Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Trzydniowka

Polecane posty

Gość gość

Byłam z synkiem z sobotę na pogotowiu z powodu wysokiej gorączki . Okazało się ze choruje na trzydniowka. Powiedzcie mi co mogę poradzić w przypadku kiedy podaje dziecku Mig forte (ibuprofen) gorączka spada mu ale na okres około 5 godzin, później wzrasta , następna dawka dopiero za 3 godziny. Czy mogę mu podać lek z grupy paracetamol czy po prostu walczyć chlodnymi okładami itd. Syn 2,5 roku (15kg).

Gość gość
Podobno można na przemian podawać leki na bazie paracetamolu i ibuprofenu, właśnie po to, żeby nie przedawkować jednego z leków. Nasz syn chorował ostatnio z wysoką gorączką i właśnie takie naprzemienne podawanie poleciła nam pediatra.

Gość gość
nie dajesz jednego leku musisz zamieniac na zmiane np, nurofen a za 4 h paracetamol, i tak w kółko, wirusówka ma to do siebie z egoraczki sa gwałtowne i dosc wysokie, pilnuj go tez w nocy, wywietrz pokój, nie ubieraj ciepło i okłady. Będzie dobrz mój syn miała 2 razy bo sa dwa typy wirósa i córa miała raz, a po 3 dniach wysypka

Gość gość
Czyli jeżeli po 5 godzinach wzrośnie mu temp. powyżej 38 to mogę podać mu paracetamol. Następnie ibuprofen.

Gość gość
do 38,5 nie powinno sie podawac nic bo organizm walczy ja nie dawałam okładałam okładami, jak juz wzrosła to wtedy.

Gość gość
Możesz mu podać paracetamol już po 4 godz od podania ibuprofenu. Mój synek(3 lata) też chyba ma wysoka temperatura, tzn o 18 miał 39,3 dostał ibum, a o 22 znowu 39, 1. Starszy syn miał taką temperaturę w piątek przez jedną doba, mam nadzieję, że mały ma to samo.

Gość gość
w nocy tak dawałam bo bałam sie ze zasne i mu nie podam to dawałam jak miał 38, ale w dzien czekałam

Gość gość
Aha no właśnie on tez ma gorączki. Nigdy nie było problemu z dawkami zawsze wystarczała dana dawka na te 8 godzin a teraz po 5 się zaczyna widzę ze juz mu rośnie pomału a wychodzi na to ze powinnam mu dać o 3 w nocy. Mam paracetamol wiec jak tylko wzrośnie to mu podam. I jeszcze 2 dni. ...oby szybko zlecialy

Gość gość
Ma 2 lata i ucielo mi trochę tekstu, bo napisałam, że chyba też ma trzydniowke

Gość gość
Jest właśnie też taka szkoła, żeby do temp. 38,5 nie podawać przeciwgorączkowych, ale ja w nocy (na wieczór) zawsze zbijam, bo się boję gwałtownego wzrostu temperatury, który trudno zbić, a może doprowadzić nawet do drgawek.

Gość gość
moja córka to miała i podawałam tylko Ibum, bo na nią paracetamol nie działa. Tak naprawdę to nigdy nie wiesz czy to na pewno trzydniówka, choć u nas po trzecim dniu gorączka zniknęła i pojawiła się wyczekiwana wysypka ( oznaką, że to jednak była trzydniówka ) a przed pojawieniem się wysypki tak naprawdę nie można być niczego pewnym, wiec obserwuj dziecko cały czas.

Gość gość
Podawaj na zmianę paracetamol i np. Ibum, polecam też jakiś lek przeciw wirusowy neosine lub inny dowiesz się w aptece

Gość MamaMloda39
Spokojnie to jest normalne. Stąd właśnie nazwa trzydniowka. Przez 3 dni temperatura może sie pojawiac w momencie ustania działania leku. Poddawaj na zmianę parametramol o ibuorofen. Mi mówiła pediatra ze jesli wysoka gorączka nie spada bo ibuprofenie to mozna podac już po godzinie paracetamol. Ale u nas bylo zapalenie płuc i gorączka co 4 godziny... Moja jak dostała trzydniowki to byka niemalże różowa cala od wysypki. Na 5 dzień wszystko zeszło