drada12312 0 Napisano Marzec 10, 2016 Potrzebuję tabletek antykoncepcyjnych, byłam niedawno u ginekologa, ale zażądał obecności rodzica. Nie mam dobrych kontaktów z mamą, dlatego nie wchodzi to w grę. Znacie kogoś, kto wypisze ? Obojętnie czy na nfz czy prywatnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
drada12312 0 Napisano Marzec 10, 2016 Mam 17 lat, w tym roku 18 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 10, 2016 Z tym jest śliska sprawa ponieważ tabletki w jakimś niewielkim procencie przypadków dają poważne powikłania. Lekarz byłby głupi gdyby przepisał tabletki niepełnoletniej bez wiedzy rodzica. W przypadku jakiś poważnych problemów zdrowotnych musiałabyś się przyznać i wtedy rodzice mogli by bez problemu pozwać lekarza o odszkodowanie. Jeżeli byś umarła (np. jakiś zakrzep) to odpowiadałby karnie. Tabletki anty to nie lek ratujący życie, więc trudno byłoby mu się wybronić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 10, 2016 gość dziś Mamy taki uroczy kraj, w którym można uprawiać seks od 15 roku życia i rodzic nie jest do tego potrzebny, a jak chcesz się zabezpieczyć, to już potrzeba rodzica, bo nie ma się 18. Pewnie dziewczyny do 18 roku życia nie mają c**ek i nie muszą same decydować o wizycie u lekarza. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 11, 2016 antykoncepcję hormonalną bez recepty możesz zamówić bez problemu na womenhelp.org Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 11, 2016 gość No wiesz papierosy są od 18 i alkohol również. Osoba dorosła sama decyduje, czy się truje - jej sprawa. Tabletki hormonalne są szkodliwe dla zdrowia i mogą dawać poważne powikłania - to jest fakt. Wybór takiej, a nie innej metody zapobiegania ciąży to wynik kompromisu i wyboru mniejszego zła - wybieram hormony, bo skuteczne i wygodne, ale wiem, że mogą mi zaszkodzić - to mój wybór, bo osoba dorosła sama podejmuje wybory i sama będzie ponosić ich konsekwencje. Co innego osoba nieletnia - to rodzice odpowiadają za nią i to rodzice będą tracili kasę i czas na jej leczenie jak coś się stanie. Seks od 15 roku życia jest dozwolony, bo to wynika z biologii - 15 latka już zakończyła dojrzewanie i jest gotowa fizycznie do współżycia i ciąży, donoszenia jej i naturalnego porodu. Ciąża to sprawa naturalna, tabletki anty nie. Dlatego lekarz nie może przepisać nieletniemu czegoś, co może zaszkodzić bez wiedzy rodziców. Jeżeli ktoś jest gotowy do współżycia i uważa się za dorosłego to powinien iść do rodziców i powiedzieć, że współżyje i potrzebuje tabletek (normalni, zdroworozsądkowi rodzice chyba są na tyle rozgarnięci, że zdają sobie sprawę, że 17 latka w dzisiejszych czasach już raczej współżyje i nie będą raczej w jakimś szoku). Jak nie ma się odwagi to używa innych metod - może mniej wygodnych, ale nieszkodliwych - np. prezerwatywa + obserwacja cyklu dają podobną pewność jak tabletki (dni niepłodne jako zapas - dodatkowe zabezpieczenie jak by np. pękła). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach