Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

RTG klatki piersiowej

Polecane posty

Gość gość

Proszę poradźcie mi - boli mnie w płucach. Nie mam możliwości pójśc do lekarza. Czy zrobić rtg? boję się raka. Pale już 20 lat. mam 40. Jestem kobietą. Naczytałam się tych objawów i strach mnie obleciał. Ale słyszałam tez że rtg moze nawet wywołać lub przyspieszyć rozrost komórek nowotworowych. czy to prawda?

Gość gość
up

Gość gość
hej, ktoś wie?

Gość gość
ja nie

Gość gość
Jeżeli masz już komórki nowotworowe to one i tak raczej prędzej, czy później zezłośliwieją niezależnie od rtg, czy innych czynników. Generalnie w tytoniu jest bardzo dużo pierwiastków promieniotwórczych (tytoń podczas uprawy absorbuje je z ziemi). Podejrzewa się, że to może być jedną z bardziej znaczących przyczyn raka u palaczy (być może główną), a mało się o tym mówi. W ciągu 20 lat wchłonełaś już tyle produktów rozpadu radonu w płuca, że kilka zdjęć rtg to pikuś. Różnica jest taka, że rtg ma dużo większe natężenie, ale przez bardzo krótką chwilę, a to, co zaobsorbowałaś podczas palenia promieniuje dzień w dzień - cały czas. Więc ja bym na twoim miejscu specjalnie się nie przejmował tym jednym zdjęciem tylko je zrobił.