Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JoaAmar

jakie garnki, patelnie na całe życie

Polecane posty

Gość JoaAmar

Witam niedawno wyszłam za mąż i tak się zastanawiam czy to prawda że jak się kupi raz dobre garnki i patelnie to służą wiele wiele lat. Chciałabym kupić takie właśnie tylko nie mam pojęcia jakiej firmy są najlepsze. A gotuje sporo. Poleccie jakieś. Może macie jakieś z prezentacji czy inne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JoaAmar
Up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JoaAmar
Up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Takie stalowe ze szklanymi pokrywkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Za 200-300 zł kupisz full wypas zestaw. Popatrz np. na Allegro. W marketach też są.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to jest gówno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To kup sobie takie same CHIŃSKIE z jakąś naklejką "Philipiak", "Gerlach" itp. albo jeszcze jakieś pseudoniemieckie, które na "pokazach" kosztują 5000 zł, a na Ebayu 300 zł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polecam ceramiczne ze szklanymi pokrywkami. Z tym, że to jest dość spory jednorazowy wydatek. Dobre i o wiele tańsze są też zwykłe emaliowane z emalii Olkusz - komplety z serii pyza z tym, że w użytkowaniu są na kilka lat ponieważ się zużywają. Te ceramiczne po lata są nadal takie same. Jedynie mogą się szklane pokrywki z czasem potłuc. Nie polecam metalowych ponieważ w trakcie gotowania do potraw przedostaje się rakotwórczy nikiel i inne metale. Szczególnie muszą na to uważać alergicy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tez polecam ci emaliowane,teraz sa bardzo ładne o trwałe.Ja mam metalowe te srebrne ze stali i chociaz z górnej półki to i tak jedzenie z nich mi nie smakuje,wyczuwam dziwny posmak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
żeliwne, one przeżyją nie tylko Ciebie, a dobrze się w nich gotuje, smażyć możesz na sucho, dusić, słowem do wszystkiego się nadają

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ją mam takie z pokrywkami srebrne metalowe też uchwyty 5 lat i super polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie kupuj całego zestawu. Wystarczą: jeden duży z nierdzewnej stali garnek , taki żeby zmieściło się 6 kolb kukurydzy. Jeden średni z nierdzewnej stali na zupę. Jeden z nierdzewnej stali na ugotowanie budyniu i sosów. Jedna patelnia z powłoką ceramiczną duża na upieczenie 4 kotletów. Jedna patelnia z powłoką ceramiczną na naleśniki i druga taka sama na przysmażanie cebuli i warzyw ze szklanymi przykrywkami. Granki są dobre ze szklaną pokrywką i uszami powleczone silikonem żeby nie parzyły dłonie i koniecznie z dziurką. Patelnie powleczone ceramiczną powłoką i uchwytem z silikonu nie przypalają potraw i chronią dłonie. Jak nie ma pokrywek to możesz kupić jedną pokrywkę w IKEA która ma rowki żeby dopasować do innych garnków/patelni. Nie kupuj nic z teflonu. Garnki żeliwne są bardzo ciężkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Polecam firmę tuperwarre. Moja teściowa jest konsultantką, 30 lat gwarancji na wszystko. Mam sporo tego od niej i bardzo polecam. Z gwarancjami nie ma problemu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tylko nie ze stali nierdzewnej,sama sie przekonasz. Czuc posmak metalu,szczegolnie kwasne potrawy np bigos. Zreszta jak jem u kogos to odrazu wyczuwam czy bylo gotowane w tym srebrnym garze. Emalia olkusz,rybnik i wiele innych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Garnki ze stali nierdzewnej są bardzo dobre (muszą mieć grube dna). Nic nie czuć, chyba że to jakieś pseudo nierdzewne badziewie które ktoś kupuje kierując się nazwą albo nazwą firmy co nie ma nic wspólnego z dobrą jakością . Ja mam i bardzo sobie chwalę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JoaAmar
Up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Alteras
Garnki z pokazów odpadają. Przepłacisz, a to samo kupisz na internecie lub w sklepie. Z patelnią na całe życie będzie ciężko. Patelnie z powłokami nieprzywieralnymi po pewnym czasie tak czy inaczej się zużywają, ale niestety najlepiej się na nich smaży i są uniwersalne. Miałam np. patelnię z powłoką diamentową , 5 lat gwarancji i wytrzymała tylko 3 lata . Była super, ale niestety nie wieczna. Jeżeli chodzi o wieczne to na pewno żeliwna jest taką patelnią, ale i tak musisz mieć jakąś z powłoką, bo jajko na żeliwnej kiepsko wychodzi. Ja mam żeliwną już 17 lat i nadal super się na niej smaży, niestety tej firmy nie ma już na rynku. Siostra kupiła coś takiego i mówi że jest bardzo zadowolonahttp://sztucce24.pl/sklep/patelnie/patelnie-skeppshult/skeppshult-patelnia-zeliwna-walnut-28-cm-drewniany-uchwyt.html Nie zgodzę się z kimś kto pisał ,że garnki ze stali są kiepskie. Nie prawda są SUPER, no chyba ,że ktoś kupi komplet za 40 zł w markecie . Wydaje mi się ,że emaliowane to problem, jak raz się przypali to koniec. Mam stalowe, zdarzyło mi się przypalić nie raz, zalałam wodą i po sprawie. W tych garnkach przechowuję też potrawy bezpośrednio w lodówce i nic się nie dzieje. Nie zauważyłam, żadnych zmian smaku, ani innych dziwnych objawów. Zastanów się czy potrzebujesz komplet, czy pojedyncze wybrane garnki. Komplet zawsze jest tańszy, o ile używasz wszystkich garnków, jeżeli nie to lepiej kupić na sztuki. Kupiłabym komplet bez patelni, gdyż patelnię trzeba dobrać taką jaka jest nam potrzebna, a nie taką jaka jest w zestawie. Pytanie, czy gotujesz na gazie , czy na indukcji ? Jeżeli indukcja, to muszą to być garnki nadające się do tego celu. Nie daj sobie wmówić ,że muszą kosztować majątek, teraz już większość garnków nadaje się na indukcję . Zwróć uwagę na to,żeby dno było w miarę grube wtedy lepiej zatrzymuje i rozprowadza ciepło, dobrze żeby ścianki garnka nie były zbyt cienkie. Nie kupuj garnków z tzw. termometrami, to do niczego się nie przydaje , a tylko problem z myciem. Może coś takiego?:http://www.goblet.pl/katalog/garnki/garnki-komplety/wmf-9x-garnki-pokrywy-provence-plus-cromargan.html?pa=2 moim zdaniem jest wszystko co trzeba , nawet duży garnek , cena jest atrakcyjna , a marka z wyższej półki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Niemieckie Mega kocher 24k, służą już 25 lat.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja garnki kupiłem w sieci i nie żałuję, bo akurat po Wielkanocy były fajne obniżki. W tym sklepie - sprawdźcie sobie ofertę: http://www.nakrywamy.pl/ Prezentują się bardzo elegancko, no i są mega funkcjonalne, pozdrawiam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to prawda, że dobre garnki mogą słuzyc na wieki tylko trzeba dobrze trafic. Teraz bardzo duzo ofert jest i z doswiadczenia wiem ze ciezko sie na cos zdecydować. Od niedawna zamawiam swoje garnki na http://www.dobregarnki.pl/ i musze przyznac ze jestem bardzo zadowolona. Pomijajac kwestie niewielkiej ceny to jak dla mnie ich jakosc jest jedna z najlepszych jakie dotychczas mialam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja sie z tym zgadzam, moje garnki to nawet juz nie pamietam ile lat mają :) Niedługo po ślubie kupiłam... no to z 12? Byliśmy na prezentacji firmy Welmax http://welmax.pl/ i właśnie tam sie na nie zdecydowałam. A sugerując sie po ich obecnym wyglądzie to jeszcze sporooo mi posłużą :) nic sie z nimi nie dzieje. To potwierdzenie ze czasami lepiej wydac wiecej i miec spokoj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość TeachersPet
Warto zainwestować w naprawdę dobre naczynia. Polecam Ci żeliwo, są bardzo wydajne i wytrzymałe. Ja lubię robić zakupy w sklepie ballarini.pl, teraz dodali naczynia żeliwne La Cocotte marki Staub. Drogie, ale jakościowo są kapitalne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tylko TEFAL

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Żeliwo jest fajne dla ciężarowca. To samo - patelnia z kilkuwarstwowym dnem, którą można sobie nadgarstek zwichnąć. Doszłam do wniosku, że wolę co 10 lat kupić nowe lekkie garnki i patelnię ceramiczną z Biedry (za 25 zł, a naprawdę dobra :)), niż mordować się z rzekomo nieśmiertelnymi garami ważącymi tonę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pyrkosiia
Ja mam Gerlachy które dostałam od mamy na ślub 15 lat temu i nadal używam więc jeżeli chodzi o nieśmiertelne garnki to chyba ta marka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ambition, jak dla mnie rewelacyjne garnki, najtaniej je kupowałam w sklepie Dajar, poza tym duży wybór ich produktów jest tam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JankaWanka
Jak na całe życie to dołożyć i Gerlachy. U mnie w domu rodzinnym przechodzą z pokolenia na pokolenie i są w świetnym stanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość liptonkeynes
Powiem wam tak, ja uważam, że dobre żeliwo jest szalenie ważne i wytrzyma strasznie dużo. Jestem wielkim fanem stauba - mam ich formy do pieczenia, czajniczki, naczynia do tajine i różne akcesoria - są drogie ale warte swojej ceny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×