Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ruchy dziecka wyczuwalne przez brzuch od kiedy

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanko do Was - kiedy wyczuwałyście ruchy dziecka przy dotykaniu brzucha? Ja jestem w szoku troszkę, ponieważ jeśli chodzi o pierwsze ruchy tzw. motylki czy bąbelki w brzuchu jak to je niektóre przyszłe mamy określają jakoś za bardzo nie wyczuwałam, za to doznałam szoku jak obudziłam się rano i czułam napięty brzuch, więc się po nim pogłaskałam i wyczułam wystająca kulkę, ewidentnie główkę (?) pogłaskałam to miejsce i kulka się przesunęła:) Po kilku dniach to samo, rano pogłaskałam brzuszek i "wyskoczyła" kulka, która po chwili zniknęła. Po dwóch takich incydentach często jak leżę trzymam ręce na brzuchu i czekam czy coś będzie, najczęściej tak 15-20 minut po zjedzeniu jakby dziecko daje o sobie znać, ale zastanawiam się czy to nie za wcześnie, pierwszy raz zdarzyło mi się to w 15 tygodniu, może to dlatego, że nie mam jeszcze brzucha? Jak leżę na plecach to bardziej mi wystają kości biodrowe niż brzuch, więc może dlatego aż tak mocno to czuję?

Gość gość
W którym miejscu brzucha to wyczułaś?

Gość gość
czuję to zaraz pod pępkiem, ale bardziej po jego prawej stronie, za to takie "bulgotki"czuję po lewej, więc wychodzi mi na to, że to po prawej to główka, a po lewej wyczuwam ruchy nóżkami, jak byłam na usg to pani dr mówiła, że maluch jest baaaaardzo aktywnym dzieckiem, ale już sama nie wiem:(

Gość gość
A który to tydzień?

Gość gość
Teraz połowa 16 tygodnia, strasznie to wcześnie, teraz się aż martwić zaczynam:(

Gość Interesantka25
ja tak naprawde czulam cos dziwnego wczesniej...podswiadomie wiedzialam ze to dziecko ale tak na 100% w 17 tygodniu z czystym sumieniem moglam powiedziec ze to ruchy dziecka.takze autorko wszystko mozliwe...

Gość gość
u szczupłych kobiet, zwłaszcza przy kolejnej ciąży takie ruchy można wyczuc bardzo wczesnie. Ja przy drugim dziecku poczułam motylki rekordowo wczesnie bo w 13 tyg i nikt mi nie wmówi, że to jelita, bo takie coś czułam tylko 2 razy w życiu. Mój lekarz powiedział, że jest to prawdopodobne, bo jestem szczupła i wysoka

Gość gość
Nie chodzi o to że nie mogła wyczuć dziecka ale o fakt iż macica na tym etapie jeszcze nawet nie sięga do wysokości na której autorka czuje te ruchy.

Gość gość
obrazek mi się nie otwiera, a jeśli chodzi o miejsce wyczuwania ruchów to na pewno jest to macica, dokładnie w tym miejscu mam robione usg, jakby zmierzyć odległość od pępka do samego dołu to czuje to mniej więcej w połowie wysokości.

Gość gość
zresztą w czwartek idę na usg, zobaczę, po której stronie dziecko będzie miało główkę, zapytam też lekarki czy to możliwe, że mi się dziecko wypycha:p

Gość gość
Też tak miałam ok 16 tygodnia :) Pierwsza ciąża i jestem chuda. Lekarka sama powiedziała, że to dziecko :)

Gość gość
może bliźniaki. ponoć się wyczuwa wcześniej ruchy

Gość gość
Wpisz dno macicy wysokość w google. Dno macicy na wysokości pępka jest dopiero w 24tc.

Gość gość
gość dziś Wpisz dno macicy wysokość w google. Dno macicy na wysokości pępka jest dopiero w 24tc. a co to ma do tematu? przecież ja ruchów nie czuję na wysokości pępka tylko jak wcześniej napisałam mniej więcej w połowie wysokości od pępka do dołu, a nawet niżej, więc dokładnie tam gdzie w 16 tyg.jest macica.

Gość gość
Wcześniej napisałaś że czujesz zaraz pod pępkiem: "czuję to zaraz pod pępkiem, ale bardziej po jego prawej stronie, za to takie "bulgotki"czuję po lewej, " W połowie odległości to nie zaraz pod pępkiem. :O

Gość gość
pewnie chodziło, że zaraz pod pępkiem , że na tej szerokości brzucha debilko!

Gość gość
Możliwe. Tez jestem chuda i właśnie od 15 tyg ciazy zaczęłam czuć takie "wypychania" dziecka. Po jakiś 2-3 tygodniach zaczęły sie pierwsze kopniaki. Teraz jestem w 20 tygodniu i maluch kopie jak szalony, aż brzuch skacze :) a sam brzuch nadal wyglada jak lekko wzdęty. Lekarz wtedy mówił ze to niemożliwe ze to dziecko, pózniej twierdził ze za wcześnie na ruchy. W dodatku straszył mnie, ze dziecko bedzie chore. Już nie prowadzi mojej ciazy.