Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Na dzień dzisiejszy 19 miejsc dla trzylatków. Łódź. Nie wiem co będzie.

Polecane posty

Gość gość
Ja zostawiam 6 latka w przedszkolu tak jak 3/4 rodzicow. U nas wlasnie z tego powodu nie bedzie utworzonego oddziału 3 latków, bo byloby za duzo dzieci. Ale najwazniejsze, ze moje dziecko ma miejsce, inne mnie nie obchodzą.

Gość gość
a co ma być? nie dostanie sie twoje dziecko do przedszkola jak tysiące innych trzylatków teraz i dwa, trzy, cztery, pięć lat temu. Tylko rok temu dzieciaki sie podostawały wszystkie ale było to kosztem 6 latków, które wpakowano do szkoły nie mając innego pomysłu na zrobienie miejsc w przedszkolu. Bo kasy na budowę przedszkoli nie ma za to na durne 500 plus sie znalazło.

Gość gość
Ja zostawiam 6 latka w przedszkolu tak jak 3/4 rodzicow. U nas wlasnie z tego powodu nie bedzie utworzonego oddziału 3 latków, bo byloby za duzo dzieci. Ale najwazniejsze, ze moje dziecko ma miejsce, inne mnie nie obchodzą. x popieram każdy dba o własne dziecko i śmieszy mnie jak tu piszą że mam wysłać swojego 6 latka do szkoły żeby zrobić miejsce jakiejś niuni :)

Gość gość
od wielu lat nie bylo miejsc dla 3 latkow a teraz wielka afera

Gość gość
Wielka afera, bo 6latki musza zostac w przedszkolach lub w zerowkach i tym samym miejsc dla 3latkow nie bedaie. Podziekujcie pisowi

Gość gość
A co ma pis do tego ? ta było przez wiele wiele lat . Wszystko wróciło do normy i tyle

Gość gość
dokładnie, widać że się wcześniej nie interesowałaś tematem problem z przedszkolem był od zawsze, za wyjątkiem ubiegłego rocznika. Co to wyjście, zrobić miejsca w przedszkolach kosztem wypchania starszych do szkoły?

Gość gość
Akurat pracuje w państwowym przedszkolu, więc jestem zorientowana. Zawsze przyjmowalismy trzylatki, a teraz Noe będzie ani jednego miejsca, bo 6-łatki będą powtarzać przygotowanie przedszkolne. W zaprzyjaznionych przedszkolach ta sama sytuacja, a zawsze 3latki były przyjmowane. Nam to nie robi roznicy, ale rodzicom.owszem

Gość gość
Pretensje miejmy do rządzących debili. Cały poprzedni program był przygotowany pod kątem przesunięcia 6-latków do szkół i zrobienia miejsc dla młodszych. Ale nie, trzeba było zrobić rozpierduchę i maksymalny bałagan. Jedni będą powtarzać zerówkę, rodzice młodszych za to mają wyskoczyć z kasy na prywatną opiekę. Przedszkoli nowych z kieszeni nikt nie wyciągnie - wystarczyłoby nie cofać reformy teraz, kiedy szkoły zdążyły już się do niej przygotować. Miliony poszły w błoto... A prywatne przedszkole w Warszawie to od 1200 zł w górę. Rodzice 3-letniego jedynaka do "dobrej zmiany" dołożą 800-1000 zł miesięcznie.

Gość gość
"gość dziś Akurat pracuje w państwowym przedszkolu, więc jestem zorientowana. Zawsze przyjmowalismy trzylatki," nie pisz głupot . U nas w mieście przez 5 lat nie byly przyjmowane 3 latki . Dopiero 4 latki mial szanse na przedszkola . Skoro u was zawsze byly miejsca dla 3 latko to teraz tez powinny byc ,.

Gość gość
"gość dziś Pretensje miejmy do rządzących debili. Cały poprzedni program był przygotowany pod kątem przesunięcia 6-latków do szkół i zrobienia miejsc dla młodszych. " no widzisz jaka PO zrobiło ci sieczkę z mózgu . Myślisz, ze ta zmiana byla dla dobra dzieci ?Zamiast wybudować nowe przedszkola i żłobki łatwiej bylo wywalić dzieci z przedszkola do szkoły . Dzięki temu młoda osoba szybciej poszłaby do pracy i zaczeła płacić podatki . Nie jestem fanka Pis (uważam ze program 500 + jest do bani ) ale cofając 6 latki do przedszkola maja swieta racje . Bo wreszcie wieli pod uwagę co o tej reformie myli wiekszosc rodziców. Szczerze mam to gdzieś, ze 3 latki nie maja miejsc w przedszkolu bo ja kilka lat temu przerabiałam to samo i nikogo to nie obchodziło .

Gość gość
Zależy od przedszkola. Mieszkam w Poznaniu. Starszą 5latka chodzi do jednego z państwowych przedszkoli. Dostała się za pierwszym razem (miała wówczas 3,6 lat) było to dwa lata temu. W roku szkolnym, obecnym została zlikwidowana 1 z 4 grup, z racji że 6latki szły do szkoły. Rozmawiała z dyrektorką i od nowego roku szkolnego ma zostać z powrotem dodana grupa, także miejsca będą. W najmłodszej gr w tym przedszkolu są dzieci 2,5-3 lat rzadko 3,5. I są przyjmowane faktycznie 2,5 lątki także to nie mit. Zlozylam papiery elektr dla młodszego dziecka (we wrześniiu 3lata) w pon IDE zanieść popierowo wersje. Ponoć szansę ma wg słów dyrektorki, choć nie pracuje (chwilowo) ale dostaniemy pkt za rodzeństwo, 1 preferencje i za podatki.

Gość gość
Sorka za bledy. Wychwycilam papierową* nieraz słownik się lepiej :p

Gość gość
W moim mieście (Janów Lubelski ) 6latki idą do oddziału przedszkolnego przy szkole podstawowej, czyli tam, gdzie jest teraz 1 klasa 6latkow. Wiec tak czy inaczej dzieci idą do szkoły. U nas to żadna różnica. Miejsca dla 3latkow wiec będą.

Gość gość
"problem z przedszkolem był od zawsze, za wyjątkiem ubiegłego rocznika." czemu poprzedni miał lepiej niż np. ten przed nim? nie rozumiem:o

Gość gość
Tu autorka. Mam prośbę - jak ktoś się do mnie odnosi na kolejnych stronach, niech łaskawie przeczyta moje poprzednie wypowiedzi (podpisuję się). Dokłądnie wcześniej napisałam, że znam problem z poprzednich lat, bo moje starsze dziecko też startowało do przedszkola :o To po pierwsze, po drugie - pisałam o tym, że wystarczyło zrobić oddziały zerówkowe PRZY SZKOŁACH i nie byłoby problemów :o To odnośnie zarzutów, że napisałam, że PO miało dobry plan, tylko ujowo go zrealizowali (właśnie w sensie wypychania sześciolatków do szkół zamiast do zerówek przy szkołach - nie licząc się kompletnie z rodzicami, którzy nie chcieli posyłać dzieci do szkoły i je np odraczali, co skutkowało i tak tym, że te dzieci blokowały miejsca np 3latkom).

Gość gość
po drugie - pisałam o tym, że wystarczyło zrobić oddziały zerówkowe PRZY SZKOŁACH i nie byłoby problemów x chyba żartujesz u nas są oddziały przy szkole ale ja i tak wolę i zostawiam swoje dziecko w przedszkolu, bo ma tam lepszą opiekę do godz 17 tej! a zerówka to zajęcia do 12 tej. przedszkole to 3 posiłki dziennie, i klimat który moje dziecko zna i lubi. Po co mam mu już zmieniać otoczenie i jego świat? z naszej grupy tylko troje dzieic idzie do szkoły więc własciwie grupa zostaje ta sama na kolejny rok.

Gość gość
po drugie - pisałam o tym, że wystarczyło zrobić oddziały zerówkowe PRZY SZKOŁACH i nie byłoby problemów x zerówka w szkole.... samo obiad kosztuje w naszej szkole 8 zł. W przedszkolu mam 6,40 za 3 posiłki dziennie.

Gość gość
I tak źle i tak niedobrze. Nie ma rozwiązania, które każdego zadowoli. Ale to chyba jakiś kompromis zerówka w szkole, nie uważasz? Miejsca dla trzylatków by były i wasze dzieci do 1 klasy nie musiałyby iść. Ale zawsze znajdzie się coś. Za posiłki może zapłacisz więcej, ale nie będziesz musiała dopłacać do godzin poza podstawą programową :o

Gość gość
18:31 Ale co mnie interesuja 3 latki? Zostawiam 6 latka w przedszkolu czy sie to komus podoba czy nie. A ze nie bedzie miejsc dla młodszych? Dla mojego dziecka bedzie wiec reszta mnie nie interesuje. Moglabym posłać do zerówki w szkole ale zostawiam w przedszkolu.

Gość gość
No i super. Gratuluję, jesteśmy z ciebie dumni. Cały parking Tesco bije ci brawo.

Gość gość
"gość dziś I tak źle i tak niedobrze. Nie ma rozwiązania, które każdego zadowoli." Jest :) moga wybudować więcej przedszkoli . No ale jest program 500 + wiec kasy na przedszkola pewnie nie bedzie .

Gość gość
I tak źle i tak niedobrze. Nie ma rozwiązania, które każdego zadowoli. Ale to chyba jakiś kompromis zerówka w szkole, nie uważasz? Miejsca dla trzylatków by były i wasze dzieci do 1 klasy nie musiałyby iść. Ale zawsze znajdzie się coś. Za posiłki może zapłacisz więcej, ale nie będziesz musiała dopłacać do godzin poza podstawą programową x słuchaj moje dziecko też się nie dostało jako 3 latek poszło dopiero w wieku 4 lat a i tak ledwo się udało z odwołania. Więc nie zamierzam teraz kosztem swojego dziecka robić miejsca 3 latkowi. I nie chodzi o kasę, podałam taki przykład bardziej. Nawet jak zapłacę mniej w sumie to moje dziekco i tak dostanie tylko obiad w szkole w której bedzie musiało siedzieć do 16 tej! Poza tym będę musiała jeszcze rano poświęcić czas na zrobienie mu śniadania do szkoły. zerówka w szkole to u nas zajęcia od 8- 12 tej, a potem świetlica, czyli inne dzieci, łączenie klas, inna pani. ..uważasz że to dobre dla dziecka??? NIGDY!

Gość gość
nie ma dobrego rozwiązania tej sytuacji. Po prostu jest za mało przedszkoli, a wysyłanie 6 latków do szkoły nie jest rozwiązaniem. Ja jestem ciekawa autorko czy za 3 lata wyślesz swoje dziecko do zerówki w szkole zeby jakiś 3 latek sie dostał. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Gość gość
Większość rodziców przez wiele lat mogło pomarzyć o miejscu dla 3 latka a teraz mamuski oburzone jakby ameryke odkryły . Ja tez zostawiam dziecko rok dluzej w przedszkolu bo tam ma 3 posiłki i opieke do 16.30

Gość gość
też nie rozumiem tego wielkiego oburzenia w tym roku pt nie ma miejsca dla mojego 3 latka. jeden rok było lepiej i od razu się przyzwyczaiłyście, tylko że to było kosztem jakiś dzieci, to was nie interesuje. A teraz my się mamy przejmować i pchać nasze dzieci do szkoły żeby wam było dobrze.

Gość gość
ciekawe czy za 3 lata też równie ochoczo wyślecie wasze dzieci do zerówki w szkole w wieku 6 lat.

Gość gość
Ja chodziłam do zerówki w szkole w czasach, gdy w jednym budynku były klasy 0-8. Żyję i nie histeryzuję jak większość matek obecnych 6-latków. To już duże dzieci, mój syn poszedł do szkoły wcześniej, choć wcale nie był jakiś nad wiek rozwinięty. Drugi też pójdzie jako 6-latek.

Gość gość
gość dziś Ale kogo to obchodzi ze ty schodziłaś do zerówki w szkole ? Chcesz to posyłaj 6 latka do szkoły , ja nie che i nie muszę:) Moje dzieci pójdą do szkoły wieku 7 lat .

Gość gość
U nas w Janowie Lubelskim nie ma możliwości zostawić dziecko w przedszkolu, ponieważ oddział przedszkolny jest w szkole. Koniec kropka. Każdy 6latek idzie obowiązkowo do szkoły, chociaż formalnie to będzie zerowka przedszkolna, ale tylko z nazwy.