Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość77

jak nauczyć się pozytywnego myślenia

Polecane posty

Gość gość77

mój pesymizm mnie "zabija" chciałabym poczytać o pozytywnym myśleniu, o "przyciąganiu" pozytywnych wydarzeń itp ale każda książka jaką znajdę opiera się na modlitwie... czy ktoś zna taką książkę nie opartą na religii?

a co jest złego w wierze ? celowo nie piszę - w religii .

Gość gość77
nic, ale szukam książki nie opartej na modlitwie itp

ale każdy z tych poradników zaleca jeśli nie jakąś formę afirmacji to przynajmniej medytację jako środek do osiągania wewnętrznych zmian . tak że takiej czy innej " modlitwy "i tak nie ominiesz :)

Gość gość77
allium, a czy Ty masz do polecenia jakąś książke?

mam :) ale ty już napisałaś , że jej nie chcesz . a szkoda . bo odrzuciwszy uprzedzenia ona naprawdę pomaga . ponadto - nie wiem z czym masz problem . czy to jakieś natręctwa czy chodzi o jakiś inny problem ?

Gość gość77
allium, to może odrzuce te uporzedzenia :) zdradź co to za książka. chodzi o to że ciągle się zamartwiam, wszystkim próbuję pozytywnie myśleć ale zamartwianie się wygrywa

to Biblia . ja wiem :) ludzie słysząc Biblia od razu myślą o niej jako o całości , skomplikowanych rodowodach , strasznych historiach - szczególnie w ST - czy w końcu jako o przestarzałych zasadach moralnych . Ale Pismo to coś o wiele więcej . Można skupić sie w nim tylko na wybranych tematach - np . na pokrzepieniu, pocieszeniu , podniesieniu na duchu ... jaką ulgę w takim właśnie zamartwianiu przyniesie wiadomość , że Ten , który stworzył wszechświat zna cię z imienia ? że wie kim jesteś ,zna twoje problemy i co najważniejsze chce ci pomóc ?

Gość gość
a jeśli ja nie wierze " w tego co mnie stworzył"?

to uwierz :) wiara zresztą rodzi sie ze słuchania - w tym wypadku z czytania :) całym pokoleniom przede mną i tobą Pismo pomogło w porządkowaniu życia doczesnego nie wspominając o wiecznym .