Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do mam na urlopie wychowaczym

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny ile teraz wynosi zasiłek dla rodzica przebywającego na takim urlopie? i jakie jest kryterium dochodowe aby je otrzymać? teściowa powiedziała,że słyszała,że do tej pory zasiłek dostawało się jeden bez względu na liczbę dzieci,a teraz się coś zmieniło i mają wypłacać zasiłek tyle "razy"ile jest dzieci w rodzinie? jestem jeszcze na macierzyńskim,zostało go 6mies.ale już teraz wiem,że wyląduję na wychowawczym,bo nie mam z kim zostawić dzieci. Bardzo proszę o odpowiedź!

Gość gość
Niania zlobek i wracaj do pracy. Bo panstwo cie slonce nie utrzyma. Musisz isc do pracy zarobic na siebie.

Gość gość
zasiłek wynosi 500 zł miesięcznie i jest tylko na jedno dziecko.

Gość gość
Ja przeszłam na wychowawczym ponad rok temu, dostaje 400 zł dodatku z tytułu wychowywania dziecka i chyba 86 zł rodzinnego. Chyba, bo mam jeszcze starszego syna, ma mieć lat, więc na niego rodzinne wynosi chyba 120 zł, w sumie z gopsu dostaje 606 zł.

Gość gość
Miałoby ma 5 lat, a próg wynosi 574 zł na osobę w rodzinie.

Gość gość
"Niania zlobek i wracaj do pracy. Bo panstwo cie slonce nie utrzyma. Musisz isc do pracy zarobic na siebie. " NIANIA????ty wiesz ile to kosztuje? mamy dwoje dzieci rok po roku,niania bierze w moim mieście 10zł.za godz, najmniej!!! wrócić do pracy tylko po to,aby zarobić na nianię? yyyyy...dziękuję,postoję... ja pracuję po 12godz. mąż po min.10godz. który żłobek jest czynny tyle godz? została nam jedna babcia (teściowa) która sama jeszcze tyra,żeby się utrzymać,nie mamy zupełnie nikogo kto zostałby z dziećmi...

Gość gość
dziś Ja przeszłam na wychowawczym ponad rok temu, dostaje 400 zł dodatku z tytułu wychowywania dziecka i chyba 86 zł rodzinnego. Chyba, bo mam jeszcze starszego syna, ma mieć lat, więc na niego rodzinne wynosi chyba 120 zł, w sumie z gopsu dostaje 606 zł. dziękuję za odpowiedź! ja nigdy nie pobierałam żadnych zasiłków,nigdy nie miałam do czynienia z mops,gops itp od 20roku życia uczciwie oboje pracowaliśmy,ale teraz nie utrzymamy się z jednej pensji...no way !

Gość gość
16.36 nie tlumacz się jej ze swojej decyzji. Ona ci zazdrości, ze masz możliwość siedzenia z dziećmi w domu.

Gość gość
To ja z 16.29, ja też nigdy nie musiałam korzystać z pomocy gopsu, że starszym synem byłam pół roku na macierzyńskim, a potem wróciłam do pracy. Synem zajmowała się moja mama, potem poszedł do przedszkola. Nie chce zarabiać tylko na nianie lub żłobek, bo moja mama od trzech lat ma problemy z kręgosłupem i nie może się zająć wnukiem. Dlatego to 600 zł mimo że nie majątek, to nas ratuje.

Gość gość
a czy rodzinne też jest przyznawane na podstawie kryterium dochodowego? czy jeśli np. wystąpię o zasiłek rodzinny to on wlicza mi się do dochodu? bo gdyby tak było to zasiłku wychowawczego nie dostaniemy...no chyba,ze zrezygnujemy z rodzinnego...

Gość gość
To jak taka bieda to po co 2 dziecko? Jak tak malo zarabiasz? Chyba zaszlas po to zeby po te 12 h nie pracowac a teraz panika czy panstwo mi da

Gość gość
Dla was to nawet 1 miec to patologia a ze wychowac chce tez patoligia

Gość gość
Twój dochód uznają jako dochód utracony, więc tak naprawdę to jedynie zarobki męża podziel na cztery, jeśli nie przekroczyć 574 na osobę, to dostaniesz i zasiłek rodzinny i wychowawcze.

Gość gość
Wych 400 zl rodzinne 96

Gość gość
Właśnie przed chwilą sprawdzałam konto, przyszedł pierwszy przelew, 400zł wychowawczy 89zł rodzinne

Gość gość
Zasiłek wychowawczy na jedno dziecko, oczywiście. Kryterium takie jak do zasiłku rodzinnego (zasiłek wychowawczy jest dodatkiem).