Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Gluten czyli każdy mówi co innego.

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny kiedy zamierzacie wprowadzać gluten dzieciom kp? Z jednej strony mówią, że na początku 5 miesiąca. Znów WHO zaleca wyłączne kp do końca 6 miesiąca. Troszkę to sprzeczne. Pediatra powiedziała mi, że wg najnowszych badań nie ma sensu wprowadzać wcześnie, najlepiej wtedy kiedy rozszerzamy dietę dziecka czyli gdy skończy 6m. Ale znów czytam, że najlepiej pod osłoną mleka matki. A co jeśli ja chcę skończyć kp gdy dziecko ukończy 6m? Kiedy w takiej sytuacji gluten? Mam okropny mętlik. Myślę, żeby pokarmić dłużej i rzeczywiście wprowadzić jak skończy 6m, pod osłoną mleka i stopniowo rozszerzać dietę. Ale czy to nie za późno? Jakie macie doświadczenia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Też miałam taki dylemat. W końcu zdecydowałam się wprowadzać śladowe ilości glutenu jak młody miał skończone 5 miesięcy. Najpierw była kaszka manna błyskawiczna zrobiona na wodzie - na poczatku pół łyżeczki. Jak skończył 6 miesięcy i zaczęłam podawać zupki warzywne, to dodawalam pół łyżeczki tej kaszki do zupy. Po miesiącu zaczęłam podawać już całą łyżeczkę. Teoretycznie jak nic się nie dzieje to po dwóch miesiącach wprowadzania, możesz już podawać normalnie produkty zawierające gluten. Podczas wprowadzania glutenu, ale również później, synek był karmiony piersią.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Karmiłam i karmię piersią. Wprowadziłam jak skończył 5 miesięcy. Dosłownie pół łyżeczki co drugi dzień. Po tygodniu dwóch zwiększyłam ilość do jednej łyżeczki. U nas się sprawdziło ma teraz 10 miesięcy i wcina wszystko. Zero alergii. Moja pediatra powiedziała, że lepiej wcześniej tylko naprawdę śladowe ilości, mniejsze niż zalecają i sprawdzać czy wszystko ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Moja pediatra powiedziała, że dietę lepiej zacząć rozszerzać od skończenia 4, miesiąca również kiedy karmi się piersią. Ja zaczęłam od warzyw, kiedy syn miał 4,5. Po tygodniu owoce, po kolejnym kaszka bez glutenu. Po miesiącu od rozpoczęcia jajko, zarówno żółtko, jak i białko. Mały niebawem skończy 6 miesięcy i zaraz będę dodawała mięso do zupek. Jeśli wszystko będzie ok, to gluten wprowadzę przed ukończeniem 6,5. Jak na razie mój syn nie miał nigdy żadnych niepokojących objawów po jedzeniu. Cały czas karmię piersią i czasami podaję wodę, żeby ćwiczył picie z kubeczka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lekareczka1
Gluten należy podać po 5 mies. w małych ilościach, jednoczesne karmienie jest bez znaczenia. Ostatnie dane dowodzą że czas wprowadzenia glutenu czy karmienie piersią nie ma wpływu na wystąpienie celiakii w wieku późniejszym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×