Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy podczas wizyty u ginekologa muszę wejść do gabinetu z rodzicem?

Polecane posty

Gość gość

Mam 14 lat i muszę udać się do ginekologa. Niestety, ale mama nie będzie mogła mi towarzyszyć. Nie mam żadnej cioci, siostry, babci, czy kuzynki, która mogłaby ze mną pójść. Jestem zmuszona do pójścia z ojcem. Jego obecność nawet podczas wywiadu będzie dla mnie krępująca, a co dopiero jeśli konieczne będzie badanie. Podejrzewam, że on sam wolałby tam ze mną nie wchodzić. Jest szansa, że tata będzie mógł zaczekać na korytarzu, mimo tego, że nie mam skończonych 16 lat?

Gość gość
To zależy od lekarza - jest różnie. Chyba według przepisów jest tak, że powinien być. Przecież ojciec nie musi ci między nogi zaglądać, tylko siedzieć gdzieś zboku (może będzie jakiś parawan). I tak lekarz będzie musiał z nim omówić leczenie jak coś znajdzie. Matki chodzą z synami do urologa i jakoś oni nie umierają od tego mimo, że raczej wtedy one widzą wszystko, a u ciebie jak ojciec nie będzie stał przy fotelu to nic nie zobaczy. W końcu to twój ojciec i nagą cię już widział kiedyś. Zaletą obecności ojca będzie to, że przy nim ginekolog będzie się zachowywał poprawnie (szczególnie kobiety ginek. są czasem wredne).