Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tygodnie a miesiące ciąży..pogubilam sie już..

Polecane posty

Gość gość

Na kazdej stronie jest to inaczej podawane i inaczej liczone. Na początku sie jeszcze w tym łapałam a teraz już sama nie wiem.. Jestem w 25 tygodniu czyli mam rozumieć że skończył się 6 miesiąc a zaczął 7 czy skończył się 5 a zaczął 6 ??? Wyjaśni mi ktoś to w jakiś prosty sposób ?

Gość gość
No jeśli miesiąc ma 4 tygodnie, to skończyło się u ciebie 6 miesięcy ciąży i zaczął się 7 miesiąc

Gość gość
Mój lekarz liczy wg tego: Prawidłowo powinno się przyjmować poniższe wytyczne. 1 miesiąc - 0-4,5 tyg. 2 miesiąc - 4,5-9 tyg. 3 miesiąc - 9-13,5 tyg. 4 miesiąc - 13,5-18 tyg. 5 miesiąc - 18-22,5 tyg. 6 miesiąc - 22,5-27 tyg. 7 miesiąc - 27-31,5 tyg. 8 miesiąc - 31,5-36 tyg. 9 miesiąc - 36-40 tyg.

Gość gość
Ciążowe mce określa się dla niezorientowanych żeby łatwiej to sobie wyobrazili. Poslugiwanie sie tygodniami jest bardziej zasadne. U mnie np właśnie zaczął się 28 tydzień, czyli właśnie zaczęłam 7 mc. I to by się zgadzało bo termin mam w pierwszych dniach czerwca. Może dla ułatwienia licz mce ciąży od końca, czyli od terminu porodu. Jeśli masz termin np na połowę czerwca, to aktualnie jesteś w 6 mcu, a w połowie marca zaczniesz 7 mc, czyli trzeci od końca w ciąży.

Gość gość
No termin mam na 23 czerwca...spoko dzięki

Gość gość
Czyli powiedzmy ze do 23 marca jesteś w 6 mcu ciąży.