Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

uznanie ojcostwa przez ojca pytanie

Polecane posty

Gość gość

Mój były partner odgraza się ze nie uzna naszej córki w urzędzie - mam termin na kwiecień. Czy naprawdę ma takie prawo ,nie wystarczy ze ja podam go jako ojca musi to potwierdzić? Co później wystąpić o badania DNA? Kto ma to zapłacić?

Gość gość
Jeżeli nie macie ślubu to on też powinien być przy rejestracji dziecka/

Gość gość
Ma prawo. Tylko w związku małżeńskim dzieci automatycznie sa uznawane. Nie możesz sama go podać jako ojca jeśli on się na to nie zgadza. "Bywają sytuacje, w których o ustaleniu kto jest ojcem dziecka musi zdecydować sąd. Pozew może złożyć matka lub domniemany ojciec do momentu osiągnięcia przez dziecko 18 roku życia. W dalszej kolejności już tylko samo dziecko w ciągu trzech lat ma możliwość ustalenia kto jest jego ojcem lub prokurator - zawsze, gdy wymaga tego ochrona praworządności „W dokumencie musi zostać precyzyjnie określone kto jest ojcem dziecka oraz dowody na potwierdzenie tej tezy – opinia lekarska, wynik badania DNA, zaświadczenia, zeznania świadków” – wymienia Martyna Kamińska-Dziekanowska Omega Kancelarie Prawne. W zależności od osoby składającej wniosek, oprócz stwierdzenia ojcostwa, mogą zostać określone inne, dalsze żądania. Z reguły dotyczą one uznania nazwiska ojca, zasądzenia alimentów, nadanie lub odbiory władzy rodzicielskiej nad dzieckiem, pokrycie wydatków matki w związku z ciążą i porodem. Odpowiednio stworzony pozew o ustalenie ojcostwa składa się do wydziału rodzinnego Sądu Rejonowego, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania ojca dziecka. „Warto pamiętać, że niezależnie od wysnuwanych roszczeń złożenie takiego pozwu jest wolne od opłat sądowych” – dodaje prawnik" http://www.infor.pl/prawo/alimenty/ustalenie-ojcostwa/319053,Ustalenie-ojca-dziecka.html Za testy musisz sama zapłacić.

Gość gość
Za badanie DNA zapłacisz w przypadku gdyby się okazało ze były partner nie jest ojcem

Gość gość
W dzisiejszych czasach takie badania powinny być robione rutynowo

Gość gość
Nie mam pojęcia, ale mam sprawdzoną kancelarię, która poradziła mi w skomplikowanych kwestiach rodzinnych. To Meritum, udzielają porad prawnych online. Wystarczy napisać na biuro@poradyprawne-kancelaria.pl, a profesjonalnie ocenią Twój problem.

Gość gość
A ma do tego jakieś powody że nie chcę jej uznać? To straszne co się teraz dzieje i jacy są faceci. Jednak takie rzeczy się zdarzają i trzeba w takich sytuacjach działać. Najlepiej trzeba zgłosić się odpowiedniej kancelarii i tam nam wszystko powiedzą co i jak zrobić. Ja mogę polecić kancelarie www.adwokat-babilas.pl.

Gość gość
Hey! To moze sie podlacze do pytania. Jak wyglada sprawa w urzedzie ? Zyje z partnerem bez slubu. W lipcu urodzi sie nam dziecko. On sam nie moze zglosic, ze jest ojcem ? Jak wyglada procedura ?