Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Imię dla syna a nietolerancja rodziny. co robić?

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 25 tygodniu ciąży. Już od samego początku mamy wybrane imię Nataniel. Wcześniej myśleliśmy jeszcze nad Oskar i Eryk ale jednak pierwszy typ zostaje. Nikomu w rodzinie to nie pasuje,wszyscy nam odradzają i dają swoje typy oklepanego Franka czy Nikodema. Jak im przetłumaczyć że to nasze dziecko i my o tym decydujemy? Najgorsze jest to że teściowa powiedziała że jak tak nazwiemy małego to nawet nie chce go widzieć...

Gość gość
Bądź konsekwentna, nikim się nie przejmuje, to twoje dziecko, teściowej przejdzie jak zobaczy maluszka :)

Gość gość
Dokładnie, Twoje dziecko i nie przejmuj się innymi

Gość gość
oj autorko ja tez wybrałam niespotykane imie dla dziecka i wszyscy sie dziwili krzywili i namawiali na ,,szymonka" (ładne imie, ale mi sie podobało jeszcze inne) i co? i dziecko ma ponad pol roku a wszyscy za nim szaleją i zapomnieli juz o tym, że im sie imie nie podoba

Gość gość
A jak nazwałaś synka ?

Gość gość
Mi sie nie podoba imie dziecka bratowej ale sie im nie wtracam, tak chcieli to nazwali.

Gość gość
Oktawian;) (to ja z 7:15)

Gość gość
Nataniel i Oktawian brzydkie imiona :(

Gość gość
No brzydkie ale autorce i gościowi się podobają więc morda w kubeł. Nie twoje dzieci, więc zamilcz.

A czyje to dziecko twoje czy teściowej? Daj sobie spokój... imie ma sie podobać wam a ona jak chce dawać imiona wedle własnych uznan to niech sobie kupi pieska albo rybkę

Gość gość
Ja chciałam nazwać córkę Oktawia ale później okazała sie Natanielem :p

Gość gość
Twój wybór i nic nikomu do niego - ja postawiłabym na swoim . A ładne czy nie ąłdne to kwestia gustu .

Gość gość
Bardzo ładne oryginalne imię. Teściowa jeszcze będzie żałować tych słów jak będzie chciała przytulić malca :D . Wydaje mi się że tym głupim dziecinnym zachowaniem teściowa chce wam zagrozić że odmrozi sobie uszy :). Ja na twoim miejscu bardziej bym się przejęła swoją mamą a nie teściową a i tak bym zrobiła po swojemu :).

Gość gość
Ja nazwalam syna Adam i tez sie nasluchalam, ze brzydko i zebym wybrala cos innego (i pierdyliard propozycji). Ludzie marudza, zeby marudzic, olej to.

Gość gość
Oktawian to piękne imie ale w jakimś filmie o starożytnym Rzymie, nie tu i nie dziś, o ile sie ktoś nie podszył.

Gość gość
Imię niezbyt ładne jak bym tak nie dala. Ale olej wszystkich ważne że tobie się podoba i tyle

Gość gość
No faktycznie że imię paskudne i zajeżdża patolą, no ale Twój wybór. Po jakimś czasie wszyscy się przyzwyczają i będzie git :)

Gość gość
sory ale to imie jest okropne:o wcale sie nie dziwie nie mozesz jakos normalnie nazwac? nie wiem adaś, krzys, michał, jakub, dominik? cos w tym stylu?

Gość gość
Oktawian? serio? :-/

Gość gość
Mi się bardzo podoba. Jak wcześniej chciałam nazwać Filip to ukochana teściowa przygarnęła psa i tak właśnie go nazwała mimo tego że wiedziała o naszych planach. Takie imiona jak podałaś mnie nie interesują...są zbyt pospolite. Każdy ma inny gust więc ja Twoje upodobania szanuje..i mam nadzieje że Ty nie masz takich problemów z teściową. Mojej mamie też się nie podoba imie Nataniel ale ona szanuje nasz wybór i nie ingeruje w to.

Gość gość
Wszystkie wymienione tu imiona sa okropne, nie pomysleliscie ze krzywde dzieciom co całe zycie beda musiały je nosic... Chodzacy egoisci...

Gość gość
Teraz jest jakiś szał na Nataniela,chociaż mi się strasznie nie podoba,ale autorko ważne żeby Tobie się podobało.Każdy ma swój gust woje dzieci i jego sprawą.

Gość gość
Polska to takie szczelny kraj jeżeli chodzi o tolerancję imion europejskich a szkoda. Moja Mama przyjechała do mnie na jakiś czas i nasłuchała się od córki jakie jakie to imiona noszą w jej przedszkolu (mieszkam 500 km na południe od Krakowa)i nadziwić się nie mogła że ktoś może nosić inne imię niż Ania, Kasia, Patrycja bo przecież te które są miejscowe to jakieś koszmarne dziwadła bo jak można nazwać Dziewczynkę Anja, Aurora, Emily ? Imię Alwin? Skojarzyło się mojej mamie z wiewiórkami Chipmunks. Ot , taka mała polska rzeczywistość tkwi w mojej mamie, tymczasem tu gdzie mieszkam ludzi są bardzo tolerancyjnie nastawieni na przeróżne polskie imiona na których łamią sobie języki ale starają się tego nie pokazać. Polacy są mili i otwarci ale za granicą, w Polsce nienawidzą tego co inne i obce.

Gość gość
Sorrki za błędy i literówki.

Gość gość
A moja siostrzenica chodzi do przedszkola z dziewczynką o imieniu Mercedes. I to nie w Warszawie tylko w małej wiosce na Mazurach. Każdy nazywa jak chce...jak komuś to pasuje to ok. A czemu te imiona mają dziecko skrzywdzić? Są normalne. Ale teraz wszędzie tylko Franusie,Nikolcie,Zosie i Oliwierki...a co każde inne imie od razu blee ?

Gość gość
To ja pamiętam jak moja prabacia sie burzyła jak wujek chciał nazwać syna Rafał i ciągle tylko powtarzała że to imię antychrysta. Dopiero jej syn ksiądz jej wytłumaczył że "chyba mamusia słabo biblie czytała, bo Rafael to był jednym z archaniołów" :D i od tamtej pory z babcią był spokój. Mi się kiedyś Nataniel nie podobało i mojemu mężowi też. Ostatnio rozmawialiśmy o imionach dla dziecka i powiedziałam w żartach, że Nataniel bo wiedziałam że mu się nie podobało, a on na serio to zaczął rozważać czy tak nie nazwać :( no i sama sobie teraz naważyłam bigosu. Próbuję teraz mu wyperswadować i może żeby na drugie miał Nataniel. Ale jeszcze jest szansa że urodzi się Agatka więc będzie problem z głowy.

Gość gość
Ty sie bedziesz mordowala przy porodzie i z mezem bedziecie nakladac na tego malca wiec olej to i postaw na swoim!

Gość gość
Ja mam Mateusza i Piotrusia piękne imiona polecam wszystkim