Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Swędzenie skóry cholestaza czy normalka?

Polecane posty

Gość gość

Hej jestem w 32 tyg ciąży wizytę u lekarza mam za tydzień a coraz bardziej swędzi mnie brzuch, piersi, uda, łydki i zastanawiam się czy to może oznaczać cholestaze?? Czy to normalne??

Gość gość
Skóra się rozciąga więc naturalną konsekwencją jest świąd skóry. Skóra nie rozciąga się tylko w okolicach brzucha. Organizm kumuluje wodę, jest inna gospodarka wodna i to może powodować delegliwości. Jednak to może być i cholestaza, pojawia się najczęściej około 30 tygodnia. Ja miałam swędzenie pleców, brzucha, piersi w ciąży. Badania wyszły w normie. Lekarz powiedział, że rzadko swędzenie tych okolic to objaw cholestazy. Najczęściej dochodzi do tego swędzenie bardzie nietypowych miejsc, np. wewnętrzne strony dłoni, stopy, twarz. Spróbuj posmarować np. olejkiem kokosowym lub migdałowym. Zaprzestać ciepłych czy gorących kąpieli. Ograniczyć wszystko co drażni skórę. Zmień pościel na wypraną w dziecięcym proszku ( i tak Ci się niedługo przyda). Jeżeli po tym nie będzie nawet chwilowej przerwy to udałabym się szybko do lekarza i nie czekała na wizytę. Te badania można też zrobić prywatnie. Rok temu lekarz rodzinny nie mógł ich zlecić, może teraz coś się zmieniło.

Gość gość
32 tydz to moze byc cholestaza, zrib badania na obecnosc bialka w moczu. To jest niebezpieczne, nie bagatelizuj tego...

Gość gość
to moze byc cholestaza, swedzi okropnie. u mnie zaczelo sie od dloni, potem brzuch itd. u mnie to zaczelo sie ok 36-37 tyg a pod koniec 38 na szczescie urodzilam. wspolczuje, wiem jak to swedzi, spac nie mozna.

Gość gość
A takie rzeczy mogą wyjść na badaniach kontrolnych moczu i krwi?? Dopiero co mialam robione i wszystko wyszlo w normie

Gość gośćEwwan
Musisz mieć próby watrobowe zrobione żeby wyszła cholestaza

Gość gośćEwwan
Mnie swedzialy stopy i nogi. Nie mogłam dodzwonic się do lekarza i sama prywatnie zrobiłam te badania. Na drugi dzień byłam już w szpitalu bo normy były tak przekroczone ze od razu robili mi cc. Tylko u mnie to był 38 tydzień

Gość gość
No wlasnie stopy i dlonie mnie nie swedza czasami troche ale juz nie wiem czy sama sobie to wkrecam bo za duzo sie naczytalam o tym czy co

Gość gość
A mialyscie jakies jeszcze objawy czy tylko to??

Gość gość
Koniecznie zrób badania! Mnie tylko trochę siedziały ręce i nogi chyba. Okazało się ze to cholestaza:-( od razu szpital

Gość gość
Chce zrobic badania ale nie dam rady tak z dnia na dzien a dzis mnie mniej swędzi i sie zastanawiam jak ktos kto ma takie slabe objawy wpada na pomysl zeby sie zbadac bo gdybym nie szperala na forach to nawet nie wiedzialabym ze taka choroba istnieje zaden lekarz nie pytal sie mnie o swędzenie