Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tylylyly

Ciąża a praca

Polecane posty

Gość tylylyly

Witam wszystkich. Mam problem, ponieważ jestem na stażu który trwa do końca lutego a później mam dostać umowe na 3 m-ce. W ubiegłym tyg zrobiłam test i dowiedziałam się o ciąży byłam wczoraj i ginekologa ale jest dopiero pęcherzyk i ciałko żółte i powiedział żebym przyszła za 2 tygodnie. We wtorek mam podpisać umowę, co ja mam robić podpisać umowę i na razie nic nie mówić o ciąży. Pracuje w sklepie metalowo- ogrodniczym i boję się że poronie. Co Wy dziewczyny byście zrobiły?

Gość gość
Poronisz bo?

Gość gość
Najwyżesz prosisz pracodawcę o przesunięcie na inne stanowisko. Możesz obsługiwać kasę, układać nieciężki towar na półki itp....

Gość gość
To nie podpisuj umowy.

Gość gość
No w sumie to masz ciężki orzech do zgryzienia. Ja bym na razie nie wychylała się z tą ciążą bo to jeszcze różnie może być. Oczywiście życzę ci jak najlepiej, ale na tym etapie to jeszcze nie ma się z czego cieszyć. Pracuj , tylko staraj się oszczędzać.

Gość tylylyly
No na razie chce pracować. No ale jak pójdę do lekarza za 2 tyg, boję się że da mi L4 no i zastanawia mnie czy w pracy nie będę miała żadnych problemów, bo będzie to około 2 tyg od podpisania umowy

Gość gość
A z jakiego powodu miałby ci dać to l4?

Gość tylylyly
No pracuje w sklepie metalowo- ogrodniczym, musze dźwigać i wgl. Jestem osobą drobnej postury przy wzroście 160cm 48kg, przy czym mam skolioza i koslawosc bioder oraz niedoczynnosc tarczycy.

Gość gość
No to inwalidko nie podpisuj umowy i siedz w domu bo nóż widelec ci fasolka wypadnie.

Gość gość
A ile zarabiasz w tym sklepie?

Gość gość
ile zarabiasz?

Gość tylylyly
Mniej więcej 1600zl. No i nie chodzi o to że nie chce pracować, bo zależy mi na pracy tylko się boię, że coś będzie nie tak z dzieckiem lub że poronie bo coś będzie nie tak lub się uderza w brzuch lub coś ciężkiego wezmę.

Gość gość
No wiesz w najgorszym przypadku dostaniesz umowę na 3 mies. pójdziesz na chorobowe a potem umowa przedłuży ci się z mocy prawa do dnia porodu i otrzymasz przez rok macierzyńskie.

Gość gość
A co cie interesuje co pracodawca powie jak na l4pojdziesz masz prawo do tego i nie ma sie co szczypac dziecko najwazniejsze

Gość gość
Ja o ciąży dowiedziałam się kilka tygodniu po podpisaniu umowy,którą dostałam na okres próbny na 3 miesiące. O ciąży dowiedziałam się w 11 tygodniu. Z racji tego że to praca na stanowisku spawacz, w szkodliwych warunkach od momentu kiedy dowiedziałam się o ciąży musiałam być na zwolnieniu(tak mi w kadrach powiedzieli). A chciałam pracować dopóki bym mogła, no niestety siedzę na zwolnieniu. Umowa kończyła mi się z końcem grudnia. I od 1 stycznia musieli przedłużyć mi umowę do dnia porodu...

Gość gość
kij w pracodawcę, ale z zusem możesz mieć problemy, może się przyczepić, że w momencie podpisywania umowy wiedziałaś o ciąży i wstrzymać ci wypłatę świadczeń, no ale to jest tak 50/50, uda się albo się nie uda

Gość gość
Idz na l4

Gość gość
Co? Zus noe moze sie doczepic ze podpisala umowe bedac w ciazy wez dziewczyny nie strasz