Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wypowiedzenie umowy zlecenie. Pomocy!!

Polecane posty

Gość gość

3 dni temu rozpoczelam prace w Drogerii Natura. Miałam dostać umowę zlecenie na 1 msc jakos okres próbny. Umowy jednak nie dostałam i nic nie podpisywałam. Jako, ze znalazłam lepsza i lepiej platna prace chce zrezygnowac. W czwartek mam isc do pracy. Czy moge po prostu dzien wczesniej oznajmic, ze rezygnuje i po prostu nie przychodze do pracy? A i jeszcze.. Czy moge sie domagać wypłacenia mi tych 3 dni pracy? Niby to nie bedzie duzo, ale zawsze to te pare groszy. Pomozcie, prosze. Pozdrawiam. ;)

Gość gość
Potraktuj ich tak jak oni Ciebie. Olej, nie idź w ogóle do roboty. Będą mieli nauczkę.

Skoro nie masz umowy, to o ile nie udokumentowałaś jakoś tych przepracowanych dni, trudno będzie Ci wyegzekwować kasę, chyba, że akurat pracodawca okaże się fair. Umowy zlecenia wypowiadać nie trzeba, a Ty nie masz ż a d n e j umowy.

Gość gość
kolezanka mi mowila, ze jako dowod moglabym zastosowac monitoring zeby udowodnic. Kamery sa. Przeciez skoro bylam w pracy to na kamerach tez bede..

Gość gość
Jeśli pracdawca jest normalny, to z wypłatą kasy nie powinno być problemu.

Gość gość
Umowy zlecenia wypowiadać nie trzeba, ] to zalezy co sie ma w takiej umowie :O jak masz w umowe zlecenie okres wypowiedzenia, to oczywiscie, ze cie obejmuje. umowa-zlecenie to nie papierek po cukierku :O

gość dziś - i tu się mylisz. Umowę zlecenie można zerwać ze skutkiem natychmiastowym. To nie umowa o pracę, gdzie obowiązuje jakiś okres wypowiedzenia.

Gość gość
idiotyzmy gadasz. na niejednej umowie zlecenie robilam i CZYTALAM to co podpisuje, a skoro bylo napisane jasno i wyraznie: okres wypowiedzenia 1 tydzien, to znaczy, ze taki mnie obowiazywal :O w pracy niejedna mielismy osobe, ktorej sie wydawalo ze umową zlecenie mozna sobie tylek podetrzec, podpisali umowy a potem jeden dzien popracowali i znudzilo im sie, jednak jak im kierowniczka przedstawila swistek, ktory podpisali to zaraz byli w pracy tez czas na umowie wyznaczony wyrabiali :O poczytaj sobie dokladnie PRAWO PRACY chłopcze i uwaznie czytaj to co podpisujesz :O

A co ma wspólnego prawo pracy z umową zlecenie, która jest umową cywilnoprawną? Może Ty i Twoi znajomi dajecie się zastraszać "pracodawcom" - ale ja nie. Na umowie zlecenie nie obowiązuje termin wypowiedzenia. To umowa zawarta na wykonanie określonej czynności. Jeśli czynność nie zostanie wykonana, a szef poniesie z tego tytułu straty i je udowodni (co jest trudne :P), ma prawo domagać się odszkodowania. Ale z reguły nie da rady tego udowodnić. Nie może też napisać nagany ani dyscyplinarnie zwolnić z pracy. Dlatego tak lubię zlecenia :P dziewczynko :D Jeśli umowa skonstruowana jest inaczej, jest błędna i takie zapisy nie mają mocy prawnej :)

Tak samo jak powszechnie stosowany na umowach o pracę dopisek o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy nie ma mocy prawnej, jeśli nie ma określonych ram czasowych i nie jest wypłacany ekwiwalent ;-) To, że ktoś coś nabazgrał w umowie, nie znaczy, że tak jest :D

Gość gość
. To umowa zawarta na wykonanie określonej czynności] mylisz pojecia. to o czym piszesz to umowa o dzielo :O umowa zlecenie, zleca , jak sama nazwa wskazuje, wykonanie czynnosci w jakims okreslonym (wskazanym przez umowe) czasie, i jezeli jest zawarty czas jej wypowiedzenia to sie do tego stosujesz, albo ponosisz odpowiedzialnosc, najczesciej finansowa (wszystko jest w umowie).

Gość gość
To, że ktoś coś nabazgrał w umowie, nie znaczy, że tak jest smiech.gif] umowa cywilno prawna nie jest papierem toaletowym, ale rob sobie jak uwazasz :) nienzajomosc prawa boli i jak sie nie czyta co sie podpisuje to mozna sie kiedys przejechac :)

Przedmiotem umowy o dzieło muszą być czynności dające konkretny, namacalny rezultat, zarówno materialne, jak i niematerialne, umowa zlecenie różni się od niej tym, że zleceniobiorca nie jest odpowiedzialny za efekty swej pracy. Nigdzie natomiast nie ma mowy o żadnych ramach czasowych, co jest charakterystyczne dla umów o pracę.

Gość gość
Jest tak, jak mowi In - umowe zlecenie mozna zerwac bez terminu wypowiedzenia. Jak sie nie znasz na umowach albo dawalas sie dymac pracodawcom, przelknij to ale nie dyskutuj z madrzejszymi od siebie