Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Komornik, potrzebuję pomocy w zrozumieniu za co taka kosmiczna suma?

Polecane posty

Gość gość

Byłam winna pieniądze, pewnej firmie które spłaciłam, teraz do mnie przyszło pismo od komornika aby uregulować koszty egzekucyjne. Co to jest należność główna? Czy to ta suma którą byłam winna poprzedniej firmie? Reszta to koszty za proces, itd... Ale ta należność główna mnie zastanawia bo jest najwyższa. Ktoś się orientuje czy to ja jestem winna już tylko komornikowi czy jeszcze ta firma się czegoś domaga?

Gość gość
Jak spłaciłaś dług to bierzesz pokwitowania dowodów wpłąt i idziesz z tym do komornika wyjaśnić sytuacje. Pewnie jakieś koszta komornicze i sądowe cie nie ominą.Należność główna to raczej dług który mówisz że rzekomo spłaciłaś

Gość gość
I odsetki dla tej firmy tez beda w naleznosci glownej. Odsetki pozniejsze sa dodatkowo dopiero,ale to co ta firma sama naliczyla moze byc w glownej Idz koniecznie pogadac z komornikiem i pokaz dowody wplat

Gość gość
spłaciłam ten dług był wyższy niż podana suma w należności główne. Pozostaje mi to wszystko wysłać i poprosić o wyjaśnienia, a co jeśli ta firma coś sobie rości, dodam, że suma którą spłaciłam była zaległą sumą za konkretne usługi, w momencie spłacania tej sumy, usługa była wstrzymana a zaraz potem umowa zerwana z ich inicjacji. Ta suma wzięła się dosłownie z kosmosu, ponieważ upewniałam się telefonicznie czy wszystko zostało uregulowane.

Gość gość
Nie "upewniaj się" telefonicznie, na takie rzeczy ZAWSZE miej papiery

Gość gość
To jest komornik, wyjaśnię to wszystko prześlę papiery i wyjaśnię tę sprawę.

Gość gość
dla komornika 15% od sumy pod warunkiem, że to on te pieniądze odzyskał.

Gość gość
Należność główna to zadłużenie wynikające z umowy, wraz z odsetkami. Koszty procesu i egzekucji komorniczej to inna bajka i jak najbardziej podlegają zapłacie, jeśli są zasadne. Jeśli spłaciłaś całe zadłużenie, a pomimo to wierzyciel skierował sprawę na drogę sądową możesz zakwestionować ich poniesienie jako bezzasadnych. Jeśli spłaciłaś zadłużenie dopiero na etapie egzekucji komorniczej to niestety musisz zapłacić.

Gość gość
I jeszcze jedno - komornik działa na podstawie tytułu egzekucyjnego, czyli najpierw musi zapaść i uprawomocnić się wyrok kończący postępowanie w danej instancji. To oznacza, że powinnaś otrzymać korespondencję z sądu.

Gość gość
Moim skromnym zdaniem najlepiej jest się udać do fachowców którzy Ci pomogą napisać pismo bądź pokierują w odpowiednią stronę. Ja korzystałam z usług kancelarii Liderio która bardzo mi pomogła i byłam zadowolona z efektu końcowego. Mogę Ci też podać stronę tam można dowiedzieć się czym się zajmują dokładnie kancelarialiderio.pl. Pozdrawiam