Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Smutna mama13

Tarczyca z guzami,maj operacja wycięcia tarczycy

Polecane posty

Gość Smutna mama13

W dodatku mnie dusi,spie na siedząco,bluzki sama nie zdejme.kołatanie serca mam,zimno mi i wypadają włosy. Dziewczyny mialyscie operację? Jak się czulyscie po, fizycznie i psychicznie?powikłania mialyscie? Jak z kolejną ciążą?

Gość gość
Na dziale zdrowie jest osobny temat o tym. A ostrzykiwali Ci je? Probowali zmniejszyc bez operacji? Czy biopsja zle wyszla?

Gość gość
Ojeja wspolczuje!

Gość gość
Gość 18:09,tu autorka.Biopsję miałam,wyszły zimne.Dzisiaj badali mnie 3 lekarzy w szpitalu i usłyszała że nie ma już czego leczyć. Mam bardzo powiększoną (wolę) i guzy po 2 stronach niektóre po 3 cm.ani jednego zdrowego miąższu :-(

Gość gość
Boje się.z drugiej strony , mam już problem z oddychaniem i połykaniem.autorka sorki za byki ale literki mi przeskakuja

Gość gość
Ja mam tarczycę autorko.To jest takie dziadostwo że brak słów! Tylko nie mam tak ciężkiej sytuacji jak ty.Trzymam kciuki! Będę zagladac tutaj :-)

Gość gość
Kurde, to lipa. Ja sie nastawialam na operacje (tez oba płaty mam) ale 2 biopsje z kilku wiekszych wyszly ok, wielkosc jest znosna. Chce z krwi zrobic sobie genetyczne bo sie o raka troche boje czy kiedys cos tam sie nie zrobi. Z tego co wtedy czytalam nie ma co sie bac, po prostu ma sie niedoczynność - a przy dobrze wyregulowanej z ciaza jest ok. U mnie mowil profesor, ze do 1 ciąży chca czekac z usuwaniem. Nie wiem do konca czemu A sam zabieg kazdy roznie znosi

Gość gość
praktycznie kazda tarczyca ma zimne guzki, moja mama miała 5 dusiła sie, nie mogła przełykać, jest rok po operacji ale z jej winy bo zaniedbała sobie, miała tarczyce od 20 lat i nie leczyła bo olała.

Gość gość
Tarczyce ma każdy, powinniście pisać "chora tarczyce" :-P ja mam Hashimoto, mojej tarczycy prawie nie ma.. malutka, ze hej więc też żyje prawie bez niej, leczylam się już przed pierwszą ciążą więc autorki nie martw się. Tylko chodzić regularnie później na badania, odpowiednia dawka leków i nie ma przeszkód co do ciąży :-) ja zaszlam za pierwszym razem, ciąża książkowa.

Gość Smutna mama13
Dzięki dziewczyny! 16 maja będę miała operację w Kołobrzegu w szpitalu. Z tego co wiem to 5 dni i wypuszczają do domu. Najgorsza będzie tęsknota za moim 2 letnim urwiskiem :-( widzę że też macie problem z tym gnojem (tarczyca) pocztalam właśnie te forum o operacji tarczycy i dużo przydatnych informacji jest,dziewczyny dużo piszą o przed,po operacji.

Gość gość
Że co? Jakie zimne? Mają prawie wszystkie?! Doksztalccie się trochę a potem piszcie! Przecież jest od cholery zmian nowotworów!!!

Gość gość
19:34 dobrze pisze nawet z zimnych mogą się zrobić gorące

Gość gość
Nie martw sie, mi wykryli guza ponad8 cm.wiecili mi lewy plat. Blizna mala prawie jek nie widac. Pol roku po operacji wykryli mi niedoczynnosc.biore hormony po polroku badan ustawili mi odpowiednia dawke . mam mikroguzki n'a prawym place. Najpierw co pol roku usg,teraz co 2 lata. Zyje,mam sie dobrze waga w normie ale jej pilnuje. Bedzie dobrze.

Gość gość
20:11 dzięki :-) panika mnie bierze.autorka

Gość gość
To normalne,ze sie boisz. Ale uwierz ze bedzie dobrze.moje dzieci byly lalutkie: 2 latka a drugie3 miesiace. Maz stanal n'a wysokosci zadania. Pomogla tesciowa. Po wyjsciu ze szpitala czulam sid niezle 10 dni po operacji prowadzilam samochod:)

Gość gość
Dzielna babka z ciebie! Jak prowadziła auto po 10 dniach :-) Powiedz mi jeszcze a wycinki miałas pobrane?

Gość Smutna mama13
20:40 to ja autorka

Gość gość
Tak mialam pobrane : pierwsza analiza podczas operacji a wyniki histopatologiczne po miesiacu. Niezlosliwe:). Wcale nie jestem dzielna,mdleje przy pobieraniu krwi:). Skoro ja dalam rade to ty tez dasz. Nie ma co sie martwic na zapas. Baprawde.

Gość gość
Acha,to bylo 4 lata temu. Wlasciwie teraz oprocz badan okresowych to zyje normalne. Na codziennie nie pamietam, ze cos bylo nie tak.

Gość gość
Autorko,przeszłam przez to i wiem co czujesz,miałam guzy na obu płatach jeden 7cm i zniekształconą krtań o raz ucisk na tchawicę.Jesli chcesz być zdrowa to jak najszybciej usuwaj i nie zastanawiaj się. Bo tarczyca to narząd dokrewny ,decyduje o sprawności wielu narządów w tym serca. Mi usunięto tarczyce w prywatnej klinice w sobotę o 13-tej ,zabieg trwał ponad 2 godz.W niedzielę wieczorem byłam domu.W poniedziałek juz gotowałam obiad co prawda trudno było ale nie było wyjscia.Bolało troche kilka dni i miałam dwa tyg.chrypkę która bez lekarza zwalczyłam domowymi sposobami.Cięcie mam 2cm,prof.dokonał tzw. majstersztyk,guzy wymował kawałkami by rana była mała.Minęlo już dwa lata,czuję się swietnie,wyniki tsh bajkowe i sladu po nacięciu nie widać.Ja wiem w ktorym miejscu było ale inni tego nie widzą.

Witam. Ja miałam w tym roku zabieg usunięcia lewego plata tarczycy. Miałam mnóstwo obaw batdzo sie balam tej operacji..okazalo sie ze nie taki diabeł straszny jak ho malują. Po operacji ogólnie czułam się dobrze nawet bardzo nie bolalo bardzo Malo bralam środków przeciwbólowych 12 stycznia byla operacja 14 stycznia bylam juz w domu. Blizna bardzo ładnie sie goi za jakiś czas będzie praktycznie nie widoczna. Nie miałam żadnych powiklan. Mam niedoczynność teraz tez zaczely mi sie lamac paznokcie mam sucha skore i huśtawki nastroju poza tym jest ok:)

Gość gość smutna
Hej mialam podobna sytuacje wola guzowate usneli mi wszystko. W auie bylam 3dni 1dnia przyjęcie 2operacja 3do domu. W domu zosawilam 6miesieczne dziecko wiec dasz rade z ta tesknota. Opercja skonczyla sie ok 13 trwała 2godz to ok 17 wstalam ale bylo ciężko meczyly wymioty ale dali kroplówkę i bylo ok. Myślałam ze będzie gorzej a dzis twierdze ze szybciej do siebie doszlam niz po cc. Co do ciąży przed operacja chialam dzieci 2 ale dr pierwsze kazał urodzić potem operacja z czym inni lekarze się nie zgadzali bo będąc w ciąży ciagle mnie o******lali ze powinno byc odwrotnie wiec niewiem. Ważne ze dziecko zdrowe ja powoli dochodzę do siebie jeszcze niemam unormowanego tsh i sa delikatne problemy ale trzeba czasu. Duzo piszemy na forum operacja tarczycy u nikola

Gość Smutna mama13
Dzięki dziewczyny, zajrze na forum później do was,kurcze a ja mam takie kolotania serca,włosy garścią wyciagam, dużo by się znalazło. Ja nie moglam zajść w ciążę 3 lata,i jakoś mi się udało i mam prawie 2 latka :-) teraz to bym nie mogła bo zadusilo by mnie ta tarczyca i dziecko mogło by być chore,tak mi mówiła moja endokrynolog-chirurg. Pozdrawiam tarczanki :-)

Gość gość smutna
Ja mialam duże wola i guzki iopsja lagode zmiany 2ciaze górze znosiam dziecko zdrowe raczej wiec jest ok ale mam znajoma po wycięci guzków czy plata jednego dobrze nie pamięta urodziła dziecko bez problemu