Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćopopo

nie umiem zrobic budyniu juz setny raz

Polecane posty

Gość gośćopopo

hahah jak to mozliwe ze za kazdym razem tak sie dzieje odlewam mleko ,proporcje idealne .....sciagam z palinka super i.... musze szybko jesc chociaz juz i tak w polowie robi sie woda :)

Gość gość
A napisz jakie proporcje robisz? Domowy budyń zawsze będzie trochę inny niż z torebki

Gość gość
z torebki robie ... z 0,5 lita mleka odlewam pół szklanki i rozrabiam budyn , zero grudek , w garnku jest jeszcze gęsty ale w mojej miseczce woda :) dziwne

Gość gość
Weź mniej niż 0,5, ulej troszkę i dodaj wody, by Ci się nie przypalił. Rozturlaj trzepaczką 0/5 szklanki z budyniem, wlej do gorącego mleka mieszaj stale i będzie ok.

Gość gość
ok sprobuje nastepnym razem :)

Gość gość
Bo musisz go chwilę pogotować mieszając, a nie zaraz ściągać z ognia. I jak ktoś radził powyżej, nie daj 0,5 litra, tylko trochę mniej. Ja robię tak, że na dno garnka wlewam wody tyle, by dno przykryła. Jak zaczyna się gotować wlewam mleko i gotuję nie mieszając. Jeszcze mi się nie przypaliło. A jak się już mleko zagotuje, to wlewam budyń z cukrem. Cukier nie wcześniej, bo przypala. I wtedy już tak ze 2-3 minuty mieszam aż zgęstnieje. Spróbuj jeszcze raz, może coś Ci się przyda z tego co napisałam. No i jeszcze jedno, garnek musisz mieć taki dobry do mleka, nie jakiś stary drapak co to się w nim wszystko gotowało. Nie wiem, czy na gazie gotujesz, czy na płycie ale też temperatura musi być odpowiednia, nie na full. Każdy się kiedyś uczył gotować jak nie przypalić wody ;) uda się i Tobie :)