Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 nestea89

Tarczyca, hasimoto?

Polecane posty

Go艣膰 nestea89

Witam, moje problemy zacz臋艂y si臋 we wrze艣niu- nagle w pracy zacz臋艂o szybciej bi膰 mi serce, zawroty g艂owy, zaburzenia widzenia, zimne poty na przemian z uczuciem gor膮ca tak jakbym zaraz mia艂a zemdle膰, strasznie si臋 przestraszy艂am. P贸偶niej dosz艂o puchni臋cie d艂oni, wypadaj膮ce w艂osy, s艂abe paznokcie, wiecznie bym spa艂a, przyty艂am 10kg, brak ochoty na seks i nieregularne miesi膮czki (to mia艂am ju偶 wcze艣niej). Stopniowo dosz艂y do tego obajwy jak: p艂on膮ce czerwone policzki, p艂on膮ce prawe ucho, dreszcze na przemian z zimnem. Zacz臋艂am si臋 nakr臋ca膰 bo nie wiedzia艂am co mi jest...m贸j narzeczony mia艂 mnie do艣膰 ze wzgl臋du na moje zachowanie i nerwowo艣膰 o byle co..w ko艅cu kto艣 mi powiedzia艂 偶ebym zbada艂a tarczyc臋- zbada艂am. M贸j wynik tsh we wrze艣niu wynosi艂 3,8 przy normie 4.2.- lekarz pierwszego kontaktu stwierdzi艂 i偶 wszystko jest ok i sobie wymy艣lam(dodam iz mama ma niedocz. i hasimoto). S艂ysza艂am bicie swojego serca, czasem nawet gdzie艣 w uchu.. By艂am u kardiologa, pocz膮tkowo stwierdzi艂, 偶e to arytmia serca na tle nerwowym( ekg wykazalo lekka arytmie-bylam zdenerwowana; echo serca ok, holter wykazal 2 arytmie i nic poza tym). Kazal 艂yka膰 1/4 bisoratio 5mg. Raczej nie uwa偶am 偶e to nerwica, poniewa偶 nie mam czym si臋 denerwowa膰, wiadomo ka偶dego dotyczy stres,ale to nie to (wcze艣niej jak mieszka艂am z rodzicami mia艂am nieciekaw膮 sytuacj臋 i du偶o stresu, a nie mia艂am takich objaw贸w st膮d moja wersja i偶 to nie nerwica). Ponownie zbada艂am tarczyce- moje wyniki z grudnia to: tsh 4.05 norma max 4.2; ft4 16.88 norma max 22 ft3 5.78 norma max 6.8 p-cia艂a p/perosydazie tarcz. 77.3 norma max <34 !!! p-cia艂a p/tyreglobulinie 54.86 norma max <115 Usg tarczycy: tarczyca nieco powi臋kszona o niejednorodnej echogeniczno艣ci. W obu p艂atach liczne drobne obszary o obni偶onym wrzorze ech. poni偶ej cie艣ni 3 wi臋ksze takie ogniska o wymiarach 6x9 mm, 5x7mm, 5x7 mm. Objetosc tarczycy: 20.3cm3. Endokrynolog stwierdzi艂, i偶 to jeszcze nie jest niedoczynno艣膰, a moje objawy wynikaj膮 po cz臋艣ci z nerw贸w..Kaza艂 艂yka膰 Jodid 200, wit d3 (wynik mia艂am 20), selen. Dalej mia艂am ko艂atania serca, zacz臋艂am bra膰 1/4 bisoratio- ko艂atania usta艂y, ale po jako艣 2 tyg. moje ci艣nienie minimalnie si臋 obni偶y艂o (zawsze mia艂am idealne) i puls wynosi przewa偶nie przez ca艂y dzie艅 45/50...chce mi si臋 jeszcze bardziej spa膰, czuj臋 si臋 troch臋 jak pijana...wizyte u innego kardiologa mam dopiero w kwietniu tak jak i kolejna wizyte u endo.- stad moje pytanie czy ten 1mg moze tak obnizyc puls? (dodam iz nie jestem szczupla)..boje sie odstawic zeby zas nie kolatalo mi serce..endo i kardiolog potraktowali mnie jak wariatk臋, my艣l膮 偶e sobie wszystko wymy艣lam i wmawiaj膮 mi nerwic臋...nie mam problem贸w, we wrze艣niu bior臋 艣lub a czasami czuj臋 si臋 jak babcia 80-letnia..czy kto艣 z was tak mia艂? nie wiem czy odstawi膰 bisoratio czy czeka膰 do wizyty u kardio.? czy ja jestem nienormalna czy to ta choroba tak dzia艂a na organizm? help!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
tak dziala,powinnas miec tsh conajmniej 1 gora 1.5

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
pisalam ci to zreszta wczesniej,bo pamietam twoj post,mowilam zebys poszukala DOBREGO endo nawet za kase bo ci bedzie tsh szlo w gore i bedziesz bez suplementacji czula sie jeszczegorzej,poza tym problemy z zajsciem i utrzymaniem ciazy ci sie szykuja ,a piszesz ze bierzesz slub...no chyba ze dzieci miec nie chcecie..lecz sie czym predzej bo bedzie coraz gorzej kobieto

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nestea89
Ponoc jest dobry i jezdze prywatnie, a czuje sie jak sie czuje a on troche to lekcewazy...twierdzi ze za wczesnie na jakies hormony ;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Podaj ca艂e normy laboratoryjne hormon贸w kaza艂 ci 艂yak膰 JOD?????????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nesta89
tak kazal Jodid 200 rano, wit d3 2xdz. i wlaczyc selen. A od kardio. 艂ykam to bisoratio. Endo stwierdzi艂 偶e przy niedoczynnosci serce zwalnia a nie ko艂acze... tsh: 4.05 norma 0,27-4.2 ft4: 16.88 norma 12-22 ft3: 5.78 norma 3.1-6.8 p.cia艂a tarczycowe: 77.3 norma <34 p/ciala tyreoglobulinowe 54.86 norma <115

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Moja mama mia艂a tak samo. Lekarz rodzinny j膮 wy艣mia艂. Okaza艂o si臋 偶e ma guza na tarczycy kt贸ry produkuje hormony. Koniecznie zr贸b prze艣wietlenie. Trzymam kciuki za powr贸t do zdrowia. Ps sk膮d jeste艣?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
nie jest dobry skoro przy wyniku 3.8 juz nie wlaczyl suplementacji ile ci jeszcze razy mam napisac :o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nestea89
opolskie. Dzi臋ki, jak w kwietniu za艣 mi powie 偶e jest ok to naprawde zmienie lekarza;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
BZDURA, Na pocz膮tku choroby HASHIMOTO prowadz膮cej do niedoczynno艣ci nast臋puje NADCZYNNO艢膯 - tzw wyrzut hormon贸w z atakowanej tarczycy. St膮d objawy nadczynno艣ci. Moje serce te偶 ko艂ata艂o, bi艂o szybko, puls mia艂am szybki + wole. Dodam, 偶e nic nie bra艂am wtedy. Musia艂am to przeczeka膰. Dzi艣 b臋d膮c w niedoczynno艣ci bior臋 Euthyrox. Nie znam tego leku jodit. Je艣li to jod ja bym si臋 mocno zastanowi艂a. Skonsultuj si臋 z innym lekarzem! Je艣li si臋 藕le czujesz tym bardziej bym si臋 zastanowi艂a. Nie chce Ci zaszkodzi膰 wi臋c nie b臋d臋 wi臋cej pisa膰 bo jak wy偶ej nie jestem lekarzem. TSH masz poza norm臋 laboratoryjn膮 ale tak偶e i przede wszystkim poza now膮 norm臋 przyj臋t膮 na ca艂ym 艣wiecie dla m艂odej kobiety, kt贸ra wynosi 2,5!! FT4 48.80% [wynik 16.88, norma (12 - 22)] FT3 72.43% [wynik 5.78, norma (3.1 - 6.8)] Widzisz dysproporcj臋? Moim zdaniem jeste艣 w niedoczynno艣ci i lepiej nie b臋dzie. Zmie艅 lekarza!! http://forum.gazeta.pl/forum/f,94641,Choroby_tarczycy_i_hashimoto.html http://forum.gazeta.pl/forum/f,24776,Hashimoto.html To s膮 fora na kt贸rych siedz膮 znacznie bardziej ogarniete ode mnie osoby. Podpowiedz膮 Ci czy powinna艣 bra膰 ten jodid - niestety trzeba si臋 zalogowa膰 ale to jest 3 minuty roboty.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
do kwietnia bym nie czekala..skoczy ci jeszcze bardziej tsh i jeszcze gorzej sie bedziesz czuc idz do innego lekarza ten ci szkodzi

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nesta89
Tak, to czysty jod. Czy to mo偶e mi zaszkodzi膰>? Forum troch臋 czyta艂am i naprawd臋 nie wiem czemu mnie tak "zbyto", a wr臋cz potraktowano jak wariatk臋 i wmawia mi si臋 nerwic臋 ;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja nie wiem co ty masz zdiagnozowane? Hashimoto czy nadczynno艣膰? Moim zdaniem masz pocz膮tki hashi i niedoczynno艣膰. Ja nie chce ci zaszkodzi ale ja czyta艂am 偶e jod szkodzi na hashi..ale...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nestea89
ok, dzieki wielkie za pomoc wszystkim :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja mam trzy guzy na tarczycy i nic nie biore poniewaz guzy nie maja zadnego wplywu na nadczynnosc czy niedoczynnosc. Kontroluje u endo co roku i jest ok.guzy mam juz 7 lat. Moja corka tez miala tsh niby mieszczace sie w normie poszla prywatnie i dostala skierowanie do szpitala porobili jej wszystkie specjalistyczne badania i od tamtej pory bierze euthyrox 50. Kilka dni zazywania tabletek przywrocilo ja do normalnosci. A objawy byly takie jak u autorki. Poszukaj dobrego endo najlepiej takiego ktory praktykuje w szpitalu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nestea89
A czy przy takich objawach mo偶liwy jest brak apetytu na zmian臋 ze zwi臋koszonym apetytem?

Udost臋pnij ten post

Witajcie. Ciesz臋 si臋,偶e istnieje internet bo dzi臋ki temu dowiaduj臋 si臋 , 偶e same wyniki TSH jeszcze nie 艣wiadcz膮 o chorobie lub jej braku. Od przynajmniej 4 miesi臋cy czuj臋 si臋 znacznie gorzej. Jesieni膮 my艣la艂am, 偶e jestem po prostu tylko przepracowana. Opr贸cz r贸偶nych b贸lu stawowych dosz艂y b贸le serca. W styczniu by艂o to ju偶 arytmiczne ko艂atanie . Wysz艂a mi arytmia komorowa i nadkomorowa ale niby niegro藕na bez jaki艣 konkretnych zmian w echu serca . Kardiolog kaza艂a szuka膰 r贸偶nych stan贸w zapalnych w organizmie. I tak si臋 zacz臋艂o dr膮偶enie tematu. Moje dodatkowe problemy to potworne zm臋czenie po niewielkim wysi艂ku. Jakby uczucia duszno艣ci ,dodatkowo dyskomfort w szyi, uczucie w艂oska w gardle itp. Laryngolog nic w gardle nie widzi nie mam te偶 problemu z zatokami cho膰 boli mnie cz臋sto g艂owa , cz臋sto jakby za oczami, wzrok i si臋 pogorszy艂 w ci膮gu kilku miesi臋cy i nagle potrzebuj臋 okular贸w do czytania.W dodatku oczy mnie bol膮 jako艣 tak k艂uj膮co.. Dodatkowo wrzuci艂am dodatkowe kilogramy kt贸rych nie mog臋 si臋 pozby膰. Mam problemy ze snem co powoduje dodatkowe zm臋czenie i problemy z koncetracj膮. Jestem dodatkowo w trakcie diagnozowania RZS , jutro mam wyniki antyCCP i jestem bardzo ciekawa czy mi co艣 wysz艂o bo czynnik rf mam podwy偶szony i OB r贸wnie偶 cho膰 niby nie mia艂am infekcji. Inne badania w normie , czerwone jak zwykle w dolnej granicy . Oczywi艣cie patrz膮c na objawy od razu przysz艂a mi do g艂owy niedoczynno艣膰 tarczycy bo jeszcze sucha sw臋dz膮ca sk贸ra i fatalne 艂amliwe w艂osy. Zrobi艂am badania i te偶 mi wysz艂y w normie . Lekarka wykluczy艂a szybko tarczyc臋 i nie dr膮偶y艂a tematu . Terazjednak widz臋 偶e to nie jest takie oczywiste. TSH mam 3,9 zakres 0,27-4,20 FT4 - 1,1 zakres 0,93-1,7. FT3 .- 3,68 zakres 2,57-4,43 . Lec臋 wi臋c na Usg tarczycy bo widz臋 po waszych do艣wiadczeniach, 偶e wynik w granicach normy nie jest wcale gwarantem zdrowia. Szkoda tylko , 偶e przeci臋tny lekarz POZ tego nie wie. Ciekawe czy moja da skierowanie na dalsze badania . Czy dobrze my艣l臋 , 偶e dobrze by艂oby zrobi膰 jeszcze anty TPO i TG ? Porad藕cie co艣. Czy mo偶e by膰 co艣 na rzeczy czy popadam w paranoj臋? Jedno jest pewne , 偶e czuj臋 si臋 jak kupa chorego nieszcz臋艣cia a do niedawna by艂am uwa偶ana za okaz zdrowia ..

Udost臋pnij ten post