Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ból nogi u dziecka

Polecane posty

Gość gość

Córka ma 7 lat, od jakiegoś czasu skarży się na ból jednej nogi, jest to ból krótkotrwały, po kilkunastu minutach mija. Neurologa mamy dopiero w kwietniu, lekarz rodzinny odmówił skierowania na rtg, a ja zamartwiam się bo w sąsiedztwie był przypadek chłopaka z nowotworem i też zaczęło się od bólu nogi. Nie wiem czy iść prywatnie do neurologa i błagać go o skierowanie na rtg?

Gość gość
do ortopedy i zrób morfologię z rozmazem

Gość gość
Pewnie to bóle wzrostowe ale Badania zrób tak na wszelki wypadek.

Gość gość
Miała robioną morfologię z rozmazem, wyszła ok. A ortopeda może zrobić usg tej nogi, w ogóle robi się takie usg?

Gość gość
Ortopeda natychmiast- pod kątem choroby Perhessa. Jeżeli noga nie puchnie miejscowo to nie martwiłabym się o nowotwór.

Gość gość
perthess to najczęściej boli kolano ortopeda nie usg,a rtg

Gość gość
kiedy ten rozmaz był robiony?

Gość gość
KIedyś już podejrzewano u niej Pertessa, był rtg i usg bioder i kolan, wyszło dobrze. Noga boli ją pod kolanem, na tyle silnie że córka utyka, po 15-20 minutach ból przechodzi. Zdarza się to w odstępach kilku-kilkunastodniowych. Noga nie puchnie. Nasza dr rodzinna stwierdziła, że nie da skierowania na rtg bo promienie mogą spowodować nowotwór i nie prześwietla się bez potrzeby, no tylko wg potrzeba jest. Tak się zastanawiam czy ortopeda prywatnie nie dałby karteczki z pieczątką żeby zrobić ten rtg, też prywatnie.. Bo bez karteczki/ skierowania od lekarza nikt rtg nie zrobi. Miał ktoś podobną sytuację?

Gość gość
rozmaz robiony był 29 stycznia, tak czytam teraz w necie o tym rozmazie i córka w rubryce "rozmaz mikroskopowy" ma tylko neutrocyty, eozynocyty i limfocyty a brak bazocytów...

Gość gość
ważne, ze nie ma niedojrzałych komórek

Gość gość
Czyli myślisz, że to nie nowotwór? Boże tak się boję :O Ten chłopak o którym pisałam, przez kilka miesięcy bolała go noga, raz mniej, raz bardziej, lekarz nie zlecił prześwietlenia, stwierdził że to bóle wzrostowe..

Gość gość
nikt niczego nie zagwarantuje idź do ortopedy i gnęb go o badania

Gość gość
niedojrzałe komórki to może być białaczka, dlatego dobrze, ze ich nie ma a co do pozostałych chorób to dopóki nie zrobicie badań związanych z ortopedia to nic wykluczyć się nie da czemu do neurologa biegasz?

Gość gość
Doktorka nam dała skierowanie do neurologa, do ortopedy nie dała, bo stwierdziła że skoro jesteśmy pod opieką poradni ortopedyczno-rehabilitacyjnej (córka ma wystające łopatki, raz na pół roku idziemy się "pokazać" i wziąć karteczkę na ćwiczenia korekcyjne) to nie trzeba.. :O

Gość gość
łopatki to nie noga, trzeba usg nogi też można zrobić, u mojego męża po usg wyszła torbiel pod kolanem, ale z tyłu

Nie napisałaś czy to cała noga czy okolice kolana ale w okolicach Srody wlkp czy koło Poznania znajduje się klinika ArtroCenter przyjmuje tam dr. Krawczuk myślę że powinnaś jak najszybciej skontaktować się i umówić na wizytę

Gość gość
Autorko,ja mam 3 synów 9 lat i bliźniaki 6 lat i każdego z nich co jakiś czas boli noga,jest gorąca.Czasami spać nie mogą z bólu.To bóle wzrostowe,mąż mówi że też tak miał jako dziecko.

Gość gość
Spokojnie.Nogi nieraz bolą!

Gość gość
Q

Gość gość
Idź prywatnie do ortopedy, albo zmień pediatrę, bo ta najwyraźniej niepoważna.

Gość gość
Moje dziecko ostatnio też skarży się na ból nogi, taki, że nie może chodzić. Co prawda przewróciła się, ale nic strasznego się nie stało, tylko siniaka sobie nabiła. Nie wiem co to może być, idziemy prywatnie do ortopedy do www.medis.pl w Katowicach żeby jak najszybciej poznać diagnozę