Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zbyta mała waga 5 miesięcznegi niemowlęcia

Polecane posty

Gość gość

Witam drogie mamy i proszę o radę i pomoc. Mój synek urodził się z wagą 3710 g 60cm teraz ma 5 miesięcy i waży 6500 g tydzień temu pediatra stwierdził że za mało przybiera na wadze karmię go piersią synek nie uznaje butelki. Jakieś 2 tygodnie przed.wizytą u pediatry zaczęłam stopniowo wprowadzać kleik i zupkę małymi krokami synek zjadał. Od wizyty na widok łyżeczki usta zaciśnięte ewentualnie 2 łyżeczki tak bardziej na siłę. Pediatra kazał zapisywać wszystkie karmienia i żeby synek jadł już zupki i kleiki coraz bardziej się stresuję bo nie wiem już co mam robić skoro synek nie chce jeść a dodatkowo za Mało przybiera na wadze ...

Gość gość
Mój się urodził 3kg. Teraz ma skończone 4 miesiące i waży 6400

Gość gość
jak czesto karmisz?ile razy dziennie? jakies owoce podajesz?

Gość gość
Około 7-8 razy dziennie średnio karmienie trwa 7-8 minut. Synek je co 3 czasem co 2 godziny w nocy ma przerwę około 10h. Owoców nie podaję rano zjadę pierś o 6 około 9,staram się dać kleik dzisiaj zjadł 30ml i dojadł pierś około 12 zupka wczoraj zjadl ze 3 łyżeczki i później pierś. Najgorsze jest to że czuje presje żeby synek jadł a on zamyka mi buzie i najnormalniej w świecie nie chce

Gość gość
Czy ktoś może mi poradzić jak zachęcić dziecko do jedzenia zupek? I co robić żeby więcej przybierał na wadze ?

Gość gość
Mój syn ważył na 5 miesięcy tyle co Twój i lekarz mówił, że ok. Tyle, że on sie urodził z wagą 2880 gr.

Gość gość
Moja też tyle wazyla w wieku 5 miesięcy. Z tymże ze zjada wszystko, każda zupkę która jej podsune pod nos. Nawet szpinak. Teraz kończymy 6 miesiąc i waży 7600 ale mimo że je wszystko i sporo to i tak przybiera około 400 g na miesiąc. Ja tam Sur nie przejmuje. Póki je jest ok. Przynajmniej nie jest tlusciochem sumo

Gość gość
Sprawdziłam ile mój syn ważył w tym wieku. Dokładnie 4 miesiące i waga 6700. Był w dolnej części siatki centylowej. Od początku mniej ważył za to wzrost ładnie posuwał się do przodu. Ile urosło twoje dziecko? U mnie pediatra mówiła, że nie ma czym się martwić. Dzieci różnie przybierają na wadze. Ważne też jak wyglądają rodzice. Zwłaszcza mój mąż jest chuderlakiem, więc po kim dziecko miałoby mieć dużą masę:). Dziecko przesypia 10 h to ładnie. Znaczy, że jest najedzone i nie potrzebuje więcej. Do pół roku dziecko powinno podwoić swoją masę. Twoje spokojnie to zaliczy. Jeżeli karmisz piersią to zupełnie niepotrzebne jest dokarmianie zupkami. Moje dziecko w tym wieku nie chciało nawet spojrzeć na zupki. Też na piersi. Zwyczajnie jest to za wcześnie. Nie podawaj żadnych owoców. Bo przyzwyczai się do słodkiego. Jeżeli już koniecznie chcesz podawać zupki to po karmieniu piersią i przyrządzone z marchwi, dyni czy ziemniaka. Po takich posiłkach dziecko wcale nie będzie bardziej przybierać niż po mleku. Zobaczysz, że taki obiadek zwyczajnie w całości przeleci przez organizm dziecka. Nie ma jeszcze rozwiniętego układu pokarmowego. Radzę zrobić podstawowe badania krwi i moczu. Sprawdz czy nie ma anemii. Jeżeli wszystko będzie w porządku to nie martwiłabym się. Karm piersią. Możesz co najwyżej odciągnąć pokarm i spróbować podać takim kubeczkiem dołączonym do butelek. U mnie dziecko nie chciało pić ani przez butelek, ani łyżeczką a kubeczkiem akceptował. Dużo się niestety wylewa ale cóż poradzić. A jeszcze jedno sprobuj dziecku podać kaszę jaglaną z twoim mlekiem. Kasza jaglana np. holle. I wszystko dokładnie zbenduj. Kasza jaglana jest bez glutenu i jest super odżywcza.

Gość gość
Moja tez wazyla 3710 i miała 56 cm. 2tyg temu miala 6500 i 69cm i pediatra mówiła, ze jest ok . Zmień pediatrę. Mleko jest najbardziej kaloryczne wiec po co te zupy i kleiki? Na czym ma przytyć na marchewce???? Pomyśl logicznie. Teraz dziecko rusza sie bardziej, przekreca na boki, nie leży jak noworodek i juz nie będzie tak przybieral!! Bezsensu wskazówki. I jeszcze mm nie kazala wprowadzać, mleko twoje nie za chude? Tego tez nie daj sobie wmówić a wiem, ze pediatrzy chetnie wciskają mieszanki i wmawiają ze kobiecy pokarm jest będę Nie daj sie zwariować. Moja ma 5,5 mca i jest w 3centylu i dobrze sie rozwija. Nie rozumiem takiego spinania sie. Nie każde dziecko będzie wyglądać jak ludzik Michelin

Gość gość
Czy pediatra korzyst z siatek centyowych dla dzieci kp? Bo jak znam zycie, to nie. Ja bym wprowadzila nocne karmienia. przystawiaj go na spiocha. nocne mleko jest tlustsze. Kleiki i zupki w 5 miesiącu? chyba facet na leb upadl. Moesz skonsultowac sie z doradca laktcyjnym zeby sprawdzil, czy te 7-8 minut ssania jest efektywne. Poza tym kazde dziecko przybiera w swoim tempie. Niech lekarz zleci badania. Jesli badania sa ok, to zlalabym pediatre sikiem prostym.

Gość gość
moj za to za duzo wazy.. ma nie cale 5 mc a wazy 8200 g, a ma wzrost 73 cm...

Gość gość
Drogie mamy dziękuje wam bardzo za odpowiedzi i uspokojenie. Jeśli chodzi o wzrost to teraz ma 70cm. Nie wiem dlaczego pediatra kazał wprowadzać mu kaszki i zupki powiedziała że ja mogę mieć za mało pokarmu. Jeśli chodzi o wyniki krwi to wyszły źle i pediatra również nie wie dlaczego... W środę synek był rozpalony na czole choć temperaturę miał w normie 37.7mierzone w pupie pediatra zlecił bania krwi crp wyszlo ponad 20 RDW-Sd 33 fl (norma 35,1) RDW-CV 11% (norma 11.6) PCT 0.4% i monocyty 1.78 po wynikach byliśmy znów u pediatry i wtedy zwrócił uwagę na zbyt niską masę i stwierdził że nie wie skąd tak wysokie crp. Kazał stawić się za dwa tygodnie na zaległe szczepienie. Jutro jedziemy powtórzyć badanie krwi. Wiem że mogę trochę przesadzać ale wszyscy naokoło wypytują dlaczego on jeszcze nie je nic poza piersią więc automatycznie jak jeszcze pediatra zwraca na to uwagę to czuje sie presję. Najlepiej bedzie jak na kilka dni dam mu spokój z zupkami i spróbujemy ponownie.

Gość gość
PS co do podowojenia masy urodzeniowej obawiam się że nie mamy szans. Syn skończył 5 miesięcy i waży 6500 g a za miesiąc musiał by ważyć 7420 g ....