Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mam problem z wyslawianiem się w języku polskim

Polecane posty

Gość gość

Mam nietypowy problem. Zawsze byłam oczytaną osobą, miałam bardzo dobre oceny z języka polskiego, pisanie wypracowań nie było dla mnie problemem. Zaraz po LO wyjechalam za granicę gdzie spedzilam 10 lat. Nie miałam tam żadnego kontaktu z językiem polskim, jedynie kiedy dzwonilam do rodziny. Ponad dwa lata temu wrocilam do Polski. Znalazłam pracę w której mam częsty kontakt telefoniczny z klientami. Bardzo często zdarza mi się, że zapominam polskich słów, przez co nieskladnie mowie. Wstydze się tego, staram się jak najmniej zabierać głos, bo czuje się przez to jak prostaczka, która nie umie się wyslowic. Czy to normalne u osób, które spędziły za granica dużo lat? I czy to kiedyś minie?

Gość Madellin e
to normalne

Gość gość
Znam osobę , która poza granicami Polski mieszka 60 lat. Pisze i mówi bezbłędnie. Są i tacy , którzy po 2 latach zapominają języka w gębie.

Gość gość
Może zależy to też od tego czy za granicą ma kontakt z językiem polskim? Ja nie miałam, jedynie tyle co z rodziną przez telefon i dziś zauważam ogromne braki w moim słownictwie. Bywa, że chce coś powiedzieć i zapominam jak dane słowo brzmi po polsku. Do tego buduje nieskladne zdania. Jest to dla mnie bardzo krepujacy problem tym bardziej, że w mojej pracy muszę rozmawiać z klientami.

Gość gość
Tez tak mam, do Polski nigdy nie wroce, nie mam tam nikogo i nie mam po co ;)

Gość gość
No ale ja już wrocilam, znalazłam dobra pracę, i jak teraz żyć??? Czy to minie? Może powinnam zacząć dużo czytać, czy to coś pomoże?

Gość gość
Nie przejmuj się, większość kafeterian nigdy nie była za granicą i też ma z tym problem :D