Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

damianw123

bieganie a odchudzanie

Polecane posty

Jestem nowy na forum i witam wszystkich! Chciałem zaczac przygodę z bieganiem wraz z żoną. Opiszę troche o nas Ja pracuję i pasuje mi bieganie wieczorem, żona urodziła 2,5 roku temu córkę i chciałaby schudnąć po porodzie. Wiec postanowiliśmy się wziąć obaj za siebie, bo ja też się trochę ''zapuściłem''. Żona zajmuje się córką i jedynie mozemy biegać wieczorem, kiedy ona spi. Czytaliśmy wiele poradników, ale nadal nie możemy tego ogarnąć, np: żeby biegać według planu np: 1 tydzień: 1 min biegui, 5 min marszu i tak 3 serie 2 tydzień już coraz większa dawka. Czy to jest przydatne? BO czytałem jeszcze, że spalanie tłuszczu zaczyna się po ok 30-40 min biegu, a te serie dawaja nam ledwie 18 min. Co dalej z tym ''wolnym czasem'' który pozostał do tych 30-40 min? Proszę o pomoc http://www.odchudzamsie.pl/odchudzanie/jak-zaczac-bieganie-stuprocentowa-recepta-na-sukcess Znalazlem coś takiego, co myslicie o takim treningu?

Gość gość
mozecie zrobic sobie jakas serie cwiczen do tego, ale ogolnie niech was te 18 poczatkowe nie zniecheca! pare min biegu potem marszu, to najlepszy wstep do biegania. nikt, kto nigdy nie cwiczyl, albo mial kilkunastoletnia przerwe w takim kardio, nie wstanie z krzesla i nie przebiegnie kilometra bez stopu... czy w ogole zaczeliscie te bieganie? czy tylko teoretycznie tu rzowazasz?

tzn tak: wczoraj (niedziela) biegliśmy minutę, 2 minuty marszu i zamiast tam paru serii zrobilismy dużo, bo patrzyliśmy na to 30-40 min biegu, dlatego wyszło ok 10 serii :D ale czyli np w sumie wychodzi 18 min, to na początek to wystarczy?

Gość gość
wystarczy. nie mozna organizmu zbyt forsowac bo gorzej bedzie niz nie robiac nic ;)

Gość gość
Interwały. Poczytaj o nich bo zdaje się że to robicie. Bardzo dobrze spalaja.

Gość gość
2,5letnie dziecko same w domu zostawiacie?

Gość gość
Idziecie biegac na tyle czasu a dzuecko w domu? P****alo was totalnie. Jestes nowy i juz zrype tu dostajesz. Przyzwyczaj sie bo tu latwo nie jest. Nie zostawiaj dzuecka samego w domu kretynie

Gość gość
Jak wam cos sie stanie na ulicy w nocy to co z dzieckiem co?

Gość gość
a jak sie obudzi

Gość gość
No to masz szczescie

Gość gość
Żona zajmuje się córką i jedynie mozemy biegać wieczorem, kiedy ona spi. Czyli jednak jest sama corka w domu gdy wy biegacie. Jestescie nie odpowiedzialni

Gość gość
Plan biegowy,który przedstawiłeś jest dobry no niestety tak wyglądają początki i sam zobaczysz jak przy tym da się zmęczyć.Dodatkowo pamiętaj z żoną o odpowiedniej diecie.Niemniej jednak zastanówcie się czy nie warto się wybrać na siłownię lub nawet poćwiczyć w domu?Jeśli nie wiecie jaką dietę zastosować oraz jakie ćwiczenia są dla Was odpowiednie możecie podpytać czy w Waszej okolicy wykonuje się badanie genetic lab na podstawie,którego ułożycie swoje odchudzanie.U mnie akurat na siłowni do jakiej uczęszczam jest takie badanie.Wszystko zależy od Was i waszych chęci.A skoro małą macie z kim zostawiać wieczorem to ja w niczym problemu nie widzę.

Wygląda to w ten sposób, że kąpiemy małą, kładziemy do łóżka, a kiedy zaśnie przychodzi do niej babcia i pilnuje jej, więc nie ma w tym nic nieodpowiedzialnego. Po prostu ta pora najbardziej nam pasuje, bo nie chcemy, żeby córka w jakiś sposób "ucierpiała" na tym naszym bieganiu. Ona śpi, babcia ogląda w tym czasie ulubiony serial, a jak mała się przebudzi to siedzą obie i czekają aż wrócimy, więc ani na chwilę sama w domu nie jest :)

Gość gość
Bieganie chyba najlepiej wpływa na odchudzanie, ale pamiętaj, aby sport łączyć z dietą. Do tego na początku jak i również później ogromne znaczenie maja buty biegowe, biegając w nieodpowiednich możesz szybko wypaść z treningów. Szukaj dla siebie butów z dobrą amortyzacją, np New Balance ma amortyzację RevLite i Fresh Foam, zależy od modelu oraz zwracaj uwagę na czym but jest dos topy supinującej czy pronującej