Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zatwardzenie u 2 latka

Polecane posty

Gość gość

Drogie Mamy, czy znacie jakieś domowe sposoby na zatwardzenie u małego dziecka? Syn odkąd skończył rok, gardzi warzywami. Przemycam mu je w postaci zmiksowanych koktaili rano i wieczorem. I jego kupa wygląda tak, że jest potwornie zbita część niewarzywna w otoczce luźniejszego stolca (pewnie z warzyw). Wypróżnia się raz na 2 dni. Dziś mija dzień 3 i nic. Dalam czopek i nic. Wypłynął rozpuszczony. Zaczynam się strasznie martwić. Nie chcę w niego wpychać znów czopka, bo czytałam, że to może tylko pogorszyć sprawę, bo będzie kojarzył wypróżnianie z bólem i specjalnie wstrzymywał.

Gość gość
U nas zawsze pomagał rumianek. Wiesz taki z apteki zaparzylam i synek wypijal że smakiem a po godzinie kupa jak talala. Jest tylko kwestia smaku na szczęście mojemu nie przeszkadza. Ew. Możesz doslodzic.

Gość gość
Rumianek uczula często u mnie pomagało jabłko albo suszona śliwka np deserek o smaku śliwki

Gość gość
Sok jabłkowy pomaga.

Gość gość
Kiwi działa rewelacyjnie, ale dojrzałe.

Gość gość
Na kazdego dziala co innego. Mialam podobny problem, dr powiedzial ze moga sie zaczac zaparcia nawykowe. Kazal podawac laktuloze( chyba bez recepty i dla malych dzieci rowniez) ale to sie podaje przez jakis czas, nie tylko tak jednorazowo, mozesz spytac w aptece.a inie jest to srodek pprzeczyszczajacy.

Gość gość
Mój syn właśnie ma zaparcia nawykowe. Możesz podać laktulozę, dicopeg junior, kiwi, siemie lniane, otręby, śliwkę suszną, woda z cytryną rano na czczo.

U nas pediatra dicopeg junior i dużo pić. Duzo jabłek i próbować przemycić jogurt z otrębami owsianymi szczególnie na noc

Gość gość
Mojej przez pewnie czas pomagal sok pomaranczowy i pilnowalam zeby pila wiecej wody w ciagu dnia.

Gość gość
Znowu sok jablkowego raczej bardziej zatwardzal I nawet jak kiedys miala rozwolnienie to lekarz kazal pic jej sok jablkowy zamiast pomaranczowego. Podobno banana tez jest dobry, ale taki bardzo dojrzaly, bo zielony znowu zatwardza.

Gość gość
Odstaw PIECZYWO, CIASTKA i ogólnie odstaw GLUTEN i mleko a zobaczysz, że będzie w porządku, a i duże ilości słodyczy.

Gość gość
U nas efekty dawaly rodzynki, winogrona i w kryzysowym okresie duphalac. Jablka tez super, musli ale takie z owocami a nie sam cukier, no i dziwne ale lyzeczka tranu, zanim dziecko zjadlo cokolwiek pare lykow wody naczczo, więcej ruchu, sklonow,przysiadow

Gość gość
u nas to żadna dieta nie działała na Fabiana. Mogłam go karmić śliwkami i innymi cudami i nic. Dopiero dicopeg junior nam pomógł. ciężko mają dzieci.. co chwilę jakieś ustrojstwo się przyczepi

Gość gość
może śliwki i kompocik by pomógł?

Gość gość
oj na nas nic nie działało.. też musialam sięgnąć po dicopeg junior by córce pomóc. Niestety czasem na takie maluszki diety nie działają i trzeba lek podać. Ten o tyle fajny jest że jest bezpieczny ;)

Gość gość
Co za wytrwałość z tym marketingiem szeptanym. heh. Że niby pomógł :) Spadać naciągacze !

Gość gość
Syrop lacktulosum, sprawdził się u mojego 3 łatka, też przy zaparciach nawykowych