Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamazagranica

Potrawy narodowe do szkoły...jakie ?

Polecane posty

Gość Mamazagranica

dzien dobry:) Mój synek (6l) chodzi do szkoły, to szkoła międzynarodowa. Nie w pl. Wkrótce dzieci mana przebrać sie w ludowe stroje i przynieść potrawy charakterystyczne dla swojego państwa. I tu mój kłopot- co zrobić? Pomóżcie mi znaleźć potrawy które najbardziej uciesza dzieciaki, nie sprawia kłopotu z jedzeniem i transportem itditd. Szkoła dla dzieci 2-12l Myślałam o drozdZowkach w kształcie serca albo chruścikach, moze małe mazurki w kształcie jajek z czekolada w srodku(ale nigdy ich nie robilam) Moze cos bardziej wytrawnego? Jak myślicie? Moze ktoś ma jakiś pomysł lub sprawdzony przepis? Z góry dZiekuje! Ps najlepszego dla Was koleżanki :)

Drożdżówki to świetny pomysł, ja bym jeszcze spróbowała zrobić piernik albo babkę cytrynową, kluski śląskie może albo pierogi na zimno, zwłaszcza ruskie.

Gość gość
nie wiem, gdzie mieszkasz i co tam jest znane... Rozumiem, ze musi byc na zimno, wiec np. makowiec, kanapki polskim twarozkiem, salatka jarzynowa (mozna podac w "miseczkach" z ciasta kruchego wytrawnego, salatka z kasza gryczana, ogorki kiszone w malych kawalkach tak do sprobowania,

Gość gość
kaczy żer albo bigos ;D

Gość Mamazagranica
Południe eu. Nie mamy tu ogórków kiszonych, ani maku, twarogi - nie ma, a serniki robią z takich a la serków homogenizowanych...

Gość Mamazagranica
Ale te miseczki kruche z sałatka jarzynowa brzmią ciekawie! Muszę poszukać jakiś foremek i przepisu na ciasto

Gość gość
Pierogi

Gość gość
sklepow rosyjskich nie ma? tam takie rzeczy jak kiszonki, twarog etc. sa :) albo wygooglaj sobie przepis na twarog emigrancki :)

Gość Mamazagranica
No właśnie nie mam w okolicy (w promieniu 69km;) ) rosyjskich sklepów, a w carrefour etc na działach z rosyjska i niemiecka żywnością jest baaaardzo niewiele

Gość Mamazagranica
A co do piernika- Mhm nie mam przyprawy ... Ale moze udałoby mi sie ja sciągnąć z polski, próbowałam robić własna, ale z dostępnych składników wyszła średnia. Niby ok ale bez szału

Gość gość
Moze jajka faszerowane-dzieci je lubią

Gość gość
Sałatka jarzynowa w miseczkach w ciasta kruchego, albo jajka faszerowane - to wydaje mi sie najlepsze. Ja piekę często rogaliki krucho-drożdżowe np. z jabłkami, moi je uwielbiają