i duzo zielonej pietruszki,lub koperku.

Gość gość
2x porcja rosołowa 2x kostka rosołowa 1x tacka włoszczyzny z biedronki 2 łyżki wegety magii do smaku...najlepiej 0,5l na talerz gotować do wyje/bu do tego makaron krajanka z tesco albo z biedry za 1.15 włala! Rosołek idealny wg tajemnej receptury mojej teściowej :D

Gość gość
Iga , spróbuję według Twojego przepisu, mam nadzieje że wyjdzie dobry

Gość Iga158
Gośc miło, z tym że ja daje dużo marchwi bo tak lubimy ale im więcej jej dasz tym słodszy rosół wyjdzie. Według upodobania. mam nadzieje że wyjdzie dobry

Gość gość
Ja nie daje soli tylko samą vegetę.Marchew,seler,por,pietruszka i łyżka smalcu oraz 5 łyżek maggi i dwie porcje rosołowe,dwie kostki drobiowe.Pycha.

Gość gość
gość dziś you made my day :D

Gość gość
Dajecie do rosołu liść laurowy i ziele angielskie????fuuu

Gość gość
to ja autorka nie uzywam kostek drobiowych, a przyprawić maggi można na talerzu

Gość gość
dla ciebie fuuuu, a dla nich nie w czym masz problem?

Gość gość
jezuuu dziewczyno dla jaj ci napisałam ten przepis na tych kurzych trupach, kostkach i z maggi :P moja teściowa tak "waży"swój tajemny rosół wg niej najpyszniejszy na świecie i ulubiony przez jej dzieci hahahaha :P

Gość Mama jedynaka
Udko lub dwa z kurczaka i skrzydełko z indyka zalać zimna woda, zagotować, zebrać szumowiny. Dodać dwie marchewki, pietruszkę, selera, cebule, ząbek czosnku, świeża natkę pietruszki, posolić, gotowac na małym ogniu jakieś 2-3 godziny. W miedzy czasie doprawić - dosalam jeśli potrzeba, daje świeżo zmielony pieprz i odrobine chili. Rewelacja.

Gość asdsas
Skrzydło indycze, wołowina, kawałek wieprzowiny, kawałek z kaczki zalewam zimną wodą plus warzywa-4 marchwie, 2 pietruszki, seler, gałązkę kopru, natki pietruszki, lubczyku, 2 podpiekane cebule, jeden surowy ziemniak i jeden grzybek, po zagotowaniu szumuję. Rosół gotuję na malutkim ogniu min 3 h, dodaję liście laurowe, ziele ang i ekologiczną vegetę.

Gość gość
Na 4 litrowy garnek daje 2 udka z kurczaka i skrzydełko z indyka jesli bardzo duże to pól skrzydła gotuje puki szumawina nie wyjdzie na gore,zbieram łyżką.wrzucam 2-3 żołądki z kurczaka,2-3 serduszka z kurczaka,jeden kawałek wątróbki z kurczaka,2marchewki,jedna wieksza pietruszka,kawałek selera,czasem maly kawałeczek kapusty włoskiej,najważniejsza cebula jesli mala daje cala jesli duza polowe przed wrzuceniem opalam ją nad ogniem dość mocno.gotuje.pozniej daje przyprawy do smaku pieprz ,sól lub vegeta.czasem dodaje 2kostki rosołowe.na wolnym ogniu rosołek gotuję w sumie okolo 4 godzin.pytasz o przepis na rosół drobiowy jednak fajnie czasem dorzucić kawałek szpondru wołowego

Gość asdsas
A i zapomniałam o soli, ja używam himalajskiej plus świeżo zmielony pieprz. Żadnych obrzydliwych kostek rosołowych pełnych rakotwórczego glutaminianu sodu, który wyżera kubki smakowe.

Gość gość
Przepraszam, ale ja jestem ze szkoły gdzie na świni nie gotuje sie rosołu. Ale jesli ktos lubi wieprzowine niech daje

Gość gość
20:41 tez mnie uczono ze swinia do rosołu nie,jak i ziele angielskie i liść laurowy czosnku tez nie daje.owszem gotuje czasem rosół z zielem i liściem ale jako bazę do flaczków.widac jakaś zaściankowa jestem.ale moja opinia soe nie przejmujcie ja ze wsi.my lubimy do kurczaka,indyka i krowy dodac cos z kaczuszki czy gąski jeszcze

Gość gość
gośc 20:51 , to ja od odpowiedzi wyżej, ja akurat daje zielę i liśc laurowy ale wieprzowiny sorry nie mój klimat, moge jarzynową ugotować na kościach wieprzowych ale rosół niestety nie. Zgodze się co do tego że można eksperymentowąc z ptactwem do rosołu np perliczka , gołąb ale świnka.

Gość gość
Tak sobie mysle ze poprostu co kraj to obyczaj w moim rejonie się nie daje ziela i liścia i nawet nie mialam okazji spróbować moze kiedyś się skuszę

Gość gość
W ramach eksperymentu próbowałam kiedys dodac królika,to była niedziela bez rosołu dla nas zły w smaku

Gość gość
Ja od 2 lat dodaję kiedys nie dawałam , i powiem szczerze że akurat przypadło mi to do "smaku" ale to zalezy co kto lubi. Zawsze możesz spròbowac od jednego listka i 2 ziarenek ziela. Ja zawsza robię około 4, 5 litrów rosolu , na drugi fzień zazwyczaj robię z reszty zupy pomidorową albo odgrzewam rosòł.

Gość gość
Do rosołu z kaczki daje ziele i listek, do kurczaka nie.

Gość gość
Polecam dodac zabek lub 2 czosnku i kilka suszonych grzybkow, zadnych kostek i veget!

Gość gość
Wiec spróbuje z tym zielem i liściem w takim razie.u nas tez pomidorowa na rosole najczęściej.co jak co ae odgrzewanego rosołu na drugi dzień nie lubie a pomidorowa super

Gość gość
rakotwórczego glutaminianu sodu, który wyżera kubki smakowe. ]] o zesz kur/wa!!!! :D :D :D :D tobie juz gazety kolorowe mozg wyzarly, idiotko! :D :D :D :D

Gość gość
Nędzna kreatura kobiety i matki z Ciebie skoro wyszydzasz z osób ktore starają sie gotować zdrowo bez chemii i ulepszaczy smakowych Dania dla rodziny. Idiotki poszukaj w lustrze-znajdziesz, gwarantuje. Nie, to nie moj post o tym co glutaminian robi z człowiekiem ale nie moge patrzeć obojętnie na takie prostactwo jakie soba prezentujesz. Ani odrobine klasy czy obycia, nic! Jak świnia w chlewie, trzoda chlewna z Ciebie wyłazi.

Gość gość
Mięso daje sie na wrzącą wode! Wtedy nie zbiera sie szumowina czy szuma jak kto woli.Przeczytałam to w ksiazce kucharskiej i tak robie.

Gość gość
Mięso zalewamy zimną wodą. Bardzo ważna zasada. W ten sposób więcej składników smakowych przejdzie do rosołu i będzie on bardziej esencjonalny i aromatyczny. Dlatego wywary na mięsie zawsze gotujemy od zimnej wody. Wrzątek powoduje denaturację białek, zmienia ich strukturę. Gdybyśmy wrzucili mięso do wrzątku to na jego powierzchni powstanie szczelna struktura, która będzie trudniejsza do sforsowania przez wszystkie pyszne związki, które znajdują się w mięsie.