Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy źle karmię niemowlaka 10,5 miesiąca? oceńcie

Polecane posty

Gość gość

Niestety ciągle spotykam się z krytyką żywienia mojego dziecka. Krytykuje i mąż i inni domownicy. A to, że za dużo podaję warzyw, za mało mięsa itd. Przykładowo dzisiaj syn zjadł: 8.00 śniadanie: kaszka jaglana z gruszką i jabłkiem około 250 ml 9.30 120 mm 11.00 jogurt naturalny 13.00 zupa ogórkowa i pół kromki chleba 200 ml 15.00 ryba z brokułem i ziemniakami 18.00 mix warzywny z reszty ziemniaków, brokuły dodatkowo marchewka i cebula 100 ml 19.30 pół mandarynki i kanapkę z gotowanym jajkiem i surową papryką 21.00 butla 250 ml Oceńcie bo ja już sama nie jestem pewna. Nie podaję żadnych soków. Syn pije wodę. Dodatkowo czasami zje chrupki kukurydziane.

Gość gość
Jak dla mnie ok. Fajnie, że dużo warzyw, bez przesady z tym mięsem! Raczej niczego bym nie zmieniała. Dobrze, że mały lubi jajka, to również cenne źródło białka i żelaza.

Gość gość
po co to dziecko je tyle posiłków?

Gość gość
Wg mnie bardzo fajnie wygląda to menu. Jest kasza jaglana. Są warzywa, owoce. Super.

Gość gość
ok, zdrowo i fajnie, ale dziecko powinno jeść 5 max 6 posiłków, a tu jest ich aż 8 i większość dosyć spora

Gość gość
Omg! To dziecko je co 1, 5h... masakra. Posiłki fajne ale jest ich za dużo! W ogóle żołądek nie odpoczywa, caly czas uklad pokarmowy na wysokich obrotach :/

Gość gość
Tu autorka Syn ma taki apetyt. Dopomina się o jedzenie. Obecnie waży 9900 kg. Jeżeli nie ma tylu posiłków budzi się w nocy na butlę. A tu zaczyna się problem z dbaniem o zęby.

Gość gość
domaga się, bo mu żołądek rozpychasz, poważnie- ogranicz mu liczbę posiłków, bo tak częste jedzenie ani nie jest normalne ani zdrowe i nikt tu tego złośliwie przecież nie pisze

Gość gość
strasznie duzo je moje dzieci maja niespelna 12 miesiecy i jedza tak: ok 5-6 rano 180 ml mm (nie zawsze, tylko jak sie obudza wczesniej niz o 7 i sa b glodne) ok 8 rano kaszka na wodzie zbozowa, z dodatkiem roznych owocow do wyboru ok 12 obiad (gesta zupa z miesem i ryzem/ kasza/ makaronem / ziemniakami) ok 15-16 drugie danie (ziemniaki z sosem warzywnym, albo warzywa na parze, albo ryba z warzywami, albo jajecznica z dodatkami, czasem kaszka z musem owocowym) ok 19 kolacja (gesta kasza 180 ml) w miedzyczasie jedza surowe owoce, pija wode lub domowy kompot bez cukru

Gość gość
menu ok ale posiłki co 3 h a nie co 2h za czesto je

Gość gość
a, no i moje dzieci o 21 to juz dawno spia. ostatni posilek jedza ok 19.

Gość gość
Butla, boże jak to brzmi. Fuj taki syf dawać dziecku mm to napój mlekopodobny bomba z opoznionym zapłonem sam syf. Sama sobie taką butle włóż.

Gość gość
Za dużo posiłków bedzie mię później nadwage i dramat. To ze ma apetyt to nie wazne ty jesteś matka dorosla i masz rozum wiec ty musisz to kontrolować. Moze wiecej wody i oszukiwać brzuszek troche

Gość gość
Pięć posiłków na dzień to max w tym dwa większe i trzy mniejsze . Menu autorki jest zdrowe i zbilansowane ale ilośc za duża, jej dziecko cały dzień trawi, żołądek non stop pracuje . Między posiłkami powinno być co najmniej 2,5h - 3 h( u takiego dziecka)przerwy żeby żołądek zdążył strawić jeden posiłek i miał przerwę na wyprodukowanie soków trawiennych tuż przed kolejnym posiłkiem, to wtedy służy lepszemu trawieniu i wchłanianiu.

Gość gość
wiesz co jadlospis fajny ale czy dziecko nie waży ciut za duzo jak na 10, 5 miesiaca? moja corka majac roczek waży 9,680 i jest na 75 centylu czyli bardzo mocno w normie... to dziecko nie robi chyba nic poza jedzeniem... zdrowo je ale kurcze dziewczyno ty go tuczysz jak prosiaka na ubój co poltorej godziny zeby jesc ty tak codziennie w siebie laduj i jedz co poltotej godziny i ruszaj sie malo do tego bo pewnie twoj maluch jeszcze nie chodzi zobaczymy jak bedziesz wygladac za dwa-trzy miechy... ogranicz troche bo wychowasz grubasa

Gość gość
11.18- dziecko autorki je dużo, ale Ty weź też pod uwagę, że waga dziecka zależy też w dużej mierze od wagi urodzeniowej i jest znaczna różnica pomiędzy dzieckiem, które przy urodzeniu ważyło 2500, a 4000

Gość gość
tak owszem zalezy ale w okolicy 10-12 miesiaca waga wyhaniwuje bo dziecko sie porusza. Moj syn ważył po urodzeniu 4600 mialam cesarke koleżanki syn 3700 i teraz a jest miedzy nimi dwa tyg roznicy waża podobnie kokezanki maluch 9700 moj 9400 maja po 11 miesiecy, zaczynaja chodzic. autorka pasie dziecko przeciez on juz ma nadwage. zdrowo żywic a tuczyc to dwie rozne rzeczy

Gość gość
Upasiony. Moja córka w tym wieku waży 7,800, waga ur 3,350.

Gość gość
do 2 ostatnich gości- Wasze dzieci mają w takim razie niedowagę, bo do roku dziecko powinno swoją wagę urodzeniową potroić, autorka owszem za często karmi swoje dziecko, ale po czym wnioskujecie że jest upasione, skoro nie wiecie z jaką wagą się urodziło?

Gość gość
Tu autorka Syn urodził się 3400. Jest dokładnie na 50 centylu. Nie ma nadwagi ani tym bardziej nie jest otyły:). Jest wysoki. Byłam u pediatry powiedziała, że waga w porządku. Rzeczywiście sporo je i często domaga się posiłków. Trochę mnie uspokoiła, że dziecka w tym wieku wie ile potrzebuje pożywienia i samo sobie to reguluje. Dlatego nie można przekarmić niemowlaka. Ważne żeby pilnować aby pożywienie było wartościowe, bez cukru, soli. A ja nie podaje w ogóle żadnych słodkości, nawet kaszki gotuję sama, wszystko bez cukru. Zasugerowała, że powinnam podawać więcej mlecznych posiłków. Może rzeczywiście podaję za mało mm i dziecko nadrabia braki jedząc większe ilości. Nie wmuszam dziecku jedzenia. Po prostu raczkuje do kuchni i dopomina się. Ma też odr*****asycenia i odmawia dalszego jedzenia. Podaję też więcej warzyw niż owoców. Dzisiaj zjadł: rano: 7.00 mm 250 ml 9.00 śniadanie jajecznicę ze szczypiorkiem i pomidorem i kromkę z masłem 10.00 jogurt 13.00 ryba z warzywami potem wizyta u lekarza i wróciliśmy koło 14.00, od razu zasnął i spał do 16.00 17.00 2 kanpaki z wędliną i papryką 18.00 kasza jaglana z marchewką ( miała być później, ale był głodny) 20.00 mm 300 ml Daję do picia tylko wodę. Żadnych soków. Bede pilnować wagi dziecka, ale raczej nie bede ograniczać. Pediatra powiedziała, że to może być też okres przejściowy, dużo raczkuje, wstaje, pierwsze kroki i potrzebuje więcej energii.

Gość gość
jak po zjedzeniu 2 kanapek po godzinie dziecko tak małe jest znów głodne? mam syna w podobnym wieku, jest typem wciągacza jedzenia, ale na śniadanie ( ok.8.30) je pół kromki pieczywa i kolejny posiłek je około 12.30-13, nie wyobrażam sobie karmić go tak często, zresztą sama też nie mogłabym jeść z taką częstotliwością, fajnie że dajesz zdrowe rzeczy, ale powtórzę po wszystkich- zdecydowanie za krótkie przerwy pomiędzy posiłkami i jest ich za dużo

Gość gość
dziecko jest wiecznie głodne, moze ma pasożyty, zrób badanie na kał, żołądek ma wielkośc***ięści więc to niemożliwe aby godzinę po zjedzeniu kanapki znowu był głodny...

Gość gość
Też mi się wydaje, że posiłków jest za dużo. I te porcje całkiem spore jak na tak malutkie dziecko. Moja córka zjada trzy posiłki plus do tego karmię ją piersią. Ma 9,5 miesiąca. Waży 9500. Posiłki, które zjada są niewielkie. Waga rosła jej najbardziej od 4 do 6miesiąca kiedy była jeszcze tylko na piersi. Ogólnie jadłospis urozmaicony i ciekawy, ale moja córka nie zjada nawet 1/3tego...

Gość gość
Dieta ladna i zdrowa alee ttoche za duzo tych posiłków. Znowu z drugiej strony warzywa sa niskokaloryczne i nie trzymaja tak dlugo. Moze przez to on je wiecej?

Gość gość
moja corka za dwa tyg skonczy roczek gdy sie urodzila wazyla 3680 teraz wazy 9.600 i nie ma niedowagi 75 centyl caly czas nawet ostatnio bylysmy w przychodni skontrolowac wage chodze tak raz na 2 miesiace. co do autorki to wydaje mi sie ze za duzo tych posilkow teraz jeszcze moze nie ma nadwagi ale niedlugo moze to sie zmienic. kurcze gdyby moje dziecko tyle jadlo to chyba by pekla w szwach. u mnie jest 5 posilkow i to malych bo ona teraz nie ma czasu na jedzenie bo zaczela chodzic i usadzenie jej w kszeselku do jedzenia to dramat. rano jakas jajeczniczka z pomidorkiem i szczypiorkiem (w domu sobie choduje), potem butka 180 ml, potem obiadek pol miseczki zupki z miaskiem, ziemniaczkem, brokulkiem czy innymi warzywkami, potem kaszka albo buleczka grachamka z chuda wedlinka drobiowa czy bialym serkiem, albo parowka, albo ziemniaczki z kefirem, albo jakis serek danonek i kolacja 210 ml mleka z kaszka tak przykladowo napisalam co je nie jest to staly jadlospis i to wystarcza noce przesypia spokojnie chyba ze pielucha mokra albo z innym ladunkiem. ake wydaje mi sie ze autorka przekarmia maluch to ja bym byla najedzona a co dopiero taki maluch...idz do lekarza jak poorzedniczki sugeruja bo moze ma jakiegos pasozyta

Gość gość
olejkrytyke rodziny, a najlepiej przytakuj irob swoje. dobrze,ze twoje dziecko je duzo owocow i warzyw. tylko tez mi sie wydaje,ze czesto je, ale jest jeszcze maly wiec wszystko sie zmieni. moja corka ma 18m i je mniej niz twoj syn ale ona jest ma kp i najbardziej lubi mleczko mamy, wiec nie ma co porownywac dziecko kp do dziecka mm. za to moj maly sasiad ma 13m i 13 kg. roz.ciuchoch na 2lata nosi, duzo je, caly czas cos mu daja ale rodzice i dziadkowie juz w wieku 7m dawali mu kielbase a jak mial 8m to cale udko na obiad zjadal jak dorosly. a wiec lepsze warzywa owoce niz miecho.

Gość gość
Tu autorka. No cóż nie sądziłam, że będzie aż taki odzew. U pediatry byłam. To co mi powiedziała napisałam powyżej. Sugeruje więcej mm i dbać o zdrową żywność bez cukru. Pasożytów nie ma. Sprawdzone już wcześniej ponieważ miał lekką anemię. Wcześniej nie miał aż takiego apetytu. Pediatra sugerowała, że organizm nadrabia braki. Dziecko zjada różne porcje. Ostatnio też zaczął z chęcią zjadać sam posiłki. Wcześniej rozwalał. I może to być spowodowane tym, że ciekawi go jedzenie. No cóż pediatra powiedziała, że moim zdaniem jest gotować zdrowo i decydować co dziecko zjada a dziecko decyduje o ilościach. Co do ilości posiłków. Pediatra powiedziała, że optymalne to 5 posiłków dziennie. Ale w tym wieku dzieci zdarza się, że dziecko je częściej.

Gość gość
Na prawdę bardzo duże porcje i bardzo często!!! Jak dziecko, po zjedzeniu 250g kaszki po 1,5 godzinie może wcisnąć jeszcze mleko?? Rozpychasz dziecku żołądek.. dziecko może płakać, marudzić, ale wcale nie chodzi o jedzenie.. a Ty uczysz, że stres, zdenerwowanie itp. rozwiązuje się poprzez jedzenie Mój syn ma 10 miesięcy- 1) śniadanie (7-8) mleko samo lub z dodatkiem kaszki ok 160-170ml, dziś 50 zostawił, to po dwóch godzinach dałam kawałek suchego chleba to sobie zjadł 2) przed drzemką -(10-11)- 130ml mleka, 3) obiad- (14:30-16) 150-200g (jak ze słoiczka to zjada więcej, jak domowy to mniej, bo wiadomo, jest bardziej sycący) 4) podwieczorek- owoc, deserek owocowy, jogurt z owocami itp. 5) kolacja (19:30-20) kaszka.. ostatnio mało je, ok 140- 150 g Swoją drogą nie dziwię się, że dziecko chciałoby jeść w nocy, skoro dostaje na kolację tylko mleko. Odstaw butelkę, daj normalnie kaszkę podawaną łyżeczką. Naje się, wykąpie, pójdzie spać.