Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kwardysz

Olej do pilarki

Polecane posty

Gość kwardysz

Witajcie. Jaki olej stosuje się do pilarki łańcuchowej? Czy to powinien być jakiś specjalny produkt, czy można użyć takiego samego oleju jak do samochodu? Jeśli pytanie głupie to z góry przepraszam. Jestem laikiem, który dopiero stawia w domu pierwsze kroki.

Gość gość
Trzeba kupić sobie olej do pilarki ja mam chłodzący

Gość gość
Na stacji benzynowej kupisz olej do pilarek z tym ze jeden jest do smarowania a drugi dolewa sie do paliwa.

Gość gość
Do lancucha jest Pilalor Z, a do paliwa 2T Semisynthetic.

Gość bembol
Masz normalnie dostępne oleje do pilarek, gotowe. Nie daję Ci gwarancji, ale jeśli miałeś dotychczas porządny olej i kupisz teraz ponownie coś porządnego, np. olej Adwa, to będziesz mógł jeden z drugim połączyć, bez negatywnego wpływu na działanie sprzętu. Ale to sprawdź sobie przy zakupie.

Gość adam hasiek
Nawet nie wiedziałem, że do tego istnieją specjalne oleje, ale jeszcze nie musiałem go też wymieniać. W zakresie ceny do jakości to będzie najlepszy olej? Normalnie do kupienia w marketach jest?

Gość gość
do paliwa możesz dodać zwykły selektol. Łańcuch możesz smarować starym olejem silnikowym

Gość bembol
Przedmówco - nie wiem jaki to miało wpływ na moją poprzednią piłę, ale właśnie smarowałem starym olejem silnikowym i wpływ to miało na nią fatalny - kilka napraw pomimo odpalania raz w miesiącu na kilka minut. Ogólnie nie byłem zadowolony z tego jak działa sprzęt - zawodził. Ale tak jak piszę - pewnej przyczyny nie jestem w stanie podać, ale podejrzewam, że miało to związek z kiepskim olejem, skoro teraz jest ok.

Gość hamburs
Adwa polecam - mam ich olej do pilarki i do piły łańcuchowej. Może i przy tak małej eksploatacji trudno o sensowne wnioski, ale jak dla mnie na pewno sprzęt spisuje się dużo lepiej niż przy olejach kombinowanych. Przede wszystkim nie ma usterek - a wcześniej one się jednak zdarzały.

Gość gość
gość pisze sam ze sobą...