Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pierwsze i kolejne ruchy dziecka

Polecane posty

Gość gość

Dwa dni temu poczułam pierwszego mini kopniaczka, jest to druga ciąża 17tc. Jak było i Was z kolejnymi ******i? No od dwóch dni nic nie czuję. Myślałam że i pierwszych ruchów będę chociaż raz dziennie coś tam czuła a tu nic. Pierwsza ciąża była bliźniacze więc całkiem inaczej to wszystko wyglądało.

Gość gość
Nikt nic?

Gość gość
Ja jestem w 24 tygodniu ciąży. Pierwsze delikatne ruchy poczułam na przełomie 16/17 tygodnia. Czułam ruchy praktycznie codziennie a jak maleństwo się nie ruszało to panikowałam i tak mam do teraz. Wiadomo że cały czas kopało nie będzie. Ja mam taki sposób na sprawdzenie czy żyje : stukam delikatnie w brzuch i mały daje o sobie znać prawie od razu a no i jak zjem coś słodkiego to od razu zaczyna buszować :)

Gość gość
Też próbowałam tych sposobów ale może dzidzia jeszcze za małą? Może kopniak był jak się przekrecala czy coś. Sama nie wiem... przy blizniakach od pierwszych ruchów później było ciągle buszowanie w brzuchu a tu nic. Wizyta dopiero w poniedzialek

Gość gość
Ja jestem osoba bez owijania w bawełnę grubą,bylam bardzo zdziwiona gdy w drugiej ciazy poczułam ruchy w 15-16 tygodniu nie kopniaki tylko delikatne dawanie o sobie znać pozniej nic nie bylo przed dobę a teraz juz codziennie coś.

Gość gość
Ja pierwsze poczułam w 18tc i myślałam że będzie codziennie tak, ale mały ruszał się co kilka dni dopiero po 23tc kopal regularnie. Cudowne są ruchy dziecka czasem za nimi tęsknię

Gość gość
Nie martw się, j a pierwsze ruchy poczułam w 18 tc i tylko 2 razy przez cały tydzień i takie niewyraźne. W 19 pojawiły się pierwsze regularne delikatne dotknięcia w dole brzucha, ale też nie codziennie. Jakoś pod koniec 19 tc ruchy pojawiały się seriami i w miarę regularnie, czasem kilka razy dziennie. Rozruszala sie w 20 tc. Dopiero wraz ze wzrostem dziecka twoje tkanki odczują ruchy. Mało tego, to że nie czujesz ruchów, nie znaczy ze dziecko jest nieruchome. Ono rusza się, ale twoich tkanek nie dotyka, na początku rzadko trafia na opór twojego brzucha, za małe jest i za mało ma siły żeby się w tobie rozpychac. Korzysta z wolnego miejsca, a ty nawet nie wiesz ze się rusza, szczególnie kiedy sama jesteś w ruchu i nie zwracasz uwagi na tak subtelne odczucia. Moja dzidzia ma jeszcze to do siebie, że jak się rusza to brzuch aż faluje, a jak tylko tata położy na nim dłoń to nieruchomieje :) kiedyś go tylko lekko pokopała jak oglądał tv z głową na moim biodrze.