Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aneta3478

Kiedy kolczyki dla dziewczynki

Polecane posty

Gość Aneta3478

Moja córka skończyła 2 miesiące. Chce jej przebić uszy i założyć kolczyki. Kiedy wy przebilyscie uszy waszym dziewczynkom? Ponoć im wcześniej tym lepiej

Gość gość
Moim zdaniem kolczyki u niemowląt to potworna wiocha. UwAzam ze najlepszy moment to: - mamo, chcę kolczyki

Gość gość
a dlaczego im wcześniej tym lepiej? bo dziecko nie umie mówić i się nie pożali? nie powie że go boli? ja przebiłam swojje córce w wieku 7 lat bo sama chciała, i nie pierniczcie że to nie boli. Bo długo narzekała na te uszy.

Gość gość
Też tego nie rozumiem, przecież dziecku to nie potrzebne, matka jedynie będzie miała radochę z tych kolczyków, a dziecku sprawi się niepotrzebny ból.

Gość gość
One tak tłumacza że nie będzie takiego maluszka bolało, g****o prawda bo takie dziecko nie wie co się dzieje nie jest w stanie sie obronic, powiedziec ja nie chce, proste, jak by chciały isc z 3 latka to ta by histerii narobiła i matka by odpusciła bo co sie bedzie męczyc, to lepiej zabrac nie winne dziecko i sprawic ból, bo to boli nie ukrywajmy.

Gość gość
10 lat albo starsza sama zadecyduje

Gość gość
ale po co chcesz to zrobić?? dla swojej fanaberii! kup sobie lalkę a testuj na dziecku swoich wymysłów! PO co jej te kolczyki w wieku 8 miesięcy? bo ma głupia matkę! ja córce też przebiłam uszy po komunii ale to była jej decyzja, sama chciała. i nie piernicz że to nie boli! jak 8 miesięczne dziecko ma ci to powiedzieć? moja córka miała tkliwe uszy jeszcze 2 tyg po zabiegu, wiem bo była w stanie powiedzieć. Twoja córka 8 miesięczna po prostu płakała a ty pewnie myślałaś że marudzi. wstrętna egoistka! pusta baba, która nie ma czym w życiu sie pochwalić tylko kolczykami w uszach dziecka, trzeba było sobie jęzor przekłuć.

Gość gość
Ja miałam niecałe 4 jak byliśmy u kosmetyczki i przebilismy uszy. Sama wtedy chciałam pamiętam bo siostra starsza dzień wczesniej przebiła i juz nie dalam spokoju rodzica z tymi kolczykami.;)

Gość gość
\Macie rację, że sama powinna zdecydować...ale... Moja 4 letnia córka widzi u wszystkich koleżanek kolczyki, także i u mnie. Bardzo prosi, by jej też już "zrobić"..ja wiem, że to boli, może w miarę znośnie ale boli..wiem, że jedno ucho nadstawi chetnie, a co jeśli potem poczuje się oszukana i nie będzie chciała dać drugiego? I co ja zrobię? Na siłę? Gdybym "posłuchała" koleżanek, i przekłuła jej uszy na krótko przed ukończeniem roku, może byłoby łatwiej..wiem, że bolałoby ją tak samo jak będzie i teraz ale może jakoś łatwiej by to zniosła..

Gość gość
Moja córcia miała roczek. Dzisiaj ma prawie 5 i z powodu zabiegu musiał am jej wyjąć kolczyki. Już nie chce ich włożyć, ja nie zmuszam. Nieważne ile dziecko ma lat boli tak samo! Ja miałam 13 lat i bolało....

Gość gość
no jak kiedy? ty autorko nie jesteś w ogóle trendy,teraz kolczyki dziewczynkom zakłada sie już na etapie zycia płodowego,trochę boli ( mamę) ale czego to sie nie robi by pobiec za stadem.

Gość gość
To prawda, że im wczesniej tym lepiej ale nie przesadzajmy :) myślę ze wiek przedszkolny jest ok, moje siostrzenice miały pezebite gdy powiedziały, że chcą.

Gość gość
Moja na 6 urodziny sobie zażuczyła kolczyki. Nic nie bolało, drugie ucho nastawiła chętnie. Teraz sama o nie dba.

Gość gość
Moja ma 4 lata i ostatnio bąknęła coś o kolczykach. Powiedziałam jej, ze kolczyki nie są dla maluchów i temat się skończył. Nie podobają mi się niemowlaki w kolczykach, przedszkolaki też. Jak będzie nalegać w wieku wczesnoszkolnym to się zgodzę. Ale i tak nie uważam, zeby było jej to potrzebne. Szkolne dzieci to jeszcze ok- ale maluchy to mogą sobie tylko tym krzywdę zrobić. Ostatnio znajomej córka (około roku) mało nie zeżarła pięknego, złotego kolczyka. Pamiętam też jak w podstawówce- podczas zabaw na boisku- ktoś mojej koleżance zerwał kolczyk i dość mocno poharatał ucho. Mojej siostrze długo uszy nie chciały się zagoić po przebiciu- w końcu zrezygnowała z kolczyków. Kolczyki nie są dla maluchów. Dzieci się bawią, są nieuważne- o problemy nie trudno. Zresztą głupio to wygląda- zwłaszcza łysa głowa z diamentem w uchu :D.

Gość gość
Autorka pyta o radę a tu jak zwykle wszyscy ją naskakują..... żenada .Jeszcze trochę i o nic na tym forum nie będzie można zapytać.

Gość gość
Ja swojej córeczce przekułam uszka krótko przed roczkiem i nic się nie działo a i włosy też obcięłam krótko maszynką zaraz jak skończyła roczek teraz ma długie i gęste.

Gość gość
Zgadzam sie, ze niemowleta w kokczykach wygladaja jak ostatnia patologia! Po kij takiemu malemu dziecku kolczyki? Nie lepiej poczekac, az samo powie, ze chce? I co to za glupie gadanie, ze bedzie sie balo nadstawic drugie ucho? Wiadomo, ze moze bolec, jednych bardziej, innych mniej, ale trzeba to wziac pod uwage i nie wmawiac dziecku, ze nie bedzie bolalo, tylko poczekac, az dorosnie na tyle, zeby podjac swiadoma decyzje. Ja mialam uszy przebijane na wlasne zyczenie w wieku ok. 8 lat, igla u kosmetyczki, i bardzo sie ciesze, ze moi rodzice mieli tyle rozumu, zeby poczekac. Przynajmniej mialam szanse cieszyc sie swoimi pierwszymi kolczykami.

Gość gość
Ja przebiłam sobie w wieku 26 lat. I żałuję. Nie nosze kolczykow i teraz czekam od paru lat az uszy zarosna. To nie dla mnie. Mam 2 córki w wieku 1 rok i 7 lat. Starsza czasem mówi że może by chciała ale jeszcze nie teraz. Jak będzie chciała to przebijemy. Nigdy bym nie wpadła na to żeby niemowlęciu uszy przebijać...

Gość gość
Autorka pyta o radę a tu jak zwykle wszyscy ją naskakują..... żenada .Jeszcze trochę i o nic na tym forum nie będzie można zapytać. xxxxxxxxxx Ja nie widzę jakichś wielkich ataków na autorkę. Większość po prostu wyraziła swoje zdanie- odmienne nieco od zdania autorki. Dziewczyna pyta "kiedy?" większośc odpowiada "na pewno nie niemowlakowi". Już nie przesadzaj, ze to jakiś zmasowany atak.

Gość gość
Ja chciałam przebić córce po skończeniu 6 miesięcy ale trafilam na wspaniałą, rozsądną kosmetyczke i jestem jej bardzo wdzieczna, ze odwiodla mnie od tego pomysłu. I patrząc z perspektywy czasu widze jak byłoby to absurdalne - łysa głowa i kolczyki. Teraz córka ma 5 lat i póki co nie przejawia zainteresowania kolczykami. Wie, ze przebicie boli i nie chce. Jeśli bedzie starsza i wyrazi chęć to pozwolę.

Gość gość
moje 4 - letnie córki czasami wspominają, że chciałby by mieć kolczyki. mówię im wtedy, że ok, ale samo przekłucie trochę boli. i wtedy mówią, że w takim razie jeszcze nie chcą... ;) jak już się zdecydują to odczekam jeszcze ze 2-3 miesiące i upewnię się, że rzeczywiście tego chcą. nie wcześniej.

Gość gość
Kiedy? Wtedy, kiedy dorośnie i sama o tym zadecyduje

Gość gość
Nie kazdy czlowiek chce miec przekłute uszy. Ja jako dziecko zobaczyłam, jak w dziurki po kolczykach u babci wlazly wągry. Babcia nawet tego nie widzi, a , pzrepraaszam, do porzygania. Każdy bedzie stary, dziurki zostają. Wiem,ze nigdy tego nie zrobię.

Gość gość
Przebiłam córce uszy jak miała 8 miesięcy. Znalazłam gabinet, w którym przebijają dwoje uszu jednocześnie, na dwa pistolety. Mała nawet nie zorientowała się, co się dzieje. Uszy też szybko i ładnie się wygoiły. Ja miałam uszy przekłuwane w wieku 6 lat, starą metodą "na ziemniaka", u cioci na ławce na podwórku, na wsi. Do dziś to pamiętam, a nie są to przyjemne wspomnienia... Moja córka przynajmniej nie będzie tego pamiętała, bo była malutka. Teraz ma 3 latka i cieszy się swoimi kolczykami. Niech każdy robi jak uważa.

Gość gość
A ja właśnie pamiętam dzień przekłucia uszu jako bardzo przyjemny. Miałam osiem lat, mama poszła ze ze mną do kosmetyczki i do jubilera, gdzie wybrałam sobie pierwsze w życiu kolczyki. Samego momentu przekłuwania nie pamiętam w ogóle, bólu też nie. Pamiętam za to ten dzień jako taki odświętny, wyjątkowy. I podobnie będę chciała to zorganizować dla moich córek.

Gość gość
To jeszcze jej tatuaż zrób. Ja przekłułam sobie uszy, jak miałam 16 lat. Teraz nie noszę kolczyków, w ogóle bizuterii nie noszę. Same dziurki mi nie przeszkadzają, ale jak się nie nosi kolczyków, to tam się zbiera martwy naskórek i co jakiś czas trzeba to przeczyścić...Kto nie nosi kolczyków, a ma dziurki ten wie, o czym mówię. Gdyby to moja mama przebiła mi uszy, to byłabym na nią mega wkurzona!

Gość gość
Kiedy kolczyki u dziewczynki. Wydaje mi się że 8 lat to dobry wiek na przekłucie uszu.

Gość gość
Dodam jeszcze że oczywiście pod warunkiem że dziecko samo wyraża taką chęć.

Gość gość
Dokladnie, moja corka miala kolczyki dopiero wtedy, gdy sama o nich zamarzyla-miala 6 lat.

Gość gość
Myślę że pod odcięciu pępowiny na sali porodowej już jest dobry czas, a jak chcesz autorko to dam namiar na kolczykarza który to wykona jeszcze w łonie matki. Można w czasie karmienia piersią też zabieg przekłucia wykonywać. Dziecko jest takie małe jak ekran monitora to nawet nie kwęknie. Myślę że takie błyskotki sie świetnie komponują z pieluszkami i kaftanikami noworodka.