Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak przyrządzić dorsza?

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie.. Dorsz cały, nie filet. Podacie jakiś prosty przepis? Bo szukam w necie, ale jakieś wydziwnione....W białym winie, z galazkami rozmarynu itp. Z góry dziękuję :-)

Gość gość
Tak, wygląda smacznie, ale bardziej chodzi mi o upieczenie w całości, bo takiego właśnie mam

Gość gość
Pomoże ktoś jeszcze? Proszę :-)

Gość gość
ja bym skropiła sokiem z cytryny obficie, dorzuciła świeże zioła i upiekła w piekarniku albo zrobiła na parze

Gość gość
A takie gotowe zioła do ryb mogą być? I do środka masło?

Gość gość
no niby mogą, ale dla mnie to już nie to samo, masło możesz dodać w trakcie pieczenia

Gość gość
A calego, to sorry. My robimy na grilu, dorsze,pstragi, makrele ,dorady Maz daje do srodka maslo, czosnek, pietruszke lub koperek, sol, pieprz, swieza papryke czasem pieczarki. Pare minut i gotowa. Wczesniej skrobie ja i czysci, myje, mozna odciac glowe dla wrazliwych. Oczywiscie pieczemy w folii. Do tego pieczone ziemniaki. Jakas salata. Jest pysznie

Gość gość
No to zrobiłam tak, jak radzicie, zioła, czosnek, tylko masło wlozylam od razu do środka i zawinelam w folię aluminiową. A,no i cytryną wcześniej dość mocno skropilam. Efekt będzie dopiero wieczorem, jak mąż wróci. A ile piec i w jakiej temperaturze?

Gość gość
Ja bym piekła w 180 stopniach z termoobiegiem około 20-25 minut Zależy jak dużą masz tą rybę.

Gość gość
To są trzy sztuki, ważące razem ok 1,5 kg, czyli nie za duże

Gość gość
Ja lubię w maśle, koperkowym albo pietruszkowym (tzn. masło solę i dodaję posiekane drobniutko dodatki), smaruję z wierzchu, daję trochę masła do środka, zawijam w folię, dopiero na sam koniec trochę rozchylam. I od razu piekę z ziemniakami, w przyprawach, pokrojonymi zwykle ryba gotowa wtedy kiedy ziemniaczki.

Gość gość
Mmm,rybka pyyycha. Dzięki za podpowiedzi, następnym razem spróbuję z suszonymi pomidorami :-)

Gość gość
ja ostatnio zrobiłam dorsza z pieczarkami, pychota, przepis znajdziesz w necie, pamiętaj tylko żeby wszystkie składniki były świeże. Ja do tego dania użyłam pieczarek www.pieczarki.net.pl.

Gość Dorisam
Ale mi narobiliście smaka na rybkę. Bardzo lubię dorsza pieczonego z masełkiem i z czosnkiem albo pieczonego na grillu. Mniam mniam... No i będę musiała skoczyć do jakiegoś sklepu po rybkę. Oby tylko był mój ukochany dorsz bałtycki, to zrobię z niego pyszny obiad na jutro. A wiecie, że dorsz to rybka bardzo dietetyczna? Zobaczcie sobie tutaj https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/ryby-morskie/dorsz