Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Metoklopramid w ciazy

Polecane posty

Gość gość

Czesc, brala ktoras z was w ciazy Metoklopramid? Jestem w 10tc i dzis dostalam w szpitalu pierwsza tabletke bo strasznie wymiotuje.

Gość gość
skoro lekarze Ci dali więc nie zaszkodzi dziecku zdrówka ;)

Gość gość
W szpitalu dali to znaczy, że masz mega okropne wymioty i pewnie jesteś odwodniona. Inaczej by Ci nie dali, bo normalnie się tego leku nie zaleca w ciąży.

Gość gość
No w ostatnich 4 tygodniach jestem 4 raz w szpitalu :( wymiotowalam po 12 razy dziennie czy pilam wode, herbate czy chleb z maslem jadlam. Wrocila mi depresja. Dzis po metoklopramidzie czuje sie jakbym zmartwychwstala :)

Gość gość
Doraźnie i w bardzo wyjątkowych przypadkach widać dają. Ja miałam koszmarne nudności i wymioty, ale nic nie dostałam. Ale też nie wylądowałam w szpitalu.

Gość gość
Metoklopramid powinien być stosowany w ciąży dopiero jako lek trzeciego rzutu. Istnieje prawdopodobnie niewielkie ryzyko przedwczesnego porodu, ale nie wszystkie badania to potwierdzają. Częstość występowania wad płodu czy zaburzeń rozwojowych jest podobna jak w grupie kobiet, które nie brały tego leku. Metoklopramid należy do kategorii B, co oznacza, że nie wykazano szkodliwego działania na płód w badaniach na zwierzętach. Nie istnieją jednak wiarygodne badania szkodliwości leku na płodach ludzkich. Ewentualnie kategoria B może też oznaczać, że w płodach zwierzęcych wystąpiły skutki uboczne, jednak nie wykazano ryzyka u płodu ludzkiego, więc uznaje się je za znikome. Według ChPL nie należy go stosować w I trymestrze ciąży, a w II i III trymestrze jedynie w przypadku zdecydowanej konieczności.