Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

od jakiego wieku Amol?

Polecane posty

Gość gość

córka jest przeziębiona,nie ma gorączki ale leci jej z nosa wodnisty katar i nie może spać...ma cztery lata.mogę nasmarować jej plecy Amolem?kurcze,na butelce pisze że dzieci mogą stosować od 12-stu lat ale mnie mama smarowała jak byłam młodsza i nic się nie stało,zresztą do teraz stosuje na przeziębienie i zawsze pomaga;)

Gość gość
szczerze mówiąc, to ja też pamiętam od zawsze amol i polopirynę na przeziębienia, 4- latkę bym trochę nasmarowała, oczywiście w granicach rozsądku

Gość gość
a ja ma katar, to zamiast ją smarować, to na poduszkę lub kołdrę pokrop jej odrobinę, mama mi tak zawsze na katar robiła

Gość gość
Skoro jest napisane od 12 r.ż., to chyba nie bez powodu prawda? Jasne, że kiedyś i Polopirynę dawało się dzieciom, teraz nie jest zalecana aż do 16 r.ż., bo można dziecko na tamten świat wysłać (Zespół Reye'a). Oczywiście są to przypadki bardzo rzadkie, ale i bardzo niebezpieczne. Kiedyś też stosowano u noworodków Tormentiol i maść pośladkową z kwasem bornym. Teraz są bezwzględnie zakazane do 3 r.ż. i niezalecane do 12 r.ż. z powodu toksycznego działania na wątrobę, nerki i ukł. nerwowy po zastosowaniu zewnętrznym. Pamiętajcie, że dziecko to nie jest mały dorosły. Skóra dziecka intensywnie chłonie różne substancje.

Gość MamaMloda39
Ja moja 2.5 latke smaruje czystym spirytusem jak nie mam w domu amolu tak więc spokojnie. Pediatra mówila ze rodzice czytaja ulotki tam gdzie chcą bo większość leków jest podawana powyżej 3-5 roku zycia a stosuje sie je u roczniakow

Gość gość
Skóra dziecka jest przepuszczalna dla alkoholu. To nie jest tak, że on działa tylko na powierzchni skóry, ale jego część się wchłania do krwi. Alkohol jest trucizną. Wiadomo, jak może zatruć dorosłego człowieka, a co dopiero dziecko. Jakby dziecko posmarować na dużej powierzchni skóry alkoholem, to może wchłonąć go tyle, że alkomat wykaże mu promile we krwi. Czym młodsze dziecko, tym bardziej chłonna skóra. A niemowlę to już chłonie jak gąbka. Ten alkohol dociera do innych tkanek i czyni miniuszkodzenia wątroby czy układu nerwowego. Raz czy kilka razy w życiu nie zrobi mu to krzywdy, ale regularne smarowanie dziecka może mu zaszkodzić. Ja swojego nie nacieram alkoholem, ale Wy ze swoimi róbcie co chcecie. Miejcie tylko świadomość, że nie jest to dla jego zdrowia obojętne.

Gość gość
a czy autorka napisała o codziennym nacieraniu dziecka alkoholem??? jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem, to nie odpowiadaj w temacie

Gość MamaMloda39
A czy ja to robie codziennie? Tylko wtedy gdy mała cos bierze to raz a dwa poczytaj skład leków. Niemalże wszystkie opierają sie na alkoholu bo działa dezynfekujaco, rozgrzewająco oraz przeciwzapalnie oraz napotnie

Gość Gość Mama Niemowlę

Dziecko ma przeziębiony ma wszystko chory i zastanawiam ze dziecko nie uspokojenie paracetamol hasco bardzo polecam gdyby uspokoił zaczął boleć przez ząbki 7 miesiąc i nie wiem czy po smarować dla dziecka vicks? Prosimy o pomoc! Nawet dziecko caly czas ma chory przez grypę od 1 miesiąc i czasami złapie przez gorączkowe, szkoda pójdź do lekarza aby wszystko wydawać na lekarstwo stop za dużo antybiotyków!!....