Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AURELIA1994

Trzymanie dziecka do góry nogami w zabawie.. wolno?

Polecane posty

Gość AURELIA1994

Chodzi o to że ostatnio narzeczony bawił się z synkiem (14 miesięcy) i trzymał go do góry nogami, oczywiście w taki sposób by nie powyrywac mu nóg ze stawów, małemu się podobało śmiał się. Ale babcia narzeczonego krzyknęła by tak nie robił, bo spłynie mu krew do mózgu....moje putanie brzmi co w tym złego?? Zrozumiałabym jak by powiedziała " nie rób tak bo go upuscisz" ale krew do mózgu?? Szukałam wszędzie informacji wszędzie były zalety stania na rękach typu poprawa krążenia, wzmocnienie mięśni, dopływ świeżej krwi do głowy...

Gość gość
Mnie straszyli, żebym tak małemu nie robiła, bo język połknie :p Myślę, że chodziło babci o to, ze to niebezpieczne, a o krwi do mózgu sobie sama wymyśliła

Gość gość
Mi tak mówili jak byłam mała i wisiałam głową w dół na trzepaku... "nie wiś tak bo ci krew do mózgu spłynie". Wisiałam tak i nic mi nie jest.

Gość gość
Głupie pomysły Mamy i babcie przodują w nauce siadania i chodzenia, ojcowie: w głupich zabawach. To właśnie najczęściej tatusiowie wpadają na pomysł, żeby chwycić dziecko za nogi i powiesić głową w dół - słabe mięsnie pleców i karku powodują, że o uszkodzenie kręgosłupa bardzo łatwo. Inny pomysł: chwycić za ręce i mocno kręcić. - W tym przypadku może dojść do uszkodzenia, a nawet zerwania wiązadeł - tłumaczy dr Alicja Karney. Tak samo zresztą, gdy rodzice szarpią dziecko za rączki, żeby podskoczyło idąc między nimi. - Ta zabawa ma sens dopiero wtedy, gdy dziecko samo skacze, a rodzice jedynie przedłużają skok - zaleca pediatra. W praktyce poczekajmy ze skakaniem aż dziecko będzie w wieku przedszkolnym. A kręcenie w koło też może być bezpieczne. - Wystarczy chwycić dziecko pod pachy, wtedy nie narażamy jego ścięgien - tłumaczy dr Karney. Ale oczywiście nie róbmy tego z 3 miesięcznym, czy półrocznym maluchem. Kręcenie w kółko to w końcu forma potrząsania.