Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pierwsze slowa w wieku 3 lat

Polecane posty

Gość gość

PIerwsze slowa ok 3 rz. A potem normalny rozwoj , bez zadnych opoznien. Sa mamusie takich dzieci?

Gość gość
Tylko mama baba tata papa nie. Za miesiac 3 lata.

Gość gość
To nie jest normalne. Ja bym poszła z dzieckiem do logopedy.

Gość gość
Co wy z tym logopedą?! NEUROLOG DZIECIĘCY oceni ogólny rozwój dziecka. Przyczyny mogą być różne. Gdzie ty byłaś autorko przez cały rok...

Gość gość
mój syn w lutym skończył 3 lata. Mówi bardzo mało mama tata baba chodz tak nie lala nasladuje zwierzęta, ja i maz jesteśmy w stanie się z nim dogadać. Czekam do czerwca jeśli nadal nie będzie większych postepow wybiorę się do logopedy. ( czekam ponieważ ja miałam 4 lata jak zaczęłam mowic swoje pierwszy słowa )

Gość gość
no cóż. Moja córka ma 1,5 roku. Mówi mama, tata, daj, bam bam ( jak coś upadnie ), kokoko, baba, siasia (tak mówi na samą siebie), lala, ja, ty. I niedawno dzwoniłam do logopedki prosząc o poradę. Ona powiedziała, żeby czekać do drugich urodzin. A ty chcesz czekać do 3,5 roku życia ? to za długo.

Gość gość
Autorko, zapewniam cie ze to nie jest normalny rozwoj mowy. W najlepszym przypadku mocno opozniony. W najgorszym -- no coz, bez obejrzenia dziecka i na podstwie twojego opisu nie da sie wiele wywnioskowac. I na pewno nie jest 'potem normalny'. Wydaje ci sie tak w porownaniu z poprzednim etapem.

Gość gość
21.03 Na co ty czekasz?? To JUZ jest powazne opoznienie. To ze twoja matka byla kompletnie nieodpowiedzialna, nie znaczy ze ty masz taka byc w stosunku do swojego dziecka. W tym wieku powinien miec juz kilkanascie spolglosek i bardziej skomplikowana sktrukture sylaby, nie tylko ma-, ta-, la-!

Gość gość
bylam u lekarza na bilansie 2 lat i pediatra stwierdziła ze może to być na tle genetycznym. Kazała czekac do 3 roku zycia i jeśli nie będzie postepow sgłosic się do logopedy. Nie mieszkamy w Polsce a w okolicy nie mam polskiego logopedy wiec czekam do wyjazdu do polski i idziemy do specjalisty

Gość gość
Trzeba bylo tak odrazu pisac bo u dzieci dwujęzycznych zawsze mowa jest troche opóźniona.