Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

odpieluchowanie i nocniczek

Polecane posty

Gość gość

Moja coreczka ma roczek i zastanawiam sie czy zaczac juz odzwyczajać od pieluchy i uczyć nocniczka czy jeszcze poczekać... Ciocia mojego meza byla bardzo zdziwiona ze moja corka jeszcze jest w pieluchach bo jak twierdz ona swoja wnuczke nauczyla nocnika gdy tamta miala 7 -8 miesiecy jednak mi sie wydaje ze to za wczesnie jeszcze tym bardziej gdy maluch nie chodzi . moja corcia juz zaczyna stawiac pierwsze kroki. Jak wam szlo odpieluchowanie i uczenie nocniczka, ile mialy wasze maluszki gdy zaczelyscie odzwyczajac od pieluch?

Gość gość
2.5 roku

Gość gość
Dwa lata. Wczesniej nie widzialam sensu. I tez sie nasluchalam od ciotek i babek starszych ze pozno bla bla bla, bo syn kuzynki stasi ciotki maryski nie nosil pieluch od 6 mz.... Taaak.

Gość gość
Ah te babki i ciotki ... Ja swojego synka zaczelam oswajac z nocniczkiem gdy mial poltoraroczku a calkowite odpieluchowanie gdy mial 2 latka ale jeszcze przez 2-3 miesiace zakladalam pieluchomajtki na noc . Nie ma sie co spieszyc i stresowac malca. Tez sie nasluchalam ze matki brata ojca syn ma kuzynke ktorej siostra ma bratanice i ona jak miala roczek to potrafila mowic pelnymi zdaniami, bez pieluchy byla już od 8 miesiaca ...żal nie sluchaj takich komentarzy. Jesli czujesz ze coreczka jest gotowa sadzaj ją czasem na nocnik ale nie zmuszaj

Gość gość
Jasne 7 miesieczne dziecko odpieluchowane ciekawe jak wola siku czy kupe. Jestem matka trojki dzieci i nie wierze w takie bajki. Dwojka starszych jak miala 2 latka to uuczylam na nocnik i szybko zalapaly tetaz synek w czerwcu bedzie mial 2 latka i bedziemy sie uczyc

Gość gość
Ja też dałam sobie wbić do głowy że ten magiczny roczek to jakaś granica i trzeba próbować na nocnik. Mama, kiedy jej mówiłam że za szybko i synek nic z tego nie kuma, stwierdziła "no jasne że jeszcze nic nie rozumie, ale siedzi aż się uda wysiusiać! i się przyzwyczaja". Czyli klasyczne łapanie siuśków, nie mające nic wspólnego z tym że dziecko kontroluje potrzeby fizjologiczne. Mały miał 2 lata i 3 mce jak porządnie zaczęłam naukę, trwało to niewiele ponad tydzień i pieluchy odstawione. Pewnie są dzieci które uczą się szybciej, ale są też matki które sadzają malucha w wieku 8-9 mcy i chwalą się że maleństwo JUŻ rok później nie korzystało z pieluch.

Gość gość
Ja probowalam kilkakrotnie odkad syn skonczyl jakies 1,5 r.W ogole nie byl zainteresowany,nie chcial siadac nawet na chwile.Probowalam wszystkiego.Odpuscilam.Trzy tygodnie temu skonczyl 3 latka.Tydzien po urodzinach sprobowalam znowu,zalapal w dwa dni.Od drugiego dnia juz nawet w nocy nie siusia.Takze ja jestem zdania,ze nie ma sie co spieszyc i trzeba poczekac az dziecko bedzie gotowe.Oczywiscie kazde dziecko jest inne i trzeba probowac,ale nic na sile.

Gość gość
Zaczęłam próby odpieluchowania synka jak miał ok. 1,5 roku, ale za nic nie chciał usiąść bez pieluszki. Minęły 4 miesiące i już wie, że tam się robi siusiu i kupę (pokazuje na nocnik i mówi te wyrazy), ale za nic nie chce tam zrobić. Nic na siłę, poczekam aż załapie. Może latem się uda.

Gość gość
7-8 miesięcy... taaaa... jasne... bo uwierzę. To tak jak z siedzeniem 4-miesięcznego dziecka. Tylko dziecko obstawione przez 100 poduszek. A jakby ich zabrakło, to gleba. Mam półrocznego synka i przez myśl mi nie przeszło, żeby go za miesiąc posadzić na nocnik. Moim zdaniem odpieluchowywanie ma sens dopiero, jak dziecko chodzi i potrafi się już nieco komunikować. Wcześniej to można je co najwyżej posadzić na siłę i czekać aż się samo w końcu kiedyś tam zsiusia. Bez sensu. Takie dziecko i tak nie wie, po co siedzi na tym nocniku. Strata czasu, energii i nerwów. Również dziecka. Z tego co moja mama mi mówiła, to mnie i brata sadzała na nocnik po skończeniu 1,5 roku.

Gość MamaMloda39
Odpieluchowalam przed 2 urodzinami. W sierpniu córka miała drugie urodziny a w czerwcu juz spala bez pieluchy i wolala na nocnik

Gość gość
Trudno to jeszcze odpieluchowywaniem nazwać ale moja 13 mies córka zna już nocnik i robi na niego codziennie kupkę. Woła że jej się chce i ją wysadzam. Siku jeszcze czekam aż zrozumie potrzebę. Bo to jeszcze wcześnie.

Gość gość
A moj siku juz wola ladnie,w nocy nie siusia w ogole ale nie chce robic kupki na nocnik.Raz zrobil niespodziewanie i sie wystraszyl.Teraz jak mu sie chce,to steka,kryje sie,ale na nocnik nie chce zrobic.Woli zrobic w majty niz na nocnik.

Gość gość
Kiedys te baby to byly jakies nie normalne 7-8 miesieczne dziecko nie jest w stanie kontolowac potrzeb kurcze ale sadzaly na nocnik dzieciak sie pewnie darl w nieboglosy.... Ja zaczelam podpieluchowywac jak corka skonczyła,2 latka trwalo to miesiac bo nocnik poczkakowo uznala z cos do zabawy, zakladala go na glowe , wkladal zabawki bo byl grajacy wiec jak wrzucila zabawke to gral a siku potrafila zrobic mi na dywan generalnie odpieluchowalam ja bez nocnika po prostu usunelam dywan, przyszlo lato biegala bez pieluszki zmywala podlige bardzo czesto :-) pokazywalam jej jak zrobila siku gdzie sie robi to siku tlumaczylam spokojnie zanosilam ja do ubikacji i sadzalam na sedes z podkladka raz siedziala sobie i ogladala ksiazeczke w ubikacji zrobila kupe i siku ja zaczelam bic brawo zachwycac sie i zalapala o co chodzi nocnik ani razu nie uzyty lezy w piwnicy ;-)teraz w nocy jak chce to wola MAMA SIKU I idziemy do toalety