Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

papki a 11 miesięczny niemowlak

Polecane posty

Gość gość

Niemowlak ma prawie 11 miesięcy. Bardzo ładnie radzi sobie z normalnymi posiłkami. Zjada chleb, wędlinę, gotowane warzywa, owoce. W domu jest wielkie halo, ponieważ czasami podaję zmiksowane lub lekko rozdrobione posiłki. Uważają, że w tym wieku nie powinnam już tego robić. A ja rozdrabiam tylko niektóre posiłki. Np. kaszę gryczaną czy rano kaszę z owocami. Sama jadam rozdrobioną kaszę jaglaną z owocami na śniadanie. Czasami rozdrabniam kolację, kiedy widzę, że dziecko jest zmęczone i marudne. Moim zdaniem często jada samo. Jabłko do ręki, brokuł, kalafior na obiad. A jak wasze dzieci w tym wieku?

Gość gość
przecież kasza jest drobna, to co Ty rozdrabniasz??

Gość gość
Do autorki : a ile Twoje dziecko ma ząbków? Moje ma 10,5 m i ma tylko dolne jedynki - ale ledwo co wyszły. Daje tylko słoiki .

Gość gość
Nie rozdrabniam samej kaszy. Chodzi o wymieszanie z owocami, żeby był jednolita konsystencja. Dla siebie tak robię i dziecku. Kasza lepiej smakuje. Syn ma cztery zęby. Z czego dwie górne jedynki w fazie rośnięcia.

To jest prawie roczne dziecko a ty mu rozdrabniasz kasze gryczana? SamA robisz dziecku krzywdę bo kalafior czy jabłko nie ćwiczy aparatu mowy. Maluch powinien juz jeść pokrojone warzywa w zupie a nie zmiksowane. Poza tym chodzi tez o usprawnienie umiejętności rozróżniania smakow. Niestety maja w rodzinie racje bo w tym wieku powinno sie już eliminować z diety papki. Moja w tym wieku dawno jadła stale pokarmy ale to tez dlatego ze miała 8 zębów. Ale dziasla sa na tyle twarde ze maluch spokójnie poprzez sobie z rzuciem. Uzywajac mięśni do gryzienia ćwiczy mięśnie które później odpowiedzialne sa za mówienie.

Gość gość
Dobrze robisz :) ja daje butle z kaszą na noc i do spania .a ty masz cierpliwość karmić łyżeczką :) raz w tyg. Robię zupy krem np.z groszku ,brokułu,cukinii...i spokojnie moja ma 19m. I uwielbia te zupki krem np.z grzankami a normalne dania też jada

Gość gość
Rób tak jak jest Tobie wygodnie. Co do rozwoju mowy... mój syn jadł sam, choć pierwszy ząb wyszedł jak miał 9 miesiecy, to jadł juz stale posiłki. Do 2 roku życia nie oglądał telewizji, nikt do niego nie ciumkal a obecnie ma prawie 6 lat i chodzimy do logopedy bo nie wymawia sz, cz... Także w naszym przypadku wszelkie mądrości i zasady dotyczące prawidłowego rozwoju mowy można włożyć między bajki...