Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość IRECZKA

czy pracodawca może odwołać z urlopu na wypowiedzeniu?

Polecane posty

Gość IRECZKA

Złożyłam wypowiedzenie z prośbą o wykorzystanie zaległego i bieżącego urlopu. Pracodawca wyraził zgodę, czy może nastąpić taka sytuacja że pracodawca mnie cofnie z tego urlopu, np bo nie będzie mógł znaleźć kogoś na moje miejsce lub rozchoruje się drugi pracownik? Znalazłam sobie inna pracę i będąc na urlopie zacznę już pracować w innej firmie.

Gość gość
Może. Jesteś ciągle pracownikiem tej firmy, tyle, że w okresie wypowiedzenia.

Gość gość
dokończę: ...ale jeśli pracodawca chciałby cie odwołać z urlopu, a ty byś polecenia nie wykonała, to co najwyżej może zmienić sposób rozwiązania stosunku pracy - bez wypowiedzenia. Wtedy musi ci wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop.

Gość gość
Nie wiem jak jest w sytuacji, kiedy już jesteś na urlopie, ale mój tfu pracodawca nie udzielił mi, w podobnej sytuacji, całego należnego urlopu. Na szczęście prawo zmusiło go do zapłaty.

Gość IRECZKA
a w jaki sposób odwołuje mnie listem poleconym czy SMS? Mogę przecież zmienić numer telefonu a w trakcie urlopu przebywać w innym miejscu niż adres zamieszkania?

Gość IRECZKA
no i jeszcze przecież w dniu podpisywania zgody na urlop mógł przewidzieć że może kogoś nie znaleźć a ponieważ jest za mało pracowników bo oszczedzał mógł przewidzieć że ktoś się może rozchorowac zdawał sobie sprawę że jest pracownik który ma problemy zdrowotne, więc czy bym się wybroniła gdybym nie zgodziła się na powrót?

Gość gość
co za niemoty... do końca okresu wypowiedzenia idziesz na L4 a nie na żaden urlop, wtedy ani cie nie odwoła i będzie musiał zapłacić kasę za urlop, tu się nie ma co szczypać bo każdy tak robi.

Gość gość
10:14 ty cepie, jak pójdzie na L4 to nie będzie mogła pracować w innej firmie

Gość gość
Pracodawca ma cię poinformować w taki sposób, aby skutecznie dotarł do ciebie, nieważna czy list, czy sms, czy jeszcze jakkolwiek inaczej. Wystarczy, że przyśle do twojego domu (adres zna) dwie osoby - wykonawcę polecenia i świadka i już cię ma. Ale spoko, w sądzie zawsze wygrasz, sądy przychylają się do tłumaczenia pracowników, jako strony słabszej ekonomicznie. Co do tego, że mógł przewidzieć... mógł, ale nie przewidział i jesli będzie chciał cię odwo0łać, to to zrobi. Kodeks pracy przewiduje takie sytuacje i trzeba się z tym pogodzić

Gość IRECZKA
Hmm to chyba najlepiej jak najpóźniej zacząć pracę w nowej firmie bo jak będzie chciał mi zrobić na złość to mnie odwoła, ale z drugiej strony czy szkoda my kasy na ekwiwalent i jednocześnie na wypłatę