Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie chce jeść owoców i warzyw

Polecane posty

Gość gość

moje dziecko ma rok i od jakiegos miesiaca nie chce nawet patrzec na owoce i warzywa. wczesniej jadło wszystko bez problemów owoce warzywa itd teraz cos sie mu sie poprzestawialo inne rzeczy je nie wiem co zrobic by znow zaczelo jesc warzywka i owoce . doradzcie coś tylko prosze was bez wyzwisk i ubliżania

Gość gość
hallo czy jest tu ktos nawet mamamloda39 sie nie wypowie?

Gość gość
Musisz przemycać warzywa i owoce. Zupy tez nie je bo są tam warzywa? Zrób mu krem. Polacz makaron z pomidorami i cukinia, dodawaj dużo ziol i przypraw. Spróbuj konpoty,soki z sokowirowki, musy z ciasteczkami

Gość gość
Wiesz co autorko chyba dzieci tak w pewnym momencie mają moja córka też do roczku jadła ładnie a potem ani zup z warzyw ani owoców. ja kupiwalam soliczki od 4 m-ca i przenycalam to brokula to szpinak to inne do obiadków owoce przeciskalam w sokowirówce bo soki akurat pila chetnie potem zaczelam tak robic z warzywami sok z odrobina wody gotowalam doprawialam solą ziolowa lekko, zageszczalam kleikiem i dodawalam to jakis ryz to makaron i jakies miecho z kurczaka, z indyka , wolowine i w formie takiej zupki podawalam i jakos jadla teraz ma 3 latka co prawda ale sama juz chetnie zjada najbardziej lubi jablka... to jest przejsciowe uwierz mojej siostry i kolezabek maluchy tez przeszyly ten etap a jak skonczyly poltora roku wszystko minelo i zaczely jesc spowrotem. niektore dzieci chyba tak mają i już

Gość gość
moj syn ma rok i 4 m-ce i mam dokladnie taki sam problem... ja przemycam w czym sie da tylko bo w pewnym momencie jadl tylko parówki i suchy chleb powaga nic innego nie chciał w ogóle, a stawałam na głowie wydziwialam to nalesniczki z farszem warzywnym, to kaszka z musem owocowym to sama robilam konfiture na kanapeczki, to kurczaczek pieczony w warzywkach to potrawka z króliczka no cuda na kiju a on nic kompletnie nie chciał oprocz suchego chleba i parówki a no i przepraszam mleko pil z bólem ale wypijał... teraz warzywa gotuje blenduje i dodaje do zupek z owocami tez tak robie blenduje i wrzucam tam jakies ciasteczko cos co on lubi albo dodaje wode zagotowuje i robie sok przecierowy i tyle. chyba musze zainwestowac w sokowirówke :)

Gość gość
Ha no i ja się dołączam. Mam córkę rok i to samo zero owoców, warzyw, kaszkami i objadkami pluje żywi się chyba ostatnio samym powietrzem...aż byłam u lekarza z nią zrobiłyśmy badanie kału wszystko ok, anemii brak, waga w normie. a moje dziecko z kolei mogło by jeść same chrupki kukurydziane i biszkopty. Do 9 miesiąca jadła idealnie wszystko co się dało i w każdej ilości warzywa owoce no wszystko, a jak tylko zaczela chodzić bum... nie ma czasu na jedzenie ja wiwatuje jak zje mi chociaz pół miseczki zupy o drugim daniu nawet nie smiem marzyć...

Gość gość
Zabierzcie mamy przekąski. Po co chrupki kukurydziane w diecie dziecka? Zupełnie zbędne a ludzie kupuja jakby to podstawa żywienia była. O GOMO nie wspomnę-przeciez to najbardziej modyfikowane warzywo. Biszkopty-o ile zeobione w domu samodzielnie to rozumiem ale kupnych nigdy nie pojmę. Zrobienie biszkoptów dla dziecka jest dziecinnie proste i szybkie- 1 jajko (ubić białka z odrobina cukru jesli musi byc a jak nie to nawet i lepiej, dodać zółtko) 1,5 łyżki maki pszennej i 1,5 maki ziemniaczanej-wymieszać, nałożyć na papier do pieczenia i piec w 180st do zarumienienia. Narzekacie ze dzieci nie jedza pełnowartościowych posiłkow skoro same dajecie im parówki. Zero logiki. Próbować omleta z owocami dac albo z warzywami-zrobic oczy, usta, nos itd na tym zeby ciekawiej wygladalo. Zupy-to podstawa i wiele warzyw mozna przemycić. Spróbować zrobic krem z warzyw. Najlepiej siedziec i jesc z dzieckiem w ciszy. Mozna nawet "udawać" ze sie zajada ale dziecko wtedy bardziej bedzie zainteresowane talerzem. Nie ma czegos takiego ze dziecko nie chce jesc samo z siebie owoców i warzyw-sa błędy rodzicow. Wystarczy odstawić słodkie przekąski, syfiaste jedzenie i zacznie sie normalne żywienie.

Gość gość
Corka jadla wszystko do czasu, gdy babcia nie zaczela jej dawac kilka razy dziennie slodyczy- chleba z dzemem, slodkich platkow zamiast owsianki itd. Synek tez uwielbia slodkosci i jest wybredny, typ niejadka. Jedna jest na to rada, zero przekasek. Dzieci dostaja owsianke na sniadanie. Na lunch jest to, co przygotuje plus owoc. Nie dostaja jesc dwie h przed obiadem, bo wtedy obiadu nie rusza. Obiad jemy wspolnie przy stole. Nie chca,nie musza jesc ale nic innego nie dostana. Dziala. Ze slodkosci dostaja suszone owoce i czasami domowe wypieki. Gotuje smaczne obiady, wiem ze im smakuje. Problem jest w tym, zeby sie przekamaly i sprobowaly. Jak dziecko wie, ze dostanie cos innego, to bedzie sie buntowalo i odmawialo jedzenia liczac na smaczniejsza alternatywe np te nieszczesne parowki. Ja w zyciu nie doprowadze do tego, ze moje dzieci beda jadly tylko dwie, trzy rzeczy.

Gość gość
Moja tez po roku przestała jesc normalnie. W tym roku konczy 9 lat a ja dalej przemycam jej warzywa w różnych potrawach. Zabranie przekąsek i zasada jak nie zje posiłku to nic w zamian powoduje tylko to, ze potrafi do kolacji żyć na kubku mleka wypitym na śniadanie i dalej grymasic. Po czym na sniadanie nastepnego dnia najwyzej poprosi o druga porcje mleka.

Gość gość
tu autorka: wszystko fajnie tylko ja nie moge zwalic na chrypki czy biszkopty winy bo ona tego nie dostaj****abcia tez jej nie karmi bo raz dostala joby takie ze do dnia dzisiejszego sie do mnie za to nie odzywa od ponad pol roku już dziecko u niej nie zostalo samo bez mojego czy meza nadzoru... takze po prostu mojemu dziecku sie poprzestawialo...nie wiem czemu wy odrazu zakladacie ze karmie dziecko przekaskami a kokejna sprawa zeby ona chciala jesc przekaski a ona nawet tego nie chce zupy typu pomidorowa, ogorkowa itd zjada chetnie miesko tez ale zadnych owocow i warzyw

Albo odpuść albo spróbuj przemycić w innej postaci np zrób mus z jogurtem naturalnym. Moja miała kiedyś okres który trwał około miesiąca i Jadla TYLKO gratke truskawkowa i nic wiecej. Robiliśmy badania, byliśmy u pediatry i nie stwierdzili nic poza tym ze dzieci tak mają. Jeśli masz soki domowej roboty to zrób kisiel i daj dziecku. Dostanie porcje witamin i wilk będzie syty i owca cala. Ty bedziesz spokojna ze dziecko "je owoce " a mały nie będzie sie czuł napastowany kawałkiem jabłka czy banana :)

Gość gość
To wrzuć do zupy wiecej warzyw-w czym rzecz??? Dodaj duzo startego selera, pietruszki, marchewki do zupy. Pokrojonego pora. Ogórka kiszonego wiecej. Do pomidorowej podobnie duzo włoszczyzny i najlepiej pomidory żaden tam koncentrat. Widac ze nie jests zle skoro te dwie zupy zjada i smakują. Co dajesz na śniadanie i kolacje w takim razie??? Ile wypija mleka?

Gość gość
autorka: na pierwsze śniadanie okolo 7:40 bo o 7:00 sie budxi dostsje kaszke porcja zbóż z bv. na drugie śniadanie okolo 10:30 180 ml mleka bebiko 3 potem ma przerwe i obiadek okolo 13:30-14 jakas zupka pomidorowa, ogorkowa, rosolek, krupniczek itd... potem drzemka i podwieczorek tak kolo 17 np. grahamka z twarożkiem i szczypiorkiem fomiwrj roboty lub z z rzodkiewka i pluje, albo z wlasnej roboty konfitura i tez pluje, kaszke, paste jajeczna, jakis nalesniczek z owocem (ktorym pluje) itd... i o 21:00 180 ml mleka z kaszką i idzie spac i tak spi do 7:00 i kurcze nie wiem gdzie popelnim blad ze ma awersje do warzyw i owocow jadla je do niedawna chetnie bardzo i w kazdej ilosci tak naprawdr problem to mi sie pojawil po rotawirusie jak kazali jej dawac w szpitalu marchewke sama i kleik na wodzie i od tego czasu nie moge dojsc do ladu.