Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anula98785

Do wykształconych

Polecane posty

Gość anula98785

Pisałam pracę w ramach zaliczenia studiów podyplomowych na bardzo dobrej uczelni. Wysłałam ją wykładowczyni. Ta poleciła mi dodać pewną pozycję książkową do bibliografii. Odpisałam jej, że czytałam tę książkę, a po jej mailu przejrzałam jeszcze raz strona po stronie i nie znajduję w tej książce nic co pokrywałoby się z tematyką mojej pracy. Odpisała mi, że właśnie o to w tym chodzi - że książkę czytałam i mam umieścić ją w bibliografii (mimo, że sama przyznała w mailu, że tematyka się nie pokrywa) i zaznaczyć w ten sposób, że zapoznałam się z (tu cytat) z "szerszą, kontekstową bibliografią". Trochę prac w życiu napisałam - dwie licencjackie, jedną magisterską (wszystkie z różnych dziedzin) i oczywiście masę mniejszych prac zaliczeniowych i pierwszy raz spotykam się z taką wykładnią co do bibliografii. Raczej było na odwrót - zbierało się baty za "niepotrzebne pozycje" i "zbyt ogólne pozycje". Stosunek przedmiotu mojej pracy i tej książki można podsumować hasłem "ja o kozie, Ty o wozie". Byłam pewna, że ona każe mi to umieścić w bibliografii, bo coś w tej książce łączy się z moją pracą, a ja po prostu nie mogę doszukać się związku, a tu taka zaskakująca odpowiedź. To jest normalne? Ja jestem w szoku. A może moje zdziwienie jest niesłuszne i tak się robi?Pozdrawiam.

myślę, że masz rację, ale wykładowczyni ma jakiś interes w tym, żeby podana przez nią pozycja była umieszczana jak najliczniej w bibliografii prac naukowych i wymusza to na swoich studentach

Gość autorka anula98785
Być może masz rację Ewa, bo autor to wykładowca tej samej katedry :), ale uspokoiłaś mnie, że nie tylko mi taka wykładnia co do konstruowania bibliografii wydaje się dziwna

Gość gość
gość podszywający się pod autorkę z linkiem do zdjęcia - mało zabawne