Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy wychowawczy liczy się do emerytury?

Polecane posty

Gość gość

chodzi mi o lata pracy

Gość gość
Tak ale tylko w 1/3 okresu składkowego

Gość gość
Ale jak to 1/3? Czyli jak biore wychowawczy na 3 lata, to liczy mi sie jako rok pracy, tak?

Gość gość
To jest tak np przy okresie składkowym 10 lat okres nieskładkowy nie może przekroczyć 5 lat tak że w sumie jest 15 lat stażu pracy.

Gość gość
jakos dziwnie tlumaczysz za 3 lata ile mam lat pracy?? i co to skladkowy i nie skladkowy

Gość gość
Zalicza się do emerytury, jak będziesz 3 lata to masz zaliczone 3 lata. Gdybyś np. nie pracowała tylko była z dzieckiem to przy wyliczaniu emerytury policzą ci po 2 lata na każde dziecko, jednak nie więcej niż 6 lat, obojętnie ile dzieci wychowasz. jak chcesz wiedzieć więcej to wejdż w 'Lata składkowe i nieskładowe' i dowiesz się więcej.

Gość gość
3 lata które byłaś na wychowawczym liczy się jako okres nieskładkowy i żeby dostać emeryturę musisz mieć również przepracowany tzw okres składkowy jeżeli byłaś tylko 3 lata na wychowawczym pewnie całe 3 lata ci zaliczą

Gość gość
a jak ktos nigdy nie prscowal a ma 4 dzieci to ak mu policza??

Gość gość
Okres nieskladkowy to ten w którym byłaś na wychowaczym a okres składkowy to ten w którym pracowałaś i opłacałaś składki

Gość gość
jak ktoś nigdy nie pracował to nie istnieje w zusie jako ubezpieczony czyli nic mu nie liczą i nie dostanie emerytury wcale

Gość gość
Jak ktoś nie pracował i cały czas był na wychowaczym to z tego co wiem emerytury nie dostanie chyba że się coś ostatnio zmieniło

Gość gość
Ja pracowałam 2 lata, póżniej macierzyński pól roku, wychowawczy 3 lata, potem powrót do pracy pół roku, następnie macierzyński 1 rok i teraz znowu wychowawczy 3 lata. Tzn że będe miała zaliczone 10 lat pracy? czy coś mi odejmą

Gość gość
Masz za mały staż pracy składkowej żeby ci zaliczyli cały okres urlopu wychowawczego ale dobra wiadomość z tego co wiem urlop macierzynski zalicza sie do okresu składkowego wiec musisz jeszcze troche popracować

Gość gość
"Ja pracowałam 2 lata, póżniej macierzyński pól roku, wychowawczy 3 lata, potem powrót do pracy pół roku, następnie macierzyński 1 rok i teraz znowu wychowawczy 3 lata. Tzn że będe miała zaliczone 10 lat pracy? czy coś mi odejmą " No to sie rzeczywsicie po h/u/j/u napracowalas, raptem 2,5 roku :D (a przyznaj jeszcze ile w tym bylo L4 ?) :D .... a emeryture za 10 lat chcesz dostac ? :D :D

Gość gość
a jak pójdę do Zusu to mi to powiedzą ile zaliczyli, czy dopiero jak będę sie o emeryture starała?

Gość gość
ale po ci to teraz ?

Gość gość
wcześniej też pracowałam na umowę śmieciową niestety. No właśnie dzieci karzą rodzić, a później co? na starość bez środków do życia zostajesz? Nie mam co zrobić z dziećmi, więc musze być na wychowawczym

Gość gość
Oczywiście że ci powiedzą tylko nastaw się na kolejke gdyż w ZUSie jest zawsze pełno ludzi

Gość gość
bo w tej pracy i tak już nie ma etatu, więc mnie pożegnają. A jeżeli i tak ten wychowawczy mi się nie liczy do niczego to mogę zrezygnować i iść na bezrobotny, chociaż zasiłek dostane przez pól roku?

Gość gość
no jak tobie "dzieci karzą rodzić" to sie nie dziwie ze pracy nie mozesz znalezc .... :O

Gość gość
Nie, zupełnie się nie liczy a jesli chodzi o zasiłek dla bezrobotnych to najpierw się upewnij czy napewno go dostaniesz .

Gość gość
och jaka ty mądra jesteś. Raczej chodziło mi o politykę prorodzinną, która jest do bani. A pracy na razie nie szukam, bo jak napisałam wyżej nie mam z kim dzieci zostawić, żeby iść do pracy

Gość gość
juz nie narzekaj w wielu krajach nie ma czegoś takiego jak wychowawczy

Gość gość
i nawet aluzji nie rozumiesz :O... naprawde, dzisiejsze "wyksztalcenie" mozna sobie pod tramwaj podlozyc :D :D :D :D :D