Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zalamanarozami

Do znających sie na roślinach chodzi o róże

Polecane posty

Gość zalamanarozami

Wynajmuje domek gdzie stoi w pięknym ogrodzie. Mam umówione z właścicielką żeby zajmować się roślinami. Dodatkowo przychodzi ich jakiś dobry znajomy, robi te cięższe sprawy. Kopanie ziemi, kosi trawniki. Do rzeczy: Jak co listopad okrywam róże na zimę. Kilka dni temu odkryłam bo temperatury na to pozwalają. Przyszedł ten ich poj.e.b. i stwierdził że to trochę za szybko. Wzioł kupkę gnoju na taczke i zaczoł wszystkie róże do samej gory zakopywac tym gnojem. Załamałam się jak to zobaczyłam. Czy te róże się nie za dusza? Jutro ma być deszcz i na moje to zdechnie? Zadzwonić do właścicielki? Mam ochotę wziasc łopatę i to wszystko wywalić z tych roz. Może ja jestem przewrazliwiona.?

Gość gość
Ja bym wywaliła, serio gnój wziął czy kompost? Bo jak gnój nieprzerobiony to zwyczajnie popalić może

Gość gość
Tez mam roze w ogrodzie i to sporo odmian ale nigdy nie stosowalam takich specyfikow bo to zabojstwo dla roslin a co dopiero dla roz! Wszystkie krzewy okrywam pod koniec marca odkrywam okopuje lekko ale gdy sa nocne przymrozki nawet w kwietniu to w razie potrzeby przykrywam. W kwietniu okopuje i zasilam nawozem do roz ( to granulki z ktorymi tez nie nalezy przesadzac) Z mlodych pokrzyw robie kompost ktory po kilku tygodniach zalewam woda i taki ekstrakt mam na caly okres kwitnienia bo dolewam go po trochu do konewki i uzupelniam woda. A roze( tfu, tfu) naprawde mam piekne i zdrowe. Zadnego gnoju!

Gość prawictwo pospolite 152
roże nietety lubią mszyce

Gość zalamanaodroz
Zwykły gnój koński to jest który leży od października i czeka na wkopanie do ziemi. Te róże są całe obwalone gnojem. Zadzwonie do właścicielki i powiem o tym jego chorym pomyśle. Boje się wziasc łopate i to wyrzucić bo to straszny agresor.

Gość zalamanaodroz
Powiedzcie mi czy naprawdę za szybko odkryłam te róże? Zawsze w marcu odkrywalam. Ale patrzalam w pogodę że tylko male mrozy będą w nocy to chciałam je na noc pokrywać takimi workami w których miałam drzewo. A w dzień odkrywać.

nie szybko .. W Marcu nie ma ujemnych temperatur .. A tylko ujemne mogą zaszkodzić ( na przyklad minus 10 )

Gość zalamanaodroz
Dziękuje za odpowiedzi. Właścicielka nie odbiera. Chyba będę musiała jutro łopata to cale goowno wywalic. Tylko boje się że ten poj.e.b będzie darł morde.

poza tym roślin się nigdy nie odkrywa w Lutym , nawet jak jest ciepło Odpowiednia pora to 15 - 30 Marca

Gość rika23
A u nas niczym się nie owija róż i są ładne co roku, ale młode osobniki warto jednak owinąć. Jak ktoś jednak ma w domu mało róż polecam jak najbardziej zerknąć sobie na ofertę róż na: http://florexpol.eu/320-roze , mają tam bogatą ofertę i w dobrych cenach.

Gość welka2
Przycinaliście już krzewy? Jeśli nie, tu: http://www.twojogrodnik.pl/pl/szkola-ciecia macie wskazówki. Lepiej nie zabierać się za to, jeśli się na tym nie znamy. Możemy tylko narobić szkód naszym roślinom.