Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Damesa

Polecane posty

Gość gość

Co to za słowo? Rozumiem, że oznacza kogoś kto się wywyższa i zgrywa wielką damę. Nigdzie poza tym forum się z nim nie spotkałam. Czy w Waszym otoczeniu funkcjonuje ono normalnie? Czy to jakiś neologizm, archaizm, regionalizm czy co? Dla mnie brzmi ono prostacko, ale ponieważ nigdy nie słyszałam go "w realu", nie mogę stwierdzić jakiego typu ludzie go używają.

Gość gość
Ja slyszalam pare razy... Jak bylam w podstawowce...

Gość gość
Podbijam - też bym chciała się dowiedzieć!

Gość gość
Pierwszy raz słysze to słowo.

Gość gość
Był tu taki bardzo długi wątek o konkubinacie, gdzie pisała bardzo dużo postów zamieściła żona, która wdała się w pyskówkę z jakąś konkubiną. W co drugim poście pojawiało się sformułowanie "zgrywa wielką damesę". Teraz jak gdzieś pojawia się to słowo, zastanawiam się, czy to pisze jedna i ta sama osoba.

Gość gość
damesa ironicznie o kobiecie starającej się uchodzić za damę

Gość gość
13.51 - domyślam się jakie jest znaczenie tego słowa, ale zastanawiam się kto go używa, skoro nigdy się z nim nie zetknęłam. Może jest bardziej popularne w jakiejś części kraju, albo może w innej grupie wiekowej niż moja, dlatego założyłam ten temat. Z ciekawości.

Gość gość
Och! ach! "kto go używa" ojojoj!!! aż temat trzeba było o tym założyć. Nie zgrywaj takiej niezorientowanej księżniczki na poziomie, bo siedzisz na kafe tak samo jak my, dobrze wiesz kto i kiedy tak mówi, to nie jest jakieś słowo z kosmosu. Nie udawaj takiej królewny, bo śmieszna jesteś. Ciekawe że nie założyłaś tematu o określaniu kogoś mianem szmaty, kur/wy, suki co tu notorycznie pada i szczerze mówiąc mnie to bardziej oburza

Gość gość
Ale mnie to słowo nie oburza. Coś Cię ruszyło? Czyżby to było Twoje ulubione słowo? :) owszem rożne bluzgi tutaj lecą, ale wszystkie zdarzyło mi się usłyszeć poza kafe, natomiast z tą "damesą" zetknęłam się tylko tutaj. Czy u Ciebie w rzeczywistości pozakafeteryjnej używa się tego słowa?

Gość gość
moja matka mi tak często mówiła jest alkoholiczką nie utrzymujemy kontaktów bo ja nie pije i jestem damesa :-(

Gość gość
14.12 - przykre to, ale taki właśnie klimat wyczuwam wokół tego określenia.

Gość gość
Ja je znam, nie funkcjonuje jakoś tak powszechnie ale znam i używam, oznacza, jak ktoś wcześniej napisał, damę tylko w takim sensie negatywnym, np. udaje damę a słoma z butów wystaje.

Gość gość
Ja tak czasem dla żartów mówię, a nie jestem patologią.... a nie! jednak jestem, bo mam mieszkanie na kredyt i pracę w państwówce ;)

Gość gość
Ja nie spotkalam sie z takim slowem. Moze patologia sie tak wyslawia. Zamiast dama to damesa?

Gość gość
Ja zawsze słyszałam określenie "zgrywa wielką damę" i to jest chyba mniej więcej równoznaczne z określeniem damesa, chociaż może nie do końca. O tej damesie też przeczytałam pierwszy raz na kafe. Śmieszne to trochę:)

Gość gość
a ja nie rozumiem jak ktoś się nie czuje PATOLOGIĄ to po co tu się tak usprawiedliwia i tłumaczy :-o

Gość gość
na Pomorzu tak się mówi na taką, co chciałaby być uważana za damę, ale jej brakuje kultury i manier...

Gość gość
15.08 - dzięki, wreszcie jakiś konkret. Tak podejrzewałam, że to może być popolarne słowo w jakimś konkretnym regionie.

Gość gość
Też dopiero tu zetknęłam się z tym słowem, w moim otoczeniu używa się wyżej wspomniane sformułowanie "zgrywa wielką damę" lub "jaka z niej damulka".

Gość gość
*popularne

Gość gość
To regionalizm z Pomorza i Kaszub.

Gość gość
No, mam wątpliwości. Całe życie mieszkam na Pomorzu a z tym dziwacznym słowem zetknęłam się na kafeterii, w normalnym życiu nigdy.

Gość gość
A ja większość życia mieszkałam w mazowieckim i też nie spotkałam się z takim słowem :P

Gość gość
jestem z południa i pierwszy raz uslyszalam to slowo na kafe. u nas się takiego nie używa

Gość gość
z którego południa, bo ja z dolnośląskiego i u nas się używa :)

Gość gość
Może to jakiś slang młodego pokolenia?

Gość gość
Sądzę, że wręcz przeciwnie. Słowo to prawdopodobnie powstało z połączenia dwóch innych: dama i metresa - czyli dama i kochanka/utrzymanka. Chodziło właśnie o wywołanie dysonansu, przez zbitkę wyrazów: pierwszego-oznaczającego panią szlachetną, drugiego-kobietę niemalże lekkich obyczajów. To oznacza właśnie taką "pseudo damę".

Gość gość
Ale żeś wymyśliła...

Gość gość
Myślę, że całkiem dobrze wymyśliła... Pamiętam jeden ze 200 tematów o konkubinach i jakaś ostro walnieta w głowę mężatka przez duże M:) używała tego słowa. Teraz się gdzieniegdzie tu pojawia i myślę, że to ta sama osoba. Ten sam poziom agresji, zacietrzewienia, glupoty i chyba problemów psychicznych:) Chyba w tym temacie tez juz zdążyła odpowiedzieć...