Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dociekliwa94

Negatywy postaci Jezusa Chrystusa

Polecane posty

Gość Dociekliwa94

Jestem ochrzczona, jestem katoliczką, ale przeczytałam jako dziecko Ewangelie i byłam ( i jestem nadal) przerażona wypowiedziami i czynami Jezusa Chrystusa, niektóre powodują moją niechęć do Niego. Pytam zupełnie poważnie, to nie jest żart ani prowokacja, czy nie byliście, chociaż raz, zbulwersowani niektórymi Jego wypowiedziami? Ja w Jego wypowiedziach nie widzę wiary, nadziei i miłości, tylko przekleństwa, groźby i lubowanie się w cierpieniu.

Pierwsi będą ostatnimi, a ostatni pierwsimi. To by znaczyło że gdy chrześcijanie nawracali tubylców indian to indianie jako ostatnie dzikusy godne bycia niewolnikami w ich oczach byli lepsi i pierwsi przed nimi. I basta wy tępaki spod kaplicy.

Gość Dociekliwa94
Dlaczego Chrystus tak negatywnie wypowiadał się na temat małżeństwa? Dlaczegom, zamiast mówić o miłości i szacunku współmałżonków, uznać miłość małżeńską za coś pięknego, uznał to za tymczasową instytucję służącą tylko prokreacji? To okropne! Czemu powiedział o Judaszu "lepiej, żeby się nie narodził"?Skoro jest Bogiem, to po co go stworzył i powołał? Naprawdę, nie pałam do tej postaci najmniejszą sympatią. Nie lubię go.

Nieuznana przez kościół ewangelia Judasza jest bardzo ciekawa i o tysiąc razy mądrzejsza i bardziej filozoficzna od 4 ewangelii. Nie możesz brać dosłownie baśni i zwrotów tam używanych, to jest styl literacki charakterystyczny dla powieści dawnych kiedy ludzie mówili takimi zwrotami zaśniedziałymi i prostymi. Ale jak ktoś przeczytał tylko jedną książke - biblie - to co może wiedzieć o literaturze z tamtego okresu i w ogóle.

Naród żydowski stwarzając sobie wizję siły wyższej użył wielu cech jakie posiadał czyli - zdolność zachęcania wiernych i zdobywania posłuchu - wiadomo iż żydzi to fachowcy w handlu i przekonywaniu. 2 ich zdolności do rachowania - biblia - napisana jest matematycznie i finansowo wręcz, i po 3 - fantastykę żydowską. Biblia to zbiór legend i podań żydowskich o ich bogu, tak się złożyło że kolejni pisarze kontynuowali historię o bogu i wymyślali sobie kolejne działy. Ale biblia to nie jest jedyny dorobek literacki żydów. Takich ksiąg pewnie jest setki, jak i różnych ewangelii. Te zostały tylko wyselekcjonowane.

Mi osobiście w biblii najbardziej podoba się "Pieśń nad pieśniami". Jest to naprawdę czysta erotyka między kochankami, pełna ukrytych porównań i podtekstów sekualnych, napisana dość dobrym stylem literackim i - UWAGA - jako jedyna z ksiąg biblijnych nie zawiera słowa "bóg" ani nie tyczy się boga. Użyli jej prawdopodobnie ze względu na czystość.

Gość gość
Ile wam szatan płaci by w negatywny sposób wypowiadać się o Bogu. Czy jesteście z tej sekty, która za wszelką cenę chce wprowadzić nowy porządek świata? Jeżeli tak to wasze wysiłki i tak pójdą na marne.

Ponadto w "Pieśni nad pieśniami" nie ma mowy o narodzie wybranym, żydach czy religii a style tekstu sięgają jeszcze ramzeskich poematów egipskich więc to bardzo dziwne że żydzi korzystali z tekstów "pogan".

Gość allium
jako dziecko przeczytałaś i jako dziecko zrozumiałaś tyle ile zrozumiałaś :) a co konkretnie Jezus miał przeciwko małżeństwu twoim zdaniem ? i co cię tak zbulwersowało w Jego nauce ? A Judasz miał wybór , jednak zdecydował jak zdecydował i taka też poniósł karę . Wolałabyś żeby wydał Jezusa i jeszcze medal dostał ?:)

Gość gość
ewangelia Jana była pierwszą i w niej chrystus jest pokazany jako człowiek porywczy i niezbyt miły, w kolejnych, napisanych w II i II wieku jego obraz się nieco łagodzi.

w pracy jestem fubek :) co nie przeszkadza mi być wierzącą w Boga :)

Gość gość
II i III Polecam książkę Ewolucja Boga, napisana przez chrześcijanina, więc allium się nie doczepi, ze ateiści kpią z boga :P Za to fajnie pokazuje ewolucję z politeizmu, walkę Jehowy z Baalem a i samą postać jezusa i mahometa.

jedyny moment kiedy można posadzić Jezusa o " porywczość - ja wolę raczej słuszny gniew to incydent z rozpędzeniem handlarzy w Świątyni . Ale co jest w tym tak zatrważającego ?

Gość gość
Dociekliwa94 dziś x to nie oto chodzi że Jezus nie kochał Judasza ale o ból psychiczny Judasza on był tak wielki że popełnił samobójstwo Judasz nie chciał śmierci Jezusa Kapłani go oszukali pewnie powiedzieli mu że go pobiją albo zamkną czy coś i Judasz jako materialista się zgodził potem gdy się dowiedział że Jezusa zabiją rzucił kapłanom srebrniki i poszedł popełnić samobójstwo ten zwrot "lepiej, żeby się nie narodził" oznacza to co czuł Judasz

Judasz jest świetnym przykładem że z ludźmi nie warto się zadawać, a wrogów zabijać już w drodze castingu na przyjaciela.

Gość gość
AVE K***Y :D

Jak gąbka, jak roboty wpajają w siebie propagandę religijną. Całe hordy robotów, robotów krzyczących "Heil Jahwe!" Boże to straszne, jaki miałeś zamiar w stworzeniu religii, w stworzeniu tych programów ludzkich? Pozucie humoru, bawi cię to? Być może bo to jest zabawne ale do pewnego momentu. Czy bawiło cię to gdy kazałeś Mahometowi posuwać koze na pastwisku? Czym ty k***a jesteś istoto? A to tylko wierzchołek góry z tego co ty istoto stworzyłeś i uczyniłeś. Kobieta z czterema nogami, kobiety z brodą, człowiek z zarostem w środku dłoni i na czole...

Gość gość
Postać Jezusa jest pozytywna ale w naszych umysłach Jego osoba jest przez wrogie myśli atakowana , gdy o nim czytamy . Pan który za swego życia był prześladowany , teraz dalej jest prześladowany w naszych umysłach przez nie nasze myśli , które chcą abyśmy o Nim nie czytali . Dlatego wiele osób nie chce czytać ewangelii . Pan Jezus udzielił raz ślubu parzę która miała b. dużą różnicę wieku ona miała lat 20 a on ponad 50 , faryzeusze krzyczeli o zgorszeniu , jednak Pan Jezus powiedział , że ich miłość jest czysta i wzajemna. To i wiele innych jest opisane w wizjach biblijnych św. Katarzyny Emmernich .

"Wypie/rdalaj stąd moherze tam gdzie twoje miejsce czyli do kaplicy i tam siedź" x Zgadzam się z tobą Słowianin, tyle tylko że mohery są tak tępe że niektóre nawet nie wiedza gdzie ich miejsce. Błąkają się bez celu, jak Rumuni.